Na hoe lang daten heb je een relatie?

Is vier keer daten genoeg? Of vijf? Zes, zeven, acht? Hoe lang moet je nu precies daten voor je echt een relatie hebt? Dat is een lastige vraag. Gelukkig gaan we hem uitgebreid voor je beantwoorden. Het korte antwoord is dat het van situatie tot situatie en van persoon tot persoon verschilt. Het ligt aan je dates zelf, de tijd tussen je dates en hoelang je dates duren. Als je tussentijds veel met elkaar chat of belt, zul je eerder een hechte relatie opbouwen.

De gemiddelde duur

Meestal slaat daten om in verliefdheid (als alles goed gaat, natuurlijk). De tijd die tussen de eerste dat en een serieuze relatie zit, is gemiddeld zo’n drie maanden. Natuurlijk zijn er heel wat variaties op mogelijk: misschien zit het na twee maanden, of zelfs eerder al helemaal goed tussen jullie. Misschien gaat er wat meer tijd overheen, bijvoorbeeld omdat jullie het – om wat voor reden dan ook – rustiger aan willen pakken, of omdat er meer tijd tussen de dates zit.

Wanneer heb je officieel “een relatie”?

Wanneer je precies in een relatie zit, bepalen jullie samen. Meestal wordt dit dan ook samen uitgesproken. Jullie zullen onderling zelf bepalen dat jullie een relatie hebben. Er zijn wel een aantal signalen waaraan je kunt zien dat jullie steeds meer naar elkaar toegroeien en elkaar willen:

  • Jullie delen niet alleen het bed, maar blijven ook overnachten (en ontbijten samen)

  • Er is een la in de kledingkast voor de ander gereserveerd

  • Het daten is niet langer nerveus-spannend, maar vooral heel leuk en gezellig

  • Jullie stellen elkaar voor aan vrienden en kennissen

  • Het uiterlijk is in elkaars bijzijn minder belangrijk geworden – een keer de haren in de war, geen make-up op of ongeschoren? Als je in een relatie zit, moet het allemaal kunnen

  • Wachtwoorden delen (of beter nog: samen een account openen, bijvoorbeeld van Netflix)

  • Elkaar langer dan één dag achter elkaar zien (bijvoorbeeld midweekjes bij elkaar verblijven of samen weekendjes weg).

Van verliefdheid naar liefde

Verliefdheid doet pijn: het zijn de vlinders in de buik. Deze steken als je de ander niet ziet. Van verliefdheid staat je wereld op zijn kop. Het lijkt allemaal geweldig, maar uiteindelijk is verliefd zijn ook gewoon heel vermoeiend. Gelukkig gaat verliefdheid, na verloop van tijd, over in liefde. Liefde is een veel stabieler – maar net zo prettig – gevoel. Ook als je liefde voor iemand voelt, ben je graag bij die persoon in de buurt. Maar je kunt ook best een dagje zonder.

Verliefdheid is “oppervlakkig”

Als je verliefd bent, ben je helemaal geobsedeerd door de ander. Voor je gevoel is die ander helemaal geweldig – hij of zij heeft geen enkel minpuntje. Dat is lariekoek natuurlijk en daar kom je later wel achter. Als je liefde voor iemand voelt, heb je heel goed door dat hij of zij niet perfect is. Maar raad eens? Dat maakt niet uit: je houdt van de ander en ziet het graag door de vingers. Als de liefde voor de ander “volwassen” wordt, kom je steeds meer tot rust.

Je eigen draai en tempo vinden

Het belangrijkste in een relatie is dat je helemaal jezelf kunt zijn. Dat betekent dat jullie samen moeten kunnen bepalen wanneer en wel of niet sprake is van een relatie. Als de één sneller wil gaan dan de ander (en geen rekening houdt met de twijfels van de ander) dan is dat geen goed teken. Een relatie hebben, is flink puzzelen. Het gaat niet altijd makkelijk. Je moet je vooral goed afvragen of de uitdaging op de lange termijn de moeite waard is of niet.

Onzekerheid is niet erg

Zelfs al is er sprake van liefde op het eerste gezicht, er zullen altijd momenten zijn dat je aan jezelf en de ander twijfelt. Dat is niet erg: een relatie beginnen is niet iets dat je elke dag doet. Het heeft grote gevolgen voor je leven. Natuurlijk ben je bang dat je de verkeerde keuze maakt. Het is belangrijk te onthouden dat twijfel hebben niet per se je eigen fout of die van je date is. Twijfelen hoort erbij. Zorg daarom voor voldoende tijd tussen dates voor reflectie.

Tips voor de eerste date

De eerste date is er om het ijs te breken. Zo pak je een eerste date goed aan:

  • Ken je elkaar nog niet goed? Kies dan een activiteit die jullie beiden leuk lijkt (zodat je iets hebt om op te focussen, behalve elkaar)

  • Op een openbare plek afspreken, is altijd een aanrader – valt de date tegen? Dan kun je er altijd tussentijds tussenuit knijpen

  • Behandel de ander zoals je ook zelf behandeld wil worden

  • Diepgang tonen is belangrijk, maar probeer de eerste date vooral luchtig te houden.

Een relatie: hoeveel dates zijn dat?

Dus: wat is nu het gemiddeld aantal dates waarna je van een relatie mag spreken? Over een periode van drie maanden, zullen dit er ongeveer 22-24 dates zijn. Dat betekent niet dat je dates als coupons spaart in een couponboekje en deze vervolgens in een relatie om kunt ruilen, maar wel dat er aardig wat tijd in gaat zitten voor je van een serieuze relatie mag spreken.

Van daten naar relatie: nuttige informatie op YouTube

Je kunt er natuurlijk geen precies aantal aan plakken, vandaar dat we je een video aanraden waarin geen exact nummer wordt gegeven. Psych2Go bespreekt de 8 fases van daten met je:

En als je nog geen date hebt?

Dan kan je er simpel eentje regelen via onderstaande datingsites. Die zijn namelijk als beste uit de test gekomen:

Op jouw succes!