Review & Ervaringen: gezond en veilig daten via Parship

Daten met Parship… wij hadden er een hard hoofd in toen we startten aan onze zoektocht naar een fijne partner. Je weet immers nooit of iemand zijn ware aard durft te laten zien en of iemand zichzelf goed genoeg kent om een online profiel van zichzelf naar waarheid in te vullen. Wie niet waagt, die niet wint en daarom trokken we toch de stoute schoenen aan en schreven ons in mij Parship.

Aanmelden bij Parship – makkelijk en spannend

Het aanmeldproces op zich is niet ingewikkeld en Parship is ook niet de enige dating site waar je uit kunt kiezen. Het is echter wel een van de weinigen die een aantal keurmerken gekregen heeft en daar kun je gevoelig voor zijn. (Over keurmerken later meer.) Je moet bij elke dating app of dating website echter goed uitzoeken wat de doelgroep is die ermee bediend wordt. Of je namelijk voor een serieuze relatie gaat of alleen maar vluchtig erotisch contact wilt, is nogal een verschil.

Waarom aandacht aan Parship besteden?

De wereld is nou eenmaal veranderd. Je bent steeds meer online te vinden en vindt het niet altijd meer makkelijk om sociale contacten te leggen. Hier moet je moeite voor doen, jezelf kwetsbaar op durven stellen en er tijd aan willen spenderen. Voor de meesten kost de waren in het leven vinden te veel tijd, te veel geld, te veel energie en loop je te vaak blauwtjes. Bij Parship kun je een deel van het eruit filteren van de foute contacten aan hun overlaten en dat scheelt.

Moet je wel gebruik willen maken van een dating app of dating website?

Als een op de drie huwelijken al tientallen jaren volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek strandt, dan werkte het ‘gewone daten’ blijkbaar ook niet zo heel goed. De liefde van je leven vinden – en vooral de manier waarop – is dus niet zo vanzelfsprekend. Vroeger bleven mensen omwille van bijvoorbeeld de kinderen ook langer bij elkaar dan misschien voor henzelf goed was. Met Parship kun je bepaalde verschillen die je niet wenst aangeven, zodat het profiel beter bij jouw persoon past.

Een algoritme kan toch geen partner voorspellen?

Ja, wij vroegen ons ook af hoe spannend het leven met een partner kan worden als die door een computer bepaald is. Je kunt toch moeilijk zeggen dat je iedereen met een baard wilt vermijden omdat je nou eenmaal niet van gezichtsbeharing houdt, als diegene een week later zijn baard af zou scheren en werkelijk een top karakter heeft? Of je plezier met iemand hebt en er onvoorwaardelijke steun en vertrouwen is, is toch veel belangrijker dan het uiterlijk? Parship maakt daarom gepersonaliseerde rapporten van elke persoon die zich aanmeldt.

Waar staat Parship voor?

Het enige dat Parship wil, is mensen bij elkaar brengen die een echte match voor het leven zijn. Je moet daarom best wat werk verzetten tijdens het aanmeldproces, want om dat gepersonaliseerde rapport tot stand te brengen, moet je een persoonlijkheidstest doen. Verder wil Parship dat je bij het leren kennen van nieuwe mensen veilig bent en dat doen ze onder andere door een veilige websiteomgeving te creëren. Elk aangemeld profiel wordt ook gecheckt en niet zomaar geaccepteerd.

Belangrijke criteria bij een dating site als Parship

  • Bovenaan staat veiligheid (veiligheid van persoonlijke gegevens, veilig gebruik van een website, een veilige screening van kandidaten, adviezen voor veilig daten)
  • Een goed gevuld klantenbestand om jezelf zoveel mogelijk kansen op succes te geven
  • Een mooie interface die voldoende basisinformatie laat zien om verder te willen klikken
  • Handige functionaliteiten om contact met iemand op te nemen
  • Kosten die het waard zijn om je voor aan te melden

Parship getest – dit zijn onze onderzoeksdata

Voor deze test hebben we ons een jaar geleden bij Parship aangemeld. We hebben bewust een jaar de tijd genomen, om de website een kans te geven en te zien of het vooral om vluchtige contacten gaat of dat er ook de ware liefde tussen kan zitten. Toen we ons vorig jaar wilden aanmelden, vonden we het wel opvallend dat je er vóór je de aanmeldprocedure af hebt gerond onmogelijk achter kunt komen wat de prijs van het premium abonnement is. Dat vinden we kwalijk. Waarom zou je dit verborgen houden?

Parship in het kort uitgelegd

Parship is een online dating website, maar volgens eigen zeggen vooral voor de categorie mensen die hoger opgeleid is. Op basis van psychologische overeenkomsten die naar aanleiding van een persoonlijkheidstest zijn verkregen (die informatie verstrek je dus zelf), komt een gepersonaliseerd rapport tot stand. Dit rapport belooft je te helpen bij het vinden van een vaste relatie.

Bij het bekijken van profielen binnen de Parship website, wordt door middel van een puntensysteem aangegeven in hoeverre je met iemand anders matcht ja of nee. Dit wordt visueel gemaakt door iconen en een gekleurde ring die meer gekleurd is als de match beter is en minder gekleurd is als er amper een match met een persoon is.

Info over wie er achter Parship zit

Je denkt misschien dat Parship alleen in Nederland zit, maar van oorsprong is het een Duitse organisatie, namelijk PE Digital GmbH. Ze zijn gevestigd in Hamburg. De Nederlandse tak valt onder PE Digital NL/BE en ze zijn gevestigd in Amsterdam. Parship heeft dus gewoon een Nederlandse inschrijving bij de Kamer van Koophandel en ook een Nederlands BTW-nummer. Als je naar de landen kijkt, zit Parship niet alleen in Nederland, België en Duitsland, maar ook in Zwitserland, Italië, Frankrijk, de UK en Oostenrijk. Het is dus in het grootste deel van Europa actief met dating websites.

Hoe ziet het Parship platform eruit?

Na aanmelding en activering van je account is het beginscherm opgedeeld in drie hoofdmenu’s: beginpagina, partnervoorstellen en berichten. Helemaal aan de rechterkant vind je op dezelfde hoogte van de menu items jouw eigen profiel. Dit kun je bewerken of aanvullen gaandeweg je abonnement.

Bij het tabblad partnervoorstellen heb je vier opties: mijn partnervoorstellen, mijn favorieten, bezoekers/bezoeksters van mijn profiel en bezochte profielen. Bij elk van de vier krijg je een overzicht van vier foto’s per rij te zien en daarbij zijn enkele karakteristieken vermeld, zoals het beroep, de leeftijd, de provincie waar iemand woont met de afstand in kilometers tot jouw adres en wanneer iemand voor het laatst actief op Parship is geweest.

Bij het tabblad berichten krijg je een overzicht van al je contactmomenten met andere profielen te zien en klik je een profiel aan, dan krijg je de geschiedenis van jullie tekstberichten te zien. 

Onze testdata met Parship

Nadat we via andere bronnen hadden onderzocht wat de kosten van Parship waren (en vooral ook hoe we ons na een jaar af konden melden en het abonnement stop konden zetten), zijn we ons in gaan schrijven. We hebben enkel voor een van de leden van ons team een echt account opgezet en dus niet een nepprofiel aangemaakt. We wilden wel echt weten wat de resultaten met Parship waren en dan moet je gewoon echte informatie prijsgeven en geen spelletje spelen.

Onze ervaringen met onze Parship inschrijving

In het begin was het een beetje onwennig, omdat dit de eerste website was waar ons teamlid ingeschreven was. Gelukkig konden we samen de website met al zijn functionaliteiten bekijken en zo ontdekken wat de kracht van Parship is. De gratis versie blijkt echt niet handig te zijn, aangezien je alleen maar kunt kijken of maar een enkel berichtje kunt lezen. Alles wat je daarna aan berichten gestuurd wordt, kun je niet meer lezen. Je voelt je toch enigszins ‘gedwongen’ om de betaalde versie te pakken.

Na een aantal weken konden we zien dat we vaardig genoeg waren om mensen die bij de voorstellen naar voren kwamen te beoordelen op of we er wel of niet contact mee wilden opnemen.

Een handjevol berichten heeft geleid tot een afspraak, waarbij we onze collega altijd hebben gevraagd nooit iemand mee naar huis te nemen (of met de ander mee naar huis te gaan) totdat er ook kennis gemaakt was met anderen. Het is nog steeds geen garantie, maar zo neem je iemand mee in je eigen kenniskring en kun je ook signalen krijgen als er iets mis blijkt te zijn. Als ja hart eenmaal sprongetjes maakt, mis je die signalen misschien zelf.

Wat zegt de Consumentenbond, Radar en Kassa over Parship?

Bij Radar geeft Parship tips over hoe je beter online kunt leren daten. Het is toch iets heel anders dan iemand spontaan ontmoeten en een klik hebben. De Consumentenbond komt met een artikel waarin dating sites (of apps) met elkaar vergeleken worden. En bij Kassa lees je vooral heel veel problemen met Parship. Het kan gaan van het abonnement stopzetten tot de prijs van de betaalde dienstverlening en vooral automatisch verlengen komt een aantal keren terug in artikelen.

Gebruikte bronnen

Kosten Parship relatie matching

Over de kosten gaan we niet veel zeggen, want Parship is gewoon duurder dan andere websites en je krijgt er niet bijzonder veel meer dan bij andere voor terug. Het goedkoopste is een abonnement voor 2 jaar (!) afsluiten en dan ben je iets meer dan 20 euro per maand kwijt. Het duurste is een lidmaatschap van een half jaar en dan ben je bijna 50 euro per maand kwijt. Dat is nogal een hoop geld vinden wij en wij wilden na dat eerste jaar dan ook graag weer van Parship af.

Is Parship het dan wel waard?

Wij denken dat veel mensen zich vergissen, doordat ze de kleine lettertjes binnen de abonnementvoorwaarden niet goed lezen. Als dan daarna het aantal serieuze contacten ook nog tegenvalt, krijg je alleen maar klachten over vastzitten aan een contract waar je niet van op de hoogte was en niet op kunnen zeggen en gewoon door moeten betalen. Dat is uiteindelijk wel waar je voor tekent, ook al wist je het niet. Bij het zoeken naar een leuke relatie ga je nou eenmaal niet altijd eerst de algemene voorwaarden letter voor letter doorlezen. Wij zouden het niet weer doen.

Wat vinden wij van Parship?

Kosten

De prijs per maand bij de langste contractduur valt ons mee, maar het betekent toch dat je in totaal bijna 600 euro kwijt bent aan een computerprogramma dat je zegt te matchen met de man of vrouw van je dromen.

Voorwaarden

LEES DE ALGEMENE VOORWAARDEN voordat je ook maar met iets akkoord gaat en je betaalgegevens invult. Hier komen de meeste klachten over en op de hoogte zijn betekent in ieder geval dat je de opzegtermijnen in je agenda kunt zetten.

Inhoud

De app of website zien er verder prima uit. De kwaliteit van de foto’s ligt natuurlijk ook vooral aan elke persoon die een profiel aanmaakt. Erin geluisd worden met nepfoto’s is altijd een risico. (Daar hoef je Kees van der Speks programma over oplichting maar voor te kijken…)

Effect

Houd je ook echt een vaste relatie aan Parship over? De ervaringen van onszelf, maar ook de cijfers die we bij anderen vinden, beloven geen walhalla. Wij schatten de kans dat je de liefde van je leven in de trein, tijdens een bruiloft van vrienden of tijdens een zomervakantie tegenkomt minstens net zo groot. Verder vinden we matchen op basis van je eigen hobby’s of andere karakteristieken niet ideaal. Het zijn juist vaak de verschillen tussen mensen die een relatie interessant maken.

Voor- en nadelen van Parship

Voordelen

  • Op basis van foto’s en profielinformatie contact leggen
  • Garantie op contacten of korting op je maandbedrag

Nadelen

  • Er zwerven ook nepprofielen op Parship rond en dat zijn er soms meer dan je in eerste instantie op zal vallen.
  • Het abonnement is duur en er vanaf komen blijkt lastiger dan verwacht.
  • Er is vooraf geen duidelijkheid over de kosten.

Onze score – Parship tegen het licht gehouden

Wij raden Parship aan wanneer je het echt moeilijk vindt om sociale contacten te initiëren. Ook kan Parship handig zijn als je echt harde eisen over bijvoorbeeld locatie hebt. Als je in Zuid-Limburg woont en een relatie met iemand uit Leeuwarden echt niet ziet zitten, dan mag je dat natuurlijk vinden. De prijs vinden we hoog en vooral omdat het aantal serieuze contacten tegenvalt. In vergelijking met andere dating sites is de prijs niet altijd veel hoger. De lay-out en werking van het platform is prima en je hebt het ook zo in de vingers. Wij maken ons echter zorgen over de hoeveelheid klachten over Parship en de redenen waarom er klachten gemeld worden. (Zie twee paragrafen verderop in deze review.)

Voor wie is Parship dan wel geschikt?

Wij kunnen ons voorstellen dat iemand die bijvoorbeeld een aantal jaren in het buitenland heeft gewerkt en nu weer terug in Nederland komt wonen wel gebruik wil maken van Parship. Je sociale netwerk is waarschijnlijk kleiner en via het platform kun je dan weer opnieuw contact met mensen leggen. Verder is een dating app vooral voor mensen die op makkelijke wijze en met bepaalde wensen (of eisen) een date willen krijgen die een relatie als gevolg kan hebben. Je hebt er ook het budget voor nodig.

Ervaringen van anderen met Parship

Nou, ga er maar eens goed voor zitten, want de reviews die anderen over Parship geven liegen er niet om. Ervaringen zijn overwegend negatief. Mensen zijn echt niet te spreken over de dating app en voelen zich vaak afgeperst. Betalingen lopen gewoon door terwijl een abonnement al afgelopen is en de helpdesk van Parship doet er weinig tot niks aan om klachten op te lossen.

Samenvatting andere reviews

RecensentSamenvatting review
https://nl.trustpilot.com/review/www.parship.deParship krijgt 2,3 van 5 sterren en dat lijkt middelmatig, maar twee van de drie reviewers geeft maar een enkele ster. Het regent klachten over betalingen, niet stop kunnen zetten, geen reactie van de klantenservice krijgen en wurgcontracten.
Datingsite KiezenParship scoort bij Dating Site Kiezen bijna de volle vijf sterren en dat lijkt ons vreemd. De schrijver van de review is echter getrouwd, dus we vragen ons af of Parship wel echt uitgeprobeerd is.
Top Dating WebsitesHier scoort Parship 2 van 5 sterren, maar later staat er een 8,2 als cijfer. Dit is een vreemde website en de commentaren eronder zijn vooral negatief. Het blijkt vooral dat klachten niet serieus door Parship opgepakt worden. (of dat ze zich veilig en beschermd voelen achter hun eigen voorwaarden)

Conclusie: wel of geen profiel bij Parship aanmaken?

Je moet jezelf nog eens goed achter de oren krabben of je het risico wil lopen dat anderen gelopen hebben en waarover ze uitgebreid hun verslag doen. Is het zo lastig om zelf een date te vinden dat je bewust een contract met een partij wilt aangaan die niet heel klantvriendelijk is? Wij zouden niet weer een account bij Parship aanmaken.

ReviewParship
SamenvattingGeen aanrader, tenzij je echt wanhopig bent of hoge eisen stelt die je hoopt bij een profiel te kunnen aantreffen
Review doorRedactie
Beoordeling4 van 5 sterren

Op jouw geluk!