Wat is een foute man?

Iedereen kent de term “foute” man eigenlijk wel, maar wat houdt het nu precies in een foute man te zijn? Dat zullen we in dit artikel voor je benoemen en uitgebreid bespreken. Met een “foute” man wordt eigenlijk een bepaald soort man bedoeld: het player-type man.

Hele waslijst aan exen

Van foute mannen is bekend dat ze een hele waslijst aan exen hebben: het aantal exen loopt meestal op tot in de dubbele cijfers. Ook zie je dat de foute man in kwestie met geen van zijn exen écht een lange relatie heeft gehad, of het moet een relatie op afstand zijn geweest. De foute man is niet goed in staat zich te binden, maar wil wel graag in het bed van de vrouw belanden. Geen van zijn relaties zal echt diepgaand zijn geweest, maar vooral oppervlakkig.

Nadruk ligt op seks

Bij een foute man ligt de nadruk op seks. Het ligt weer net iets anders dan bij een man die vooral op zoek is naar vrijblijvende sekscontacten. De foute man gaat meestal wel een relatie aan, maar relatie kenmerkt zich vooral door het hebben van veel seks. Lekker samen op de bank hangen en gezellige dingen doen, zit er niet bij. Als je zoiets voorstelt aan een foute man, heeft hij plotseling geen tijd en is hij nergens te bekennen. Maar voor seks is altijd tijd.

Ze laten hun ware gezicht niet zien

Misschien zie jij een foute man als “mysterieus”, maar er bestaat toch echt wel een groot verschil tussen mysterieus zijn en niets van jezelf willen laten zien. Mysterieuze mannen zijn mysterieus ook als ze zichzelf prijsgeven. Foute mannen daarentegen zullen elke vorm van gedrag waarbij ze hun emoties laten zien, verbergen. Als ze zich in het nauw gedreven voelen, liegen ze. Je zult nooit precies van ze te horen krijgen wat je voor ze betekent.

Valse complimentjes

Een foute man zal een vrouw eerder vertellen wat hij verwacht dat ze graag wil horen: dat ze interessant en mooi is. Hij praat je als het ware naar de mond. Maar ga voor jezelf eens na hoe makkelijk het is om tegen iemand te zeggen “je bent zo mooi, schatje”. Dat is zo oppervlakkig, dat het eigenlijk niets betekent. Het is veel moeilijker om onder woorden proberen te brengen hoe je echt over iemand denkt: zowel de mooie, als minder mooie kanten.

Heb je zijn ouders, familie en vrienden al ontmoet?

Een foute man zal je niet graag voorstellen aan zijn ouders en naaste vrienden. Waarom niet? Omdat dit alleen maar een hoop gedoe is en bepaalde verwachtingen stelt bij de personen die dichtbij hem staan. In zijn ogen ben jij, grof gezegd, maar een tussendoortje, geen blijvertje.

Wat weet je van zijn werk of hobby’s?

Als een man je echt leuk vindt, zal hij graag vertellen over wat hij doet en wat hem bezighoudt. Hij vertelt je over je hobby’s – vaak tot vervelens toe. Je zult het enthousiasme in zijn ogen doen. Als een man onverschillig reageert als je hem naar zijn werk- of privéleven vraagt, is dat nooit een goed teken. Hij wil jou waarschijnlijk geen deel maken van je privéleven.

Blijven slapen is taboe

Er is maar één ding dat een foute man samen in bed wil doen en dat is vrijen. Blijven slapen zit er niet bij. Waarom niet? Het is niet dat dit niet interessant is, maar domweg dat de foute man hier benauwd van wordt. (Regelmatig) blijven slapen komt ongeveer neer op toegeven dat je in een vaste, serieuze relatie zit. Dat idee maakt de foute man doodsbang. Dus zelfs al is het midden in de nacht, de foute man zal erop staan naar huis terug te gaan om te slapen.

Veel en vaak afgeleid

De foute man lijkt altijd met iets anders bezig dan met jou. Kijkt een man vaak op zijn telefoon, ook als jij aan het praten bent? Dan heeft hij zijn aandacht niet op jou gevestigd en ben je niet zo interessant voor hem. Een foute man zal veel te vaak op zijn mobieltje zitten – meer dan nodig is. Ook doet de foute man er alles aan om te voorkomen dat jij op zijn mobieltje kunt kijken. Wat je ziet, zal je niet bevallen: de foute man appt ook met andere vrouwen.

Oppervlakkig charmant

De charme van een foute man is heel oppervlakkig. Hij zal je vertellen dat je mooi bent, dat je hem blij maakt, dat alle problemen die tussen jullie ontstaan vanzelf weer overgaan. Maar uiteindelijk zit er niets écht persoonlijks tussen. De foute zal nooit een romantische klungel worden. Hij zal nooit zómaar iets voor je doen, of een complimentje geven anders dan over je uiterlijk.

De beste oplossing: de door slam

Ken jij de term “door slam” al? Dit betekent dat je iemand in één klap uit je leven verwijdert. Je slaat als het ware de deur hard achter je dicht en komt nooit meer terug. Als duidelijk is geworden dat je je tijd hebt geïnvesteerd in een foute man, kun je het beste zo’n door slam uitoefenen. Probeer hem niet te veranderen, want dat heeft geen zin. Dat kan alleen met jaren- en jarenlange zorg van een professionele psycholoog en zelfs die zal er moeite mee hebben.

Er is altijd een beter alternatief

Veel vrouwen blijven in een relatie omdat ze bang zijn dat ze niemand anders tegen zullen komen die beter bij hen past (of die hen hebben wil). Maar uiteindelijk is dat onzin. De uitspraak “op ieder potje past een dekseltje” bestaat niet voor niets. Er zijn heel veel vissen in de zee. Een tijdje single zijn is ook niet zo’n gek idee, want dat is in ieder geval wel gewoon oprecht.

Narcisme speelt een rol

Niet alle foute mannen hebben een narcistische persoonlijkheid, maar je zou wel kunnen zeggen dat iedere foute man bepaalde narcistische eigenschappen heeft. Van narcisten is bekend dat ze een erg vlotte babbel hebben, zichzelf mooi in de picture kunnen praten en een oppervlakkige charme hebben. Narcisten zijn ook meesters in het liegen, bedriegen en chanteren.

Bindingsangst speelt ook een rol

Een foute man is iemand met bindingsangst: iemand die zich niet durft open te stellen voor een ander. Bindingsangst is het tegenovergestelde van verlatingsangst: de angst om iemand los te laten. Beiden zijn een vorm van onzekerheid. Iemand met bindingsangst is niet zeker over wie hij of zij is, ook al heeft die persoon dat zelf misschien niet door. Bindingsangst kan jaren duren om overheen te groeien. Er is therapie voor nodig, maar vooruitgang gaat vaak moeizaam.

Zijn focus ligt wel op jou

Een foute man die jou probeert te verleiden, is hier vaak heel grondig in. Hij weet wat hij doet. Jij bent op dat moment ook echt de enige vrouw ter wereld voor hem. Zijn ‘honger’ is groot. Je kunt daar als vrouw snel gecharmeerd van worden: wie wil er nu niet begeerd worden? Maar voor de foute man is het ook nooit meer dan begeren. Hij wil niet samen met jou op de bank je favoriete serie kijken, de hond uitlaten of over je gevoelens praten.

Idee van perfectie

Een echte verleider geeft jou het idee dat hij je een sleutel aanreikt tot een deur van een verboden, hemelse tuin – waar alles mooi, fraai, betekenisvol, spannend en uitdagend is. In feite is dat ook zo: met een foute man kun je een heel spannende one night stand beleven. Het probleem dat je meer nodig hebt in het leven en een relatie niet op one night stands kunt bouwen. Die hemelse tuin is daarnaast niet zijn privébezit, maar publiekelijk eigendom.

Aangetrokken tot wie niet bij je past

Sigaretten, drank, drugs, vette happen en suiker zijn niet goed voor ons: toch gebruiken we ze elke dag. Misschien niet alles wat in dit lijstje staat gebruik je, maar het meeste zul je toch weleens (overmatig) gebruikt hebben. Waarom eigenlijk? Het is geen geheim dat dit niet goed voor ons is. In de liefde ga je meestal niet op zoek naar wat de ander te bieden heeft, maar naar wat de ander mist. Je wilt iets dat je herkent, waarin je jezelf kunt herkennen.

Je wilt wat je niet kunt krijgen

Hoe vaak is het jou niet opgevallen dat je pas doorkreeg wat iemand te bieden had toen die persoon een relatie had? Mensen willen onbewust wat ze niet krijgen – mensen in een relatie zijn onbereikbaar. Een foute man is ook onbereikbaar, niet fysiek, maar emotioneel. Jij wilt degene zijn die de foute man aan je weet te binden, maar zo werkt het in de praktijk niet.

Een foute man herkennen: YouTube heeft het antwoord

Een foute man leren herkennen? In onderstaande, Nederlandstalige, video leer je vijf

manieren:

Hier kun je meteen een goede man vinden

Nu je weet waar je op moet letten, kun je je geluk meteen uittesten:

Op jouw succes!