Waar praat je over tijdens een date?

Gespreksstof tijdens een date? In dit artikel benoemen we alle gespreksonderwerpen die je tijdens een date kunt aanboren. Hint: het kunnen er allerlei zijn. Het ligt hem er uiteindelijk maar net aan hoe je verschillende dingen bespreekt. Het allerbelangrijkste is dat je elkaar vragen stelt en de ander tijd geeft op zijn of haar manier te antwoorden. Het mag af en toe best serieus zijn, maar op een date (zeker een eerste) moet er toch vooral plezier gemaakt worden.

De ander aan het woord laten

Tijdens een date moet je laten zien dat je oprecht geïnteresseerd bent in de ander. De beste manier om dat te doen, is door de ander vragen te stellen en verder te vragen als de persoon iets vertelt. Uit jezelf iets vertellen is belangrijk, maar het is pas echt een leuk gesprek als jullie beiden aan het woord zijn en niet langs elkaar heen praten. Alleen maar over jezelf praten? Dat is geen goed idee. Dan krijgen mensen het idee dat je alleen maar met jezelf bezig bent.

Spreek over familie

Over je familie praten tijdens een date is altijd een goed idee. Waarom? Omdat je daarmee laat zien dat je een warm en hartelijk mens bent. Dan moet je natuurlijk wel een goede band met je familie hebben. Heb je een goede band met je broers en zussen? Je ouders? Je neef of nicht? Zij zijn één van de beste gespreksonderwerpen tijdens een date: mensen blijven sociale wezens en maken onderdeel uit van een groter geheel. Ben jij zorgzaam? Laat het je date weten.

Je dromen en ambities

Je familie is waar je vandaan komt en waar je onderdeel van uitmaakt. Dit is vooral je band met het heden. Voor je familie (net als voor je date, hoop je) kun je zijn zoals je echt bent. Ambitieus zijn, is aantrekkelijk. Waarom? Omdat jij iemand bent die niet bij de pakken neerzit bij een beetje tegenslag. Jij laat zien wat je wilt. Dat is ook belangrijk in een relatie: ook hierin zal wrijving ontstaan. Ook in een relatie moet je met tegenslag kunnen omgaan.

Iets beschamends

Je hebt in je leven ongetwijfeld weleens iets gedaan waar je later veel spijt van had. Zulke dingen gebeuren nu eenmaal: niemand van ons is perfect. Een date is de perfecte kans om te laten zien dat ook jij weleens geblunderd hebt. Niet alleen geef je hiermee blijk van veel zelfvertrouwen (je durft je mindere kanten te benoemen), je zorgt er ook voor dat de ander compassie voor je voelt. Let wel op: iets beschamend vertel je zelf, je vraagt er niet naar.

Of een wijze levensles

Iets minder gênant is een wijze les benoemen die je hebt geleerd. Bijvoorbeeld “aardig zijn voor elkaar”, of “niet altijd denken dat je de beste bent”. Wil je niet gelijk iets beschamends delen, dan kun je vertellen hoe je op een dag wijzer bent geworden. Zo laat je (A) zien dat je weet dat je niet perfect bent, (B) bereid bent te groeien en (C) advies aanneemt van anderen. (D) Je stelt je date gerust: jij bent niet perfect, dus hoeft hij of zij dat ook niet te zijn.

Bereid vragen voor

Vragen voorbereiden is lastig, want het laatste wat je wilt is de ander het idee geven dat je het gesprek hebt voorbereid (je bent toch geen robot?) Je moet zo’n voorbereide vraag alleen gebruiken als het gesprek dreigt stil te vallen en er een ongemakkelijke stilte dreigt te ontstaan. Heb jij een goede vraag voorbereid? Dan geef je het gesprek meteen een leuke wending.

Deel geheimen met elkaar

Eén van de beste manieren om snel een diepe band met elkaar te vormen, is door een geheimpje te delen. Zeker als dit een geheimpje is dat je met niemand anders gedeeld hebt. Elkaars geheimen bewaren betekent dat er vertrouwen tussen jullie bestaat. Eén van de belangrijkste eigenschappen van je toekomstige partner is natuurlijk dat je hem of haar kunt vertrouwen.

Je favoriete reisbestemmingen

Van veel mensen is reizen een hobby, of zelfs een grote passie. Reizen maakt je enthousiast en jouw enthousiasme maakt de ander ook enthousiast. Spreken over je favoriete reizen en de reisbestemming van je dromen, is ook een vorm van ambitie tonen. Je laat zien dat je gelooft in de “magie” van de wereld en de ander betrekken in jouw magische blik op de wereld is één van de belangrijkste manieren om die persoon aan je te binden. Garantie voor succes.

Je werk

Praten over je werk en je carrière in het algemeen is ook belangrijk. Maar pas op dat je niet te veel van je “zakelijke” kant laat zien: je bent per slot van rekening meer dan alleen een werkpaard. Werk is belangrijk, maar nu ook weer niet zo belangrijk dat het je hele identiteit bepaalt. Als je te veel over je werk praat, is de kans groot dat je date denkt dat je maar saai bent.

Praten over films

Praten over films klinkt misschien wat afgezaagd, maar het is handig een eerste beeld van iemand te krijgen aan de hand van zijn of haar lievelingsfilms. Je hoeft het onderwerp niet te beperken tot films, maar kunt het natuurlijk ook over televisieseries, documentaires, strips, of kunst hebben. Kortom: deel cultuur. Onze favoriete personages zijn vaak de personages waar we iets van onszelf in kunnen herkennen. En laten we eerlijk zijn: we kijken allemaal films.

Hobby’s en vrije tijd

Zoals gezegd, jij bent meer dan alleen een werkpaard. In je vrije tijd heb je pas echt de kans jezelf te zijn. Hier laat je jezelf zien. Als je met je hobby bezig bent, straal je plezier en passie uit. Dat is precies wat jouw date in je wil zien: een hele hoop passie en een heleboel plezier.

Wat je al bereikt hebt in je leven

Pas wel op: als je alleen maar stoer doet over wat je in je leven hebt bereikt, zal je date je een enorme opschepper vinden, of misschien wel een narcist. Combineer praten over je prestaties daarom met het benoemen van je tekortkomingen, de dingen die je geleerd hebt en de keren dat je iets beschamends hebt gedaan. Het leven is een kwestie van vallen en opstaan. Vallen mag, maar je date vind je pas aantrekkelijk als je laat zien ook te kunnen opstaan.

Je muzieksmaak

We hebben ook allemaal onze eigen muzieksmaak. Muziek is iets waar we onze emotie in kwijtkunnen. De liefde voor muziek is liefde voor het leven zelf. Muziek benoemt al onze emoties voor ons. Benoem de muziek die je leuk vindt, maar vooral ook je favoriete bands en nummers.

Passie voor eten

We hebben allemaal wel een favoriet gerecht of favoriete maaltijd. Ook dat is leuk om te benoemen. Mocht het er ooit nog voor komen dat je voor de ander kookt, dan weet je precies welk gerecht je op tafel moet zetten. Ook bij het uitkiezen van een restaurant op een vervolgdate is het belangrijk dat je precies weet wat de ander wel of niet lekker vindt. Eten is ook een gemakkelijk gesprek om mee te beginnen: er ligt geen druk op je schouders als je erover praat.

Praten over je vrienden

Wat voor soort vrienden je hebt (en hoeveel) zegt veel over het type persoon dat je bent. Sommige mensen hebben een enorm vriendennetwerk, anderen hebben maar een paar vrienden. Het is vaak gewoon een kwestie van smaak. Praten over je vrienden is leuk en relatief makkelijk. Plus, mocht het aanslaan met je date, dan is er altijd de kans dat je die vrienden vroeg of laat aan hem of haar voorstelt. Een vrijblijvend beetje voorbereiding is niet gek.

Je eigen kinderjaren

Een fantastisch gespreksonderwerp zijn je eigen kinderjaren. Hoe was jij als kind? Waar en met wie woonde je? Wat deed je allemaal toen je klein was? Met wie ging je op stap en ontdekken? Het is altijd leuk kinderverhalen op te halen. Dat is pure nostalgie. Heb je niet zo’n prettige kindertijd gehad? Dan hoef je hier natuurlijk niet te uitgebreid over te praten.

Naast het wat, ook het hoe

Bij je date gaat het er natuurlijk niet alleen om wat je zegt, maar vooral ook hoe je het zegt. Probeer tijdens je gesprekken met je date in ieder geval goed op het volgende te blijven letten:

  • Te veel over jezelf praten is nooit verstandig

Hou het luchtig. Jij bent niet de belangrijkste persoon ter wereld (al is dat voor je date op dat moment misschien wel zo). Als je te veel over jezelf praat, ziet je date je als egocentrisch en zelfingenomen: dat zijn geen goede eigenschappen. Veel over jezelf praten is verleidelijk, maar niet heel verstandig. Het tegenovergestelde doen en niets over jezelf vertellen is ook niet goed.

  • Blijf vragen stellen

Onthoud: het gaat niet alleen om jou tijdens de date, maar vooral ook om de persoon met wie je op date bent. Tijdens een date stel je vragen om te laten zien dat je geïnteresseerd bent.

  • “Spreken” doe je ook met lichaamstaal

Onthoud dat het grootste gedeelte van het contact tussen mensen met het lichaam en niet met woorden plaatsvindt. Dat betekent dat je ook goed moet letten op hoe je kijkt en wat je zegt. Interesse toon je niet alleen door vragen te stellen, maar vooral door oogcontact te maken.

  • Wissel serieuze gesprekken met luchtige inhoud af

Een goed gesprek is als een spannende film: een actiefilm met alleen maar achtervolgingen gaat na verloop van tijd vervelen. Als in een horrorfilm de grote schurk of vijand de hele tijd in beeld is, is het na verloop van tijd niet spannend meer. Als er in een romantische film alleen maar verliefd wordt gesproken en gekust, is het al snel niet meer interessant. Juist daarom is afwisseling zo belangrijk. Een goed gesprek is als een achtbaan: vol bochten en wendingen.

  • Praten over hoe moeilijk je het hebt

Je mag best toegeven dat je het zwaar hebt gehad, maar iemand die alleen maar klaagt, is nooit aantrekkelijk. In het leven zal het nooit zo zijn dat alles van een leien dakje gaat. We hebben allemaal weleens een off-day of een tegenslag. Daar hoeft het onnodig gezeur van een ander niet nog eens bovenop te komen. Ga dus eerst bij jezelf na of je echt reden hebt te klagen.

  • Te veel over exen praten

Je mag het met je date best over eerdere relaties hebben, maar probeer hier niet te diep op in te gaan. Hou het wat luchtiger. Vertel je date niet hoe “goed” of hoe “slecht” je ex wel niet was, want dat legt of een enorme druk op zijn of haar schouders, of het maakt jou een slechte verliezer.

  • Spreek met enthousiasme

Waar je het ook over hebt, zorg dat je enthousiast bent. Laat het beste van jezelf zien. Daarmee stimuleer je je date hetzelfde te doen en er samen een supergezellige dag van te maken.

Gesprekken tijdens daten: tips van YouTube

De beste gesprekken tijdens dates? Probeer dit eens:

Test het direct door een leuke date te scoren

Via onderstaande datingsite kun je het snelst een date scoren, omdat deze als beste uit onze test rolden:

Op jouw succes!