Hoe vraag je iemand op date?

Goede vraag: hoe vraag je iemand eigenlijk op date? In dit artikel zullen we je dat vertellen. Er zijn 1001 manieren om iemand op date te vragen. Dat iemand uitvragen lastig is, hoeven we je niet te vertellen. Als dat niet het geval zou zijn, zou je niet op dit artikel geklikt hebben. Iemand uitvragen is lastig, omdat je vrijwel automatisch van het ergste situatie uitgaat: dat is natuurlijk afgewezen worden. Niet de ander, maar jijzelf, bent in feite je allerergste vijand.

Als je niet schiet, kun je ook niet scoren

Oké, dat is een uitspraak uit de voetballerij. Maar hij is ook van toepassing op daten. Als je nooit iemand mee uitvraagt, zul je ook geen dates scoren. Van mannen wordt (onterecht) verwacht dat ze de eerste stap moeten ondernemen. De kans dat een vrouw jou uitvraagt, is minimaal, zelfs al vindt ze je leuk. Ja, als je iemand uitvraagt, kan je afgewezen vragen en dat is moeilijk om mee om te gaan. Maar raad eens: zo voelt het bij iedereen, niet alleen bij jou.

“Het is moeilijk” is geen excuus

Iemand op date vragen moeilijk? Ja. Geen complex antwoord, gewoon “ja”. Het is inderdaad moeilijk om iemand mee uit te vragen, maar het feit dat het moeilijk is, is geen reden om het niet te doen. “Het is niet zo makkelijk als je denkt” is een verkeerd antwoord. Een antwoord waar niemand iets aan heeft. Als jij de persoon die je leuk vindt niet uitvraagt, zal een ander dat ook niet voor je doen. Je verdient pas medelijden als je het geprobeerd hebt en bent afgewezen.

Gevoel van angst en schaamte

Door iemand uit te vragen, stel je jezelf kwetsbaar op. De ander kan “ja” zeggen, maar ook “nee”. Je geeft de ander in feite de macht om te zeggen “je bent niet goed genoeg voor me”. Dat is geen fijne positie om in te zijn. Jezelf kwetsbaar opstellen is veel makkelijker als je weet dat de ander hetzelfde gaat doen. Maar met iemand op date vragen heerst juist die vervelende onzekerheid. Maar ja, niets aan te doen. Kwestie van door de zure appel heen bijten.

Net als een pleister aftrekken

Toen je een kind was, had je ongetwijfeld regelmatig pleisters op je knieën. Wat zeggen ze altijd over pleisters: het is beter ze in één keer eraf te trekken, dan dit langzaam en stukje bij beetje te doen. Trek je de pleister er in één keer af, dan voel je maar even kort een felle pijnscheut. Als je iemand uitvraagt, kun je daar ook maar het beste niet te lang mee wachten.

Direct en simpel

Iemand op date vragen is geen plechtige, ceremoniële gebeurtenis. Onthoud dat het maar gewoon een vraag is, hoe mensen er ook op zullen reageren. Als je een vriend van je vraagt samen iets te gaan doen, doe je daar toch ook niet al te moeilijk over? Als je gewoon direct bent en het simpel houdt, is de kans bovendien het grootste dat de ander besluit met je op date te gaan.

Leg een plan voor

Het is beter om concreet te zijn, dan abstract. Je legt veel meer druk op iemands schouder als je vraagt “wil je een keer iets met mij doen?”, dan wanneer je vraagt “wil je dit weekend iets gaan drinken?” Bij de eerste vraag zal de ander geneigd zijn zich allerlei inbeeldingen te maken: wat bedoelt hij of zij precies? Waarom vraagt hij dit? Hoe lang wil ze me dit al vragen?

Een afspraak verzetten of wijzigingen is geen afwijzingen

Mensen vandaag de dag zijn druk en hebben niet altijd tijd in hun agenda vrij, zeker niet voor een eerste date. Als je date een andere datum voorstelt, is dat zeker geen afwijzing. Je hoeft het ook niet negatief op te vatten. Het geeft alleen maar aan dat de ander erg druk is.

Te weinig interesse?

Krijg je een vaag antwoord, dan is de ander niet echt geïnteresseerd in je. Als de persoon zegt dat het niet echt uitkomt, maar ook geen duidelijke reden geeft, is hij of zij ook niet echt geïnteresseerd. Een persoon die echt geïnteresseerd is, zal een alternatieve afspraak willen maken.

Meestal heb je wel een idee of het klikt

Vaak kun je wel voelen of het klikt met iemand. Als de persoon die je graag op date zou vragen, regelmatig zelf naar jou toekomt om een gesprek met je te beginnen, is dat een goed teken. Als ze vaak lacht om je (flauwe) grapjes en dingen onthoudt die jij gezegd hebt, dan vindt ze je waarschijnlijk wel leuk. De vraag is dan alleen nog hoe leuk ze je precies vindt.

Tip: vermijd het woord “date”

Veel mannetjes en vrouwtjes vinden het idee dat iets snel té persoonlijk kan worden maar beangstigend. Als jij iemand op date wil vragen, gebruik dan niet het woord date, maar zeg wat je wilt gaan doen en vraag de ander of die zin heeft om mee te gaan. In feite doe je precies hetzelfde, al bedek je dat ‘vervelende’ woordje “date” met de spreekwoordelijke mantel der liefde. Raar maar waar, maar zo werkt het uiteindelijk in onze primitieve apen hersentjes.

Tip: zorg dat de ander alleen is

Het is niet alleen voor jou fijn als er niemand anders bij is als je de persoon in kwestie uitvraagt, maar ook voor de persoon die je mee uitvraagt. Geloof het of niet, maar jou afwijzen is niet iets wat de meeste mensen leuk vinden om te doen. Als iemand zich genoodzaakt voelt je af te wijzen, zal dat vaak met schuldgevoelens gepaard zijn. Het is andersom ook niet fijn voor iemand die “ja” zegt dat gelijk iedereen weet dat de gevoelens wederzijds zijn.

Tip: stel iets simpels voor

Vraag je iemand voor het eerst mee uit? Kies dan niet voor een midweekje samen in een hutje in the middle of nowhere, maar kies voor een kop koffie. Of beter nog: iets dat je sowieso al van plan was te doen, zoals een wandeling maken, ergens iets gaan eten, of het beoefenen van een hobby. De eerste date moet eigenlijk nooit te lang duren. Een halfuur is al prima.

Tip: bied jouw telefoonnummer aan

Echt weten of iemand wel contact met je wil opnemen? Vraag dan niet het nummer van de ander, maar geef de ander jouw nummer. Word je gebeld, dan vindt de ander jou ook wel leuk. Word je niet gebeld, helaas pindakaas. Het helpt ook om balans te vinden: als jij de ander op date hebt gevraagd en de ander heeft jou opgebeld, heb je beide evenveel initiatief getoond.

Tip: plan niet te ver in de toekomst

Je wilt natuurlijk niet dat je date zich té ver in de toekomst afspeelt. Niet alleen zal je dan erg lang moeten wachten (en wachten is moeilijk), de kans is ook nog eens groot dat de ander langzaam interesse verliest, of überhaupt vergeet dat er een date met jou gepland stond.

Tip: vermijd die akelige “friendzone”

De friendzone is blijkbaar iets dat bestaat, iets waarin je terecht kunt komen en iets dat ook nog eens definitief is. Blijkbaar is het voor mannen en vrouwen onmogelijk de andere (of dezelfde) sekse als én vriend of vriendin en als potentiële partner te zien. Onzin natuurlijk, maar zo werkt het nu eenmaal. Maak meteen duidelijk hoe je de ander ziet – als potentiële partner, om te verhinderen dat de ander jou als ‘gewone’ vriend of vriendin gaat zien.

Tip: vermijd vage taal, gebruik klare taal

Vraag je iemand mee uit, dan moet je zo duidelijk mogelijk zijn over je bedoeling. Tenzij de ‘date’ meer het karakter van een ontmoeting heeft en natuurlijk is ontstaan. Je hoeft de woorden “ik vind je leuk” niet te gebruiken, maar je kunt wel iets zeggen als “ik wil graag tijd met je doorbrengen”. Iedereen zal dan doorhebben wat je precies met die woorden bedoelt.

Tip: zinnetjes instuderen? Neen

Onthoud: het echte leven is geen romcom. Liever houterig, dan een “cheesy” zinnetje voordragen. Als je het instudeert, zal de persoon dat zeker merken. Zorg dat je zo ongeveer weet wat je wil gaan zeggen, maar zorg ervoor dat je het zinnetje niet letterlijk opdreunt, dan kom je ‘nep’ over. Leer je zinnetjes uit je hoofd, dan let je niet goed op de klank en hoe je overkomt.

Tip: zelfverzekerdheid krijg je zo

Mensen worden meestal aangetrokken mensen die zich zelfverzekerd voelen. Maar let er op dat je niet arrogant overkomt, want dat is nog minder aantrekkelijk dan onzekerheid. Je hebt het meeste succes als je een vrouw – maar ook een man – op subtiele wijze uit haar of zijn comfortzone weet te krijgen. Je mag best provocerend te werk gaan, zolang het duidelijk is dat het plagerig en niet vervelend is bedoeld. Het lef hebben iemand uit te vragen, is altijd dapper.

Goed omgaan met verlies is moeilijk

Het kan altijd zijn dat de man of vrouw die je uitvraagt “nee” zegt. Als de “nee” eenmaal hardop is uitgesproken, is er ook geen veranderen meer aan – de nee zit muurvast. Daar moet je het mee doe. Het heeft geen zin om tegen te stribbelen. Nonchalant doen en het laten lijken dat het je toch niet raakt, werkt niet. Wat je in ieder geval wel verdient, is een verklaring. En geen slap smoesje als “we passen niet bij elkaar,” maar een antwoord dat hout snijdt.

Maak een grapje van de afwijzing

Afgewezen worden, is nooit leuk. Maar als je er met humor mee om kan gaan, scheelt dat echt een slok op de borrel. Die andere persoon vindt het meestal ook niet fijn om jou af te wijzen. Door er een grapje van te maken, geef je de ander in ieder geval geen onaangenaam gevoel. Laat merken dat je beseft dat je een blauwtje gelopen hebt. Een “mislukking” toegeven getuigt van kracht. Dat durft namelijk lang niet iedereen. Jij wel – omdat je lef hebt.

Hoe wees je een sterke man?

Als man heb je succes als je sterk in je schoenen staat en het initiatief durft te nemen. Want initiatief nemen – iew – daar zijn vrouwen allergisch voor. Een sterke man is een man die de vrouw op de eerste plek zet, die weet wat ze leuk vindt en dit voor haar regelt. Het heeft niets met lompheid te maken, maar met attent zijn. Als sterke man zet je de eerste stap.

Timing is alles

Je moet niet alles met woorden willen uitdrukken. Mensen communiceren vooral non-verbaal, dus met het lichaam en hun ogen. Een veelbetekenende blik heeft veel meer effect dan een lange zin woorden. Zelfs een dichter beseft dat. Als je succesvol wil zijn bij vrouwen, moet je verstand hebben van timing. Je moet af en toe langzamer gaan dan de vrouw misschien verwacht en vervolgens ineens een grote stap zetten, zoals een groot compliment geven.

Spijt duurt veel langer

Wat heb je liever: een paar uur of paar dagen spijt omdat je iemand hebt aangesproken en een blauwtje hebt gelopen, of de rest van je leven spijt omdat je de man of vrouw van je dromen niet hebt durven aanspreken. De meeste mensen hebben, als ze op hun leven terugkijken, toch vooral spijt van dingen die ze niet hebben gedaan en minder van dingen die ze wel hebben gedaan. Omdat het “wat als…” gevoel altijd erger is dan “achteraf toch liever niet”.

Wat werkt als vrouw: je seksualiteit gebruiken

Mannen zijn veel meer visueel ingesteld dan vrouwen en dat blijkt: als je als man je seksualiteit in de strijd gooit, ben je al snel een viespeuk en perverseling. Vrouwen kijken je raar aan. Gooi je als vrouw je seksualiteit in de strijd, dan trek je massa’s mannen aan. Pas wel op: je wil niet dat je met het tonen van je seksualiteit de verkeerde mensen verkeerde signalen geeft. Doe het dus subtiel en alleen bij de persoon die je leuk vindt (als er niemand bij is).

Tip: gooi als vrouw je lichaam in de strijd

Maar mannen opgewonden van raken: ontblootte huid. Dat kan inkijk zijn, maar ook een navel. Doe niets waar je je niet prettig bij voelt. Maar als jouw haar ‘per ongeluk’ zijn arm of wang raakt, dan zal hij dat zeker onthouden. Durf eens zijn arm of schouder aan te raken: vindt hij leuk.

Tip: hints ‘planten’

Wil je als vrouw door een man worden uitgevraagd, dan doe je er goed aan die man zoveel mogelijk over jezelf te vertellen – wat je leuk vindt en wat niet. Deel eens dat je iets in het bijzonder superleuk vindt om te doen en dat het al zolang geleden is dat je het gedaan hebt. Hiermee plant je een zaadje in het hoofd van de man. Deze denkt aan: “zou het geen geniaal idee van mij zijn als ik haar meenam naar hetgeen ze ontzettend leuk vindt om te doen?”

Iemand op date vragen: YouTube tips

AttractionGymTV heeft het antwoord voor je: zo vertel je een vrouw/man dat je haar leuk vindt:

En, als alternatief, manieren om een man op date te vragen:

Datingsites maken het een stukje makkelijker

Natuurlijk kun je het beste iemand op straat aanspreken, maar via een datingsite wil het soms ook wel eens lukken. Wij raden deze aan:

Op jouw succes!