Hoe en hoe vaak moet je appen met je date?

Appen met je date is leuk, maar ook uitdagend. Want wanneer doe je het teveel? Wanneer doe je het juist te weinig? Er is geen exact antwoord over hoe vaak en hoeveel je met je date moet appen. Dat verschilt van geval tot geval. In dit artikel bespreken we waar je tijdens het appen allemaal op moet letten. Verlies bijvoorbeeld niet uit het oog hoe snel je reactie krijgt. Ben jij degene die telkens het gesprek begint via WhatsApp? Of komt het initiatief van twee kanten?

Ons antwoord: er is géén regel over hoe vaak je moet appen

Het antwoord is ongelooflijk simpel: er is geen definitief antwoord op deze vraag. Alles is goed als het aankomt op hoe vaak je moet appen met je date. Het hangt namelijk van een aantal zaken af:

  • Heb je iemand ‘on the side’, dan zal je misschien om de paar dagen een berichtje sturen.
  • Ga je voor een serieuze ‘all in’-relatie, dan is het waarschijnlijker dat jullie dagelijks minimaal een kwartier appen en/of bellen. In het begin kan dit ook makkelijk een uur of twee uur per dag zijn.
  • Tot slot is het belangrijk dat jullie app-verkeer in balans is. Is de ander oké met af en toe appen, dan app jij ook af en toe. Is de ander juist heel vaak een berichtje naar jou aan het sturen, dan mag jij ook vaak een berichtje sturen. Match dus elkaars ingelegde energie.
  • Bovenal moet je gewoon doen wat jij wil. Zonder spelletjes te spelen, ‘hard to get’ of ‘ik zou moeten wachten met appen zodat de ander mij niet te plakkerig vindt’. Al die dingen zijn niet nodig. App naar het gevoel dat jij zelf hebt.

Bekijk het van geval tot geval

Je moet zo vaak appen als je zelf én je date prettig vinden. Praten over wat WhatsApp kan leuk, maar ook beklemmend zijn. Sommige mensen vinden het leuk, anderen vinden het maar niets. Het is het beste rekening te houden met het type persoon dat je date: een introvert of extravert? Iemand die graag snel orde op zaken zet of iemand die de kat uit de boom kijkt?

Risico van over-analyseren

Een groot risico van appen met je date is dat je geen lichaamstaal of intonatie (klank) in je bericht kunt stoppen. Met andere woorden: het is heel moeilijk om precies duidelijk te maken wat je bedoelt. Precies daarom zijn emoticons (smileys en dergelijke) ontworpen: om de onzekerheid weg te nemen. Soms komt het voor dat je ziet dat iemand je bericht wel heeft gelezen, maar dat het nog uren, soms zelfs dagen duurt voor je eindelijk antwoord krijgt.

Je kunt altijd bellen als alternatief

Iemand ongevraagd opbellen is niet handig, tenzij het echt dringend is natuurlijk. Vraag of de ander liever belt dan chat. Misschien geeft je date hier de voorkeur aan, misschien ook niet. Bellen is natuurlijk wel gelijk een stuk intiemer dan bellen, maar je hebt het grote voordeel dat je meteen antwoord krijgt en dat je kunt toelichten wat je precies bedoelt. Bellen met je date moet je in ieder geval niet te vaak doen: niet meer dan twee keer in de week is normaal.

Chatten wordt soms bijna schaken

Het nadeel van chatten is duidelijk: je krijgt niet direct antwoord, je weet niet precies wat de ander bedoelt (of het een grapje was of niet) en waarom het soms zo lang duurt tot je eens antwoord krijgt. Soms wachten mensen expres lang met het geven van antwoord, omdat ze niet te “ijverig” over willen komen. De andere persoon weet weer dat er mogelijk gewacht wordt met antwoord geven, maar weet dit nooit zeker. Kortom: er heerst veel onzekerheid.

Neem het initiatief

Wees de eerste met het versturen van een berichtje naar je date. Wacht niet tot hij of zij dit doet. Zeg wat je te vertellen hebt en doe dit kort en krachtig. Probeer in één bericht alles te vertellen. Kom gelijk tot de kern. Niets is zo irritant als je tien losse berichtjes achter elkaar krijgt, die samen in totaal een half antwoord vormen. Chatten is handig, maar vaak ook erg onplezierig.

Stel vragen

Met stel vragen bedoelen we natuurlijk niet alleen een vraag als “Hoe is het?”. Want dan heb je de kans dat de ander antwoordt met “Goed” en dat het gesprek vervolgens over is. Vraag eens iets persoonlijks. Merk je dat je niet dezelfde uitgebreide antwoorden krijgt als wanneer je je date in persoon ontmoet? Probeer het appen dan beperkt te houden. Verzin een andere manier om contact op te nemen. Zie hem wat vaker, of bel zo nu en dan op.

Wees jezelf

Er is geen enkele reden om je tijdens het appen ineens anders op te stellen dan je zou doen als je elkaar in persoon ontmoet. Als je al één of twee dates hebt gehad en het duidelijk is dat er nog een volgende dat zal volgen, hoe je niet meer zoveel indruk te maken. Je bent gewoon je vriendelijke en eerlijke zelf. Ben jij van nature een grappenmaker? Wat houd je dan tegen?

Appen is zo geweldig niet

Appen is eigenlijk een heel onnatuurlijke manier om met elkaar te praten: zonder enige gezichtsuitdrukking, zonder intonatie en vaak zelfs zonder dat de ander op het moment dat jij schrijft, aan het lezen is. Appen is ideaal als je snel informatie uit wil wisselen. Stel dat je een kwartiertje later bent omdat je vaststond in het verkeer: deel het in de App. Een leuke foto laten zien? Deel het in App. Maar echt romantisch zal het met Whatsapp nooit worden.

Je idealiseert veel te veel

Het probleem van WhatsApp is dat je de ander veel te snel gaat idealiseren op basis van de informatie die je krijgt. Je beeld van die persoon is helemaal niet zo goed als die zou moeten zijn. Zelfs als je elkaar belt, wordt er veel aan de verbeelding overgelaten (dat is ook waarom telefoonseks zo tot de verbeelding spreekt). Kortom: appen is vrij nep, als puntje bij paaltje komt.

App minimaal voor en na de eerste date

Als je weet dat je het wel ziet zitten met elkaar en er meerdere dates zullen volgen, is er eigenlijk weinig reden om uitgebreid met iemand te appen. Je kunt elkaar natuurlijk wel af en toe een lief berichtje sturen, laten zien waar je mee bezig bent of vragen hoe het gaat. Als je met je date twee keer op een dag app contact hebt, is dat al ruim voldoende. Het draait hierbij om kwaliteit en niet om kwantiteit. Liever twee keer iets moois dan twintig keer niks.

Daten draait om elkaars reactie zijn

Als je appt, kun je niet zien – zelfs niet horen – hoe de ander reageert. Het blijft allemaal op de oppervlakte. Terwijl dat nu juist het leuke is van daten: je kunt elkaar eindeloos aftasten met woorden en zien hoe de ander op jou reageert. Het uitwisselen van blikken is vaak nog belangrijker dan het uitwisselen van woorden. Appen lijkt wel een beetje op vrijen zonder orgasme.

Appen met je date: de spelregels

Toch appen met je date? Let dan in ieder geval op het volgende om dit zo soepel mogelijk te laten verlopen:

  • Geef van tevoren aan waar je appen voor wilt gebruiken

Een goede manier om te voorkomen dat het in het appcontact fout gaat, is van tevoren aan te geven dat je niet zo van het appen bent en er liever alleen wat inhoudelijke informatie op uitwisselt. Vertel je date dat je het gezellig kletsen en vragen stellen voor de date zelf wil bewaren.

  • Kies voor korte, heldere berichten

Geef informatie en gebruik zo min mogelijk overbodige zinnen om de informatie over te brengen. Ook als je een bepaalde emotie over wil brengen (iets liefs of bemoedigends wil zeggen), kun je dit het beste zo kort mogelijk zeggen. Kort maar krachtig blijft het beste hangen.

  • Gebruik app voor foto’s, niet voor emoji’s

Emoiji’s, gifjes en memes zijn leuk voor vriendenapps, maar daar moet je bij je date niet mee aankomen. Het mag best grappig zijn, maar ga dan voor “stijlvol” grappig. Kies voor een eigen grapje met tekst. Wil je je date iets leuks laten zien? Maak een foto en deel hem.

  • Beperk het appverkeer

Spreek van tevoren af dat je het appverkeer wil beperken, maar dat je wel bereikbaar bent. Je kunt eventueel ook een alternatief afspreken door op een vast tijdstip met je ex te bellen.

  • Probeer niet te informeel te worden

Op WhatsApp hebben we nogal eens de neiging te snel te informeel te worden. Dat is niet erg charmant. Probeer dus wat netter te spreken als je met je date appt. Dat betekent niet dat het allemaal ABN en deftig hoeft te zijn, maar wel dat je goed nadenkt over wat je zegt en niet onnodig van afkortingen en emoji’s gebruik gaat maken. Schrijf met passie en gevoel.

Een herinneringsappje?

Het komt wel eens voor dat je een bericht gestuurd hebt op WhatsApp en op een antwoord wachtte, maar dit nooit hebt gekregen. Je kunt altijd een herinnering sturen en vragen of de andere persoon je bericht gelezen heeft (waarschijnlijk gewoon vergeten antwoord te geven). Doe dit niet te snel, want dan kom je opdringerig over. Je kunt het beste eerst 48 uur wachten.

Wanneer moet je in ieder geval niet appen?

Appen is in ieder geval onverstandig als je:

  • Dronken bent

Dronken mensen zijn eerlijk, té eerlijk. Ze flappen er van alles uit en krijgen daar later spijt van. Als je dronken bent, kun je het beste niet gaan appen. Toegegeven, het kan later ook grappig en zelfs charmant zijn, maar het is de vraag of je zo wil overkomen op iemand die je pas net kent.

  • Erg emotioneel bent

Een mens is het meest met zichzelf in balans als hij of zij zowel aandacht heeft voor de eigen gevoelens (en die van anderen) en rationeel na kan denken. Als je in een emotionele fase zit, is de balans even helemaal weg en is de kans groot dat je dingen zegt waar je later spijt van krijgt. Ook al meen je je woorden op dat moment, de kans is groot dat je er niet altijd zo over denkt.

Appen met je date: een YouTube-richtlijn

Appcontact opnemen na een date? In deze video vind je advies over wat je moet doen:

Op jouw succes!