Review & Ervaringen: nader kennismaken met iemand die je pad al heeft gekruist via Happn

Dit is een interessante app die we nog niet eerder waren tegengekomen tijdens het reviewen van dating apps. Hij maakt het namelijk makkelijker om contact te leggen met mensen die je al eens vluchtig gepasseerd bent. Waarom ons dit een handige app lijkt en we hem willen reviewen? Je komt dagelijks mensen tegen waar je een leuke tijd mee zou kunnen hebben, maar weet niet altijd of iemand beschikbaar is en wat hij of zij bijvoorbeeld voor hobby’s heeft. Happn helpt hierbij.

Happn – een app voor contact met iemand uit je huidige omgeving  

Hoe vaak is het je niet gebeurd dat je tegenover iemand in de trein zat, zo af en toe oogcontact had, maar het eigenlijk te druk was om een beetje een leuk gesprek te beginnen? En had je niet graag van die persoon met dat knappe kontje voor je in de rij bij de kassa willen weten of hij nog single was? Het komt regelmatig voor dat je al mensen ontmoet die de moeite waard zouden zijn om wat meer contact mee te hebben, maar drukte of een aarzeling houd je tegen en het moment is helaas voorbij.

Waarom deze keer Happn reviewen?

Dating apps zijn niks nieuws, maar deze biedt wel iets wat je nog niet eerder gezien hebt en daar raken wij van onder de indruk. Of dat terecht is, moet deze review uitwijzen, maar vooralsnog zijn we aangenaam verrast door het principe dat ten grondslag ligt aan de ontwikkeling van deze app: Waarom nieuwe mensen ver weg opzoeken, als je dichtbij mensen tegenkomst die interessant voor een afspraakje kunnen zijn? Happn verschilt wat ons betreft dan ook essentieel van standaard dating websites of apps.

Waarom opletten bij apps met informatie over je locatie?

Hoe mooi en handig de app van Happn ook lijkt, je deelt wel hele specifieke informatie via Facebook en de gps in je telefoon. Bij de registratie wordt namelijk de koppeling met je Facebook account gemaakt (dus dit moet je op zijn minst hebben om je aan te kunnen melden bij Happn) en om te weten wie je zoal op een dag tegenkomt, moet je de locatie van je telefoon altijd aan laten staan. Hiermee geef je dus wel hele specifieke informatie over jezelf prijs en dit kan ook tegen je werken.

Is Happn in essentie dan wel zo anders dan andere dating apps?

Ja, toch wel. Activeer je de app en ga je bijvoorbeeld op stage in New York? Dan laat de app je informatie zien over mensen die daar op je pad komen. Het kan het aarden en vrienden maken tijdens je tijdelijke verblijf in de stad ineens stukken sneller laten verlopen. Kennismaken, relaties aangaan of levenslange vriendschappen sluiten, kost niet bergen energie. Met de input van de Happn app krijg je voldoende voorinformatie om gerichte keuzes in mensen te kunnen maken.

Happn en waar het voor staat

Happn garandeert dat iedereen die de app heeft en die locatievoorziening aan laat gezien kan worden door andere actieve Happn gebruikers. Loop je dus van jouw supermarkt om de hoek terug naar je voordeur? Dan kun je dan al zien wie je allemaal tegen gekomen bent in die paar meter. Wel moet iemand natuurlijk ook de app geïnstalleerd en actief hebben, want anders is er geen informatie om je mogelijke contacten van die dag op te baseren.

De relevante criteria bij een app als Happn

  • Hoe makkelijk is het om gericht iemand terug te vinden?
  • Welke informatie krijg je te zien over iemand en is dit altijd up to date?
  • Wat kost de app en kan hij ook gratis uitgeprobeerd worden?
  • Kun je alleen in Nederland de app gebruiken of ook tijdens vakanties of andere buitenlandse avonturen?
  • Hoe werken de basisfuncties in de app?

Happn in de test: verrassende onderzoeksgegevens

Hoewel het ideale plaatje van Happn echt goed doordacht is, duurde het even voordat de test bij ons resultaten opleverden waar we iets mee konden. De gouden bergen die beloofd werden, komen in ieder geval niet uit en dat ligt deels aan Happn zelf. Het uitgangspunt is echt uniek en wij geloofden er heilig in, maar voor een deel lijkt het niet opgewassen te zijn – net als andere dating apps – voor nepprofielen. Happn zegt hier actief iets aan te doen, maar dit blijkt toch lastig.

In het kort: wat biedt Happn zijn abonnees?

Happn biedt een platform voor mensen die zich lid maken en door zich aan te melden, kunnen ze het profiel van andere gebruikers zien en aan de hand daarvan beslissen of ze contact op willen nemen. Je krijgt een overzicht binnen de app van alle partijen waar je mogelijk interesse zou kunnen hebben. Als je op zoek bent naar een vrouwelijke date, krijg je dus niet zomaar iedereen te zien die je die dag tegenkwam. Bij de personen die je tegengekomen bent, zie je ook de locatie.

Over Happn

Het platform is in 2014 ontstaan en de app is bijna over de hele wereld actief. In Canada, de Verenigde Staten, Zuid-Amerikaanse landen, Australië, enkele Aziatische landen en heel veel Europese landen kan de Happn app gebruikt worden om mensen te leren kennen op basis van hun locatie. Landen die ontbreken op dit moment zijn Nieuw-Zeeland, alle Afrikaanse landen en zo’n beetje alles tussen Rusland en India in.

Hoe ziet de app van Happn eruit?

Je hoofdscherm binnen de app laat foto’s van passanten zien en de foto’s zijn groot genoeg om er fatsoenlijk iets op te kunnen zien. Bij elke foto staat de naam, leeftijd en het beroep. Je scrollt daarna omhoog of omlaag om andere foto’s te kunnen zien en kunt door de icoontjes onder elke foto aan te klikken een bepaald label toekennen.

Klik je een foto aan? Dan krijg je meer informatie over het profiel van diegene te zien. Interesses die je deelt worden zichtbaar en je kunt ook zien hoe ver iemand op dat moment bij je vandaan is. Het mooiste aspect van de app vinden wij de kaart met de locatie waar je elkaar het laatste voorbij gelopen bent.

Onze testdata uit de app

Omdat de app de informatie van je Facebook account gebruikt en hier een koppeling mee maakt, moet je je profiel wel meteen goed vormgeven. Je kunt dus – als je oprechte bedoelingen hebt – maar moeilijk een nepaccount aan Facebook koppelen. Wij hadden geen verkeerde intenties en hebben daarom ook gewoon een echt account gebruikt voor Happn. (Dat we er later spijt van kregen is een heel ander verhaal. Daarover later meer.)

Onze ervaringen met Happn – oftewel: staat de app nog op onze telefoon?

Hoe bijzonder we de app ook vonden, we hebben hem niet lang actief gelaten. De resultaten vielen nogal tegen en soms klopte het gewoon niet wat we in onze home feed kregen. Je kunt het zelf goed testen door binnen je vriendengroep de app te downloaden en activeren. Zelfs als je elkaar de avond ervoor nog gezien hebt, laat de app je niet alle vrienden zien, terwijl je wel in elkaars bijzijn bent geweest. Waarom de locatievoorziening dit niet registreert of waar een hapering in het systeem zit, is ons niet duidelijk geworden.

Ervaringen van Radar, Kassa en de Consumentenbond met Happn

Kassa heeft in 2015 een eerste artikel over Happn geschreven en hierin blijkt nog duidelijk wat de originele intenties van de app waren. De app moest een soort middel worden om interessante mensen die je tegenkomt de identificeren, waardoor je sneller of makkelijker contact met mensen in jouw buurt kon leggen. Volgens de Consumentenbond zou je beter niet aan dating apps beginnen. Ze kosten best veel geld en beloven resultaten die bijna nooit waargemaakt worden. Via Radar wordt aan het licht gebracht dat veel apps die vragen om de locatievoorziening aan te zetten, hier helemaal geen goedkeuring voor vragen. Ook hacks waarbij je wachtwoord achterhaald wordt, zijn een groot risico bij dit soort online diensten.

Gebruikte bronnen bij onze research naar Happn

Kosten van de Happn app

Je kunt een gratis versie van Happn downloaden om een eerste verkenning te doen, maar echte actie kun je pas verwachten vanaf de betaalde versie. Hier kun je kiezen uit drie abonnementen: eentje van een enkele maand, eentje van een half jaar en eentje van een compleet jaar. Hoe langer je jezelf lid maakt, hoe goedkoper het abonnement wordt. Wel moet je weten dat het totaalbedrag als je bijvoorbeeld voor 12 maanden kiest in een keer van je rekening wordt afgeschreven.

Verder moet je tijdig actie ondernemen als je van het abonnement af wilt, want anders wordt het automatisch verlengd. Je zit dan dus aan de kosten van het abonnement vast en Happn schrijft het bedrag gewoon weer af.

Is Happn de investering waard?

Als je het een maandje wilt proberen voor ongeveer 25 euro, dan val je er geen bult aan. Je kunt dan zien hoeveel mensen in jouw nabije omgeving of tijdens je dagelijkse bezigheden ook de app geïnstalleerd hebben. Is er nauwelijks iemand in jouw buurt die de app heeft? Dan kun je je abonnement het beste zo snel mogelijk stop zetten en ook stoppen met betalen. Het beoogde doel van de app is niet haalbaar en je krijgt geen informatie over mensen die je pad kruisen.

Als je wel veel profielen ziet, loont het zich nog de moeite om eens te kijken wie het betreft en hoe er op een eerste contactpoging gereageerd wordt. Je merkt dan vanzelf of de app voor jou het abonnementsgeld waard is.

Wat vinden wij eigenlijk van Happn na de test?

Looks van de app

De uitstraling van de app staat ons wel aan. Je krijgt wat grotere foto’s te zien waardoor je interesse in iemand ook echt gewekt wordt. Verder is de informatie beknopt, maar een prima startpunt. Extra handig is de kaart met waar je iemand had gezien.

Functie van de menu’s in de app

Het is geen complexe app met allerlei verborgen functies of onduidelijke actieknoppen. Je gaat terug naar het startscherm (dat heet timeline), klikt je notificaties aan, leest je berichten of gaat naar je profiel.

Gebruiksgemak en effectiviteit

In principe is de app zelf heel makkelijk in het gebruik en ben je er snel aan gewend. Je kijkt snel elke dag even of er nieuwe interessante personen zijn geweest die je graag wat beter wilt leren kennen. Het effect hangt echter heel erg af van jouw locatie en hoeveel mensen in je omgeving de app ook hebben geactiveerd. Het aantal dates dat je met de app krijgt kan dus tegenvallen.

Kosten en voorwaarden

De kosten van de app zijn aardig prijzig en je moet dus goed afwegen of dit het jou waard is. Wij zouden altijd eerst de gratis versie een tijdje gebruiken, voor de overstap naar een betaald abonnement te maken. Zo weet je veel beter welke extra functies je handig gaat vinden op basis van je huidige ervaring. Stilzwijgend abonnementen verlengen is natuurlijk niks nieuws, maar wel iets waar gebruikers vaker problemen mee hebben.

Voor- en nadelen van Happn

Voordelen

  • Je komt mensen uit je eigen buurt tegen.
  • Je weet (als deze mensen de app ook hebben) iets meer over ze, voordat je beslist contact op te nemen.
  • Gegevens uit de app (locatie, gedeelde interesses) kunnen het ijs breken als je voor het eerst met elkaar afspreekt.

Nadelen

  • De kosten zijn niet mis en je moet gericht en tijdig actie ondernemen om van je abonnement af te komen.
  • Als er weinig mensen met app bij jou in de buurt zijn, werkt de app natuurlijk niet of op zijn zachtst gezegd middelmatig.

Onze waardering voor Happn

Als je wilt weten wie bij jou in de buurt  komt en voldoet aan jouw wensen, kan de app goed werk verrichten. Verder is de app makkelijk te installeren en activeren. Wel moet je je Facebook pagina bijwerken, aangezien Happn hieraan gekoppeld wordt qua informatie. De foto’s op de introductiepagina van Happn laten wel allemaal hele knappe koppen zien en dat kan in de realiteit wel wat tegenvallen.

Hoe anders is Happn ten opzichte van andere dating sites?

Happn noemt zichzelf niet eens een dating site, omdat je niet naar een date ergens in het hele land zoekt, maar contacten legt met mensen die je al tegen bent gekomen. Ook al snappen we deze redenering, het gros van de mensen die de app hebben, komen toch voor een date. De ene date is serieuzer dan de andere en dat blijf je natuurlijk ook altijd behouden bij dating sites.

Voor wie vinden wij Happn ideaal?

Wij moeten eerlijk zeggen dat Happn in stedelijke gebieden beter werkt dan op minder drukke plekken. Het succes van de app hangt natuurlijk af van de concentratie gebruikers. Anders word je timeline helemaal niet gevuld of verschijnt er maar een enkele foto in je beginscherm van de app. Verder lijkt ons de app een aanrader voor wie naar het buitenland gaat en daar een date wil scoren. In de VS is Happn een stuk populairder en dat betekent meer gebruikers en meer kans op contact.

Van blind dates via vrienden tot een app als Happn

Vroeger waren er geen apps. Je kwam iemand tegen op een plek (je werk, sport, hobby) en je voelde iets waardoor je meer wilde weten of diegene. Je nam zelf het initiatief, tenzij je door iemand die jou kende aan een blind dat gekoppeld was. Hoe zeer je iemands moeite om voor jou een blind date te regelen ook kunt waarderen, je houdt toch liever zelf de touwtjes in handen en dat kan op deze manier.

Hoe vaak wordt Happn vernieuwd?

De app zelf is weinig veranderd sinds 2014. Wel merk je natuurlijk dat er steeds meer gebruikers zijn, al hangt dit nog steeds erg af van de locatie waar je je bevindt. In jouw eigen dorp zijn misschien weinig mensen met de Happn app, terwijl je tijdens een middag shoppen in de stad wel veel foto’s ziet van mensen die je tegen gekomen bent.

Ervaringen van anderen met Happn

Helaas zijn de reviews in Nederland niet lovend over Happn. Eigenlijk gaan bijna alle klachten (en dat zijn er nogal wat als je Trustpilot moet geloven) over het stilzwijgende abonnement en de nepprofielen. Ondanks het feit dat Happn het profiel van Facebook koppelt, zijn er blijkbaar toch aanmeldingen die niet geverifieerd zijn of na een klacht erover verwijderd zijn. Dit maakt de app een stuk minder waardevol en kan zelfs nieuwe gebruikers remmen.

Samenvatting andere reviews

RecensentSamenvatting review
https://nl.trustpilot.com/review/happn.comTrustpilot is niet enthousiast over Happn. Meer dan 80% van de reviewers geeft een enkele ster en het gemiddelde is 1,4 van 5 sterren. Zo’n lage score hebben we nog niet eerder gezien.
Dating WebsitesOok hier scoort Happn niet bijzonder goed. Dating Websites geeft 1,9 van 5 sterren. In de loop der jaren is de feedback niet beduidend beter geworden.
Datingapp KiezenDit is de positiefste mening over Happn die we konden vinden. De score is 3 van 5 sterren. De review geeft wel duidelijke instructies voor het stopzetten van je abonnement bij Happn.

Tot slot: wel of geen Happn met abonnement pakken?

Wij hebben Happn geprobeerd, omdat we het basisbeginsel van mensen beter leren kennen die je toch al op enig moment tegen bent gekomen interessant vonden. De interface ziet er goed uit en zou perfect kunnen werken, maar dan moet de screening beter verlopen. Over het abonnement staat voldoende op de website geschreven (en de stilzwijgende verlenging), maar dan moet je dus wel de hele website en de algemene voorwaarden doorspitten.

ReviewHappn
SamenvattingLeek interessant, kan nog steeds interessant worden, maar de organisatie achter de schermen en de selectie van profielen moet beter.
Review doorRedactie
Beoordeling2 van 5 sterren

Op jouw geluk!