Daten: hoe vaak zie je elkaar?

Het is lastig om te bepalen hoe vaak je elkaar tijdens het daten moet zien. Te vaak is niet goed, maar te weinig ook niet. Prille liefde is nog erg kwetsbaar, dus moet je het zorgvuldig aanpakken. In dit artikel lees je hoe vaak je elkaar (gemiddeld) moet zien als je aan het daten bent. Je hoeft je niet per se aan dit gemiddelde te houden: sommige mensen zien elkaar liever iets vaker, anderen iets minder vaak. Je moet op je instincten kunnen vertrouwen.

Bescherm jezelf tegen pijn

Als je met elkaar date, wil dat nog niet zeggen dat er per se een relatie uit gaat rollen. De kans is aanwezig dat je na een paar dates alsnog tot de conclusie komt dat het niets gaat worden. Het is aan te raden genoeg tijd tussen die dates te laten. Als je elkaar te vaak ziet, ga je te snel aan elkaar hechten en is het alsof je al een relatie hebt met een persoon. Als het daten dan op niets uitloopt (en die kans is altijd aanwezig) doet dat ineens extra pijn.

Begin niet te snel met seks

Als je tot iemand aangetrokken voelt, denk je al snel aan seks. Zo zitten je hersenen nu eenmaal in elkaar. Maar omdat de seks zo fijn is, wil nog niet zeggen dat jullie bij elkaar passen. Je hersenen raken van slag als je te vroeg met seks begint. Die geven je het idee dat je al van de ander houdt, terwijl je in feite gewoon op zoek bent naar een manier om je lust af te reageren. Kijk dus eerst of het klikt met iemand, dan volgt de seks vanzelf later nog.

Van een klik naar seks

Je hebt vast weleens meegemaakt dat je in eerste instantie niet per se heel erg door iemand werd aangetrokken, maar dat je die persoon wel interessant vond. Het is eigenlijk nog beter als er eerst een klik ontstaat op het gebied van persoonlijkheid. Als je langzaam van iemand gaat houden en je je steeds meer op je gemak voelt, volgt de fysieke aantrekkingskracht vanzelf.

Iemand echt leren kennen kost tijd

Daten moet leuk zijn, maar de echte bedoeling ervan is natuurlijk dat je de ander beter leert kennen. Dat doe je door samen verschillende dingen te ondernemen en elkaar voor nieuwe uitdagingen te plaatsen. Om iemand echt te leren kennen, ben je zo vele maanden verder. Dat zijn dus heel wat afspraakjes. Heb je er al flink wat dates opzitten, dan kun je het proces versnellen door langere tijd met elkaar door te brengen, zoals een weekendje of midweekje.

Plan niet heel je agenda vol

Ga je met iemand daten, dan moet niet heel je agenda ineens om die persoon draaien. Het is aan te raden niet meer dan één keer per week met de persoon in kwestie af te spreken. Zo hou je voldoende afstand, hoef je niet te lang te wachten (want als je iemand leuk vindt, is wachten heel moeilijk) en hou je voldoende tijd voor je eigen activiteiten. Je behoudt je eigen leven en voegt met je dates iets toe. Je date is een toevoeging, geen invulling van je leven.

Neem de tijd

Je hebt de tijd, dus moet je die ook nemen. Het heeft geen zin te veel te willen haasten, omdat je toch niets kunt forceren. Als iemand niet bij je past, is er niets dat je daaraan kunt veranderen, hoe graag je ook wil. Een relatie is een serieuze zaak: één die je zeker niet moet overhaasten.

Je hoeft elkaar niet alleen in persoon te zien

Op date gaan kan gerust één keer in de week of minder zelfs. Wat je in de tussenliggende dagen kunt doen, is op een andere manier contact met elkaar opnemen. Chatten is een optie. Stuur elkaar elke dag een lief, leuk en spontaan berichtje. Of bel eens in de zoveel dagen. Kortom: je hoeft elkaar niet “in levenden lijve” te ontmoeten, om het toch leuk te hebben.

Vaker kan altijd

Het is beter om langzaam te beginnen en elkaar bijvoorbeeld eerst één keer in de week te zien en na verloop van tijd twee keer of misschien zelfs drie keer. Dit is in ieder geval beter dan andersom: dat je elkaar steeds minder gaat zien. Hoe meer je de ander ziet, hoe meer je aan die persoon gehecht raakt en hoe meer die persoon onderdeel uitmaakt van jouw leven en identiteit.

Hoe weet je of je er klaar voor bent?

Het is nog niet zo makkelijk om te zeggen of je klaar bent voor een relatie of niet. Want als je verliefd bent op iemand, denk je niet helder na en wil je die persoon elk moment van de dag zien. Als je snel over persoonlijke dingen kunt spreken met je date en de stiltes die vallen niet ongemakkelijk zijn, weet je dat je klaar bent voor een relatie. Is het geen probleem elkaar aan te raken, te kussen en te knuffelen? Of samen gezien te worden? Ook dat zijn tekenen.

Bespreek je toekomstbeeld

Dat je met iemand, dan is het verstandig zo snel mogelijk te weten komen welk beeld die persoon van de toekomst heeft – wat zijn of haar ambities zijn, of hij of zij kinderen wil. Je krijgt voor jezelf een beter beeld of je jezelf in dit toekomstplaatje terugvindt, of dat je je moet wegcijferen voor de ander (of andersom). Is dat laatste het geval, dat moet je de redenen tot wrijving zo snel mogelijk bespreken en kijken of er een compromis mogelijk is.

Pas op voor bindings- of verlatingsangst

De meeste mensen zullen op natuurlijke wijze naar elkaar toegroeien, maar dat is niet het geval als één van de twee (of zelfs allebei) bindingsangst of verlatingsangst heeft. Iemand met bindingsangst zal heel snel grote stappen willen nemen en iemand met verlatingsangst zal deze stappen zo lang mogelijk uitstellen. De oorzaak voor het nemen of uitstellen van stappen is bij mensen met bindings- of verlatingsangst niet gezond en op termijn schadelijk.

Te snel of te langzaam

Sommige mensen willen zo snel mogelijk een relatie aangaan, omdat ze het idee hebben iemand nodig te hebben. Je lijkt dan misschien de grote redder, maar in feite wil die persoon jou niet om wie je bent (jouw karakter – wat jou jou maakt). Iemand met verlatingsangst kijkt meestal niet goed of de persoon met wie hij of zij een relatie aanknoopt wel echt past. Andersom is het bijna onmogelijk om de toewijding van iemand met bindingsangst voor je te winnen.

Neem beide het initiatief

In een gezonde relatie, maar ook tijdens het daten, zullen beide personen het initiatief om de beurt nemen. Het is niet zo dat één persoon telkens een voorstel doet en dat de ander hier blind in mee gaat. Nee, beide personen zullen met leuke ideeën komen over wat ze samen kunnen doen. Als beide personen initiatief tonen, weet je dat het met enthousiasme wel goed zit.

Groei naar elkaar toe door stappen te nemen

Bij het daten gaat het niet eens om hoe vaak je elkaar ziet, maar om welke stappen je

neemt. Als blijkt dat je klaar bent voor het nemen van deze stappen, zit het bij jullie wel goed:

  • De eerste kus

Elkaar kussen is een echte basisstap, maar ja: op de eerste date zul je er niet altijd aan toe komen. Dat hoeft ook helemaal niet, want waarom zou je haasten als één van de twee er nog niet aan toe is. Je kunt de eerste date ook prima afsluiten met een korte omhelzing.

  • De eerste keer overnachten

Als je elkaar beter leert kennen, zul je vroeg of laat ook bij elkaar in bed belanden. Samen slapen staat niet per se gelijk aan seks. Het is maar net wat jullie fijn hebben. Het is in ieder geval romantisch om naast elkaar wakker te worden en samen te ontbijten (misschien op bed).

  • Je ontmoet elkaars vrienden

In principe stel je de persoon met wie je date pas aan je vrienden voor als je denkt dat die persoon gaat blijven. Geloof je niet in een relatie? Dan zal je je date ook niet voorstellen. Dat is alleen maar gedoe en leidt tot een hele hoop vragen, waar je dan ongetwijfeld geen zin in hebt.

  • Jezelf durven ‘verslonzen’ in elkaars bijzijn

Op de eerste, tweede en derde date zal je het beste van jezelf geven. Je gaat goed gekleed, doet make-up op (als man meestal niet natuurlijk) en zorgt dat je er goed verzorgd uitziet. Als je elkaar beter leert kennen en meer aan elkaar gehecht raakt, wordt uiterlijk steeds minder belangrijk. Je ziet elkaar nu ook in luie kleding, ongeschoren en zonder make-up. Als je echt gesteld op elkaar bent geraakt, is dat allemaal geen probleem. Het voelt juist goed.

  • Je ontmoet elkaars ouders

Het ontmoeten van de ouders is een serieuze stap. Je stelt de persoon die je date pas aan je ouders weet, als je er eigenlijk zeker van bent dat er een serieuze relatie gaat volgen. Want ja, ouders stellen oneindig veel vragen en willen niet dat iemand misbruik maakt van hun “kleine schat”.

  • Praten over samenwonen

Je weet dat het serieus wordt, als jullie overwegen te gaan samenwonen. Als je nog niet samenwoont, kun je afstand bewaren. Als je elkaar maar een paar keer per week ziet, is er alle tijd voor conflicten om af te koelen. Maar woon je met elkaar onder één dak, dan moet je er zeker van zijn dat je ruzies uit kunt praten. Want ruziemaken is onderdeel van een relatie.

Hoe vaak ga je elkaar zien tijdens het daten? YouTube heeft het antwoord

Lastig natuurlijk. In onderstaande video geeft een psychologe advies:

Had je nog geen date? Doe dan dit

Als je nog geen date had, dan kun je er vanavond nog eentje regelen via een goede datingsite. Hieronder vind je datingsites die aan onze eisen voldoen:

Op jouw succes!