Date zegt af: hoe reageer je?

Als een date afzegt, is dat altijd vervelend. Goed reageren is een uitdaging, want je zit met 101 vragen. Er bestaat natuurlijk een verschil tussen een date die is afgezegd en een date die is uitgesteld. Uitstellen is ook vervelend, maar een stuk minder pijnlijk dan een date die is afgezegd. Er zijn verschillende manieren waarop je kunt reageren als je date heeft afgezegd. Deze zullen we in dit artikel bespreken. Ook vertellen je welk reactie in welke situatie het beste is.

Niet bestoken met vragen

Het belangrijkste is om een vrouw (of man) die een date heeft afgezegd niet met allerlei vragen te bestoken over waarom ze dat gedaan heeft. Ja, ze is je een antwoord schuldig, maar ze hoeft je niet in detail te vertellen waarom ze heeft gedaan wat ze heeft gedaan. Zegt ze dat ze het nu te druk heeft, dan hoef je daar niet verder op in te gaan. Hetzelfde geldt als ze zegt dat ze niet kan wegens persoonlijke omstandigheden. Gewoon accepteren.

Wanneer mag je wel verder vragen?

Als je date wordt afgezegd, moet daar een reden voor zijn. Een date afzeggen zonder enige verklaring te geven is, onbeleefd. In zo’n geval mag je best om een verklaring vragen. Zorg wel dat je kalm blijft. De kans is best groot dat iemand afzegt omdat hij of zij eigenlijk toch geen zin heeft in de date, maar dat niet durft toe te geven. Niet erg sportief: laat het hoge woord maar vallen, anders blijf jij ook maar tevergeefs aan die persoon trekken voor een nieuwe date.

Niet boos worden

Boos worden omdat je date is afgezegd, heeft geen enkele zin: daarmee jaag je de ander alleen maar tegen je in het harnas. Het lost niets op. Ook al ben je gefrustreerd en boos, bijvoorbeeld omdat je niet weet waarom er nu eigenlijk is afgezegd, laat dit niet merken en reageer kalm. Je kunt je boosheid altijd voor later bewaren, als afzeggen zonder verklaring een patroon wordt bij die persoon. We verwachten ook niet dat jij een engeltje der onschuld blijft.

Niet bij de pakken neerzitten

Het kan zijn dat je meteen heel somber wordt als je date wordt afgezegd, maar ook dat is niet nodig. Je denkt misschien dat je nooit meer een date met haar of met een andere vrouw kunt scoren, maar als je het een beetje slim aanpakt, is de hoop niet verloren. Want niet geschoten, is altijd mis. Misschien lukt het je wel een alternatieve date met de vrouw te scoren.

Behoeftig worden is niet goed

Vrouwen zijn rare, irrationele wezens. Ze vinden het leuk als je ze aandacht geeft, maar niet leuk als je te veel je best voor ze doet. Mannen maken weleens de fout dat ze meteen te veel hun interesse laten zien als een vrouw heeft afgezegd. Als een vrouw op het laatste moment heeft afgezegd, is er eigenlijk geen reden om lief te doen. Vrouwen vinden het niet eens leuk dat je te begripvol bent. Jij denkt misschien dat je gewoon aardig bent, zij zien je eerder als behoeftig.

Probeer die nieuwe date niet gelijk te scoren

Je hoeft niet te accepteren dat een vrouw op het laatste moment afzegt. In de ideale wereld ben je begripvol. Maar ja, een vrouw die zonder duidelijke reden afzegt, maakt overduidelijk zelf geen onderdeel uit van die ideale wereld. Vreemd genoeg werkt beleefd zijn in deze situatie niet. Hoewel jij misschien een gentleman motief hebt, is de vrouw eerder geneigd dit als zwakte te ervaren. Dat is haar fout en niet de jouwe, maar jij bent degene die ervoor opdraait.

Wat moet je wel doen?

Wat doe je dan wel om dates te scoren met vrouwen?

Kies een leukere vrouw uit

Vrouwen (en kerels) die zonder reden afzeggen, zijn niet leuk. Punt. Heb jij een zorgzaam en lief karakter, dan ben je misschien geneigd ze te vergeven en alsnog in de watten te leggen, maar dat moet je niet doen. Waarom niet? Omdat ze je niet verdienen. Kies iemand die je wel verdient.

Jij bent de prijs

Als een vrouw een date met je afzegt, is dat haar gemis. Ze mist immers een unieke ervaring met jou. Het is het beste die “coole” nonchalante houding aan te nemen als je date wordt afgezegd. Laat haar maar weten dat je er kalm onder blijft. Ze zal nieuwsgierig zijn waarom dat is.

Reageer met humor

Humor verzacht de pijn en zet de vrouw die je heeft afgewezen op het verkeerde been. Wees slim: stel zelf een alternatieve datum voor. Doe dit op een subtiele, humoristische manier.

Wat als een vrouw te vaak afzegt?

Als een vrouw vaker dan twee keer heeft afgezegd, is dat altijd een slecht teken. De kans is groot dat ze eigenlijk niet met je op date wil en de kans is nog groter dat ze het lef niet heeft dit toe te geven. Het kan natuurlijk altijd zijn dat ze het heel erg druk heeft, maar een vrouw die je echt leuk vindt, zal haar stinkende best doen om een gaatje voor je in haar agenda in te plannen. Het kan natuurlijk ook zijn dat de vrouw geen echte hechte band met je voelt.

Misschien heeft je date zenuwen

Voor sommige mensen is op date gaan appeltje-eitje, voor andere mensen is dit een bron van zenuwen. Het komt weleens voor dat mannen en vrouwen een date afzeggen omdat ze te veel last van zenuwen hebben. Dat wil niet per se zeggen dat ze je niet leuk vinden of niet met je uit willen gaan. Het zegt alleen maar dat ze er op die datum nog niet klaar voor waren.

Of iemand is te vermoeid

Soms plan je overhaast iets in (zoals een date), maar hou je er geen rekening mee dat je geest en lichaam na verloopt van tijd gesloopt kunnen zijn en je ook af en toe rust nodig hebt. Komt de date bijvoorbeeld na een lange en drukke werkweek, dan kan het soms beter zijn dat deze gecanceld wordt. Een begripvolle cancellaar zal echter wel een alternatief voorstellen.

Je maakt je niet populair met annuleren

Als je zonder goede reden een date annuleert en niet zelf met een leuk alternatief komt, zal de ander je daar minder leuk om vinden. Deze krijgt nu eenmaal het idee dat hij of zij niet zo belangrijk voor je is. Begripvol toon je je niet door zonder goede reden een date af te zeggen. Een date annuleren is al reden genoeg voor iemand om jou minder aantrekkelijk te vinden. Binnen de psychologie is hier een term voor, het heet “cognitieve dissonantie”.

Vermijd afspraken “als vrienden”

Misschien denk je na een afgezegde date of afwijzing: mijn tijd komt nog wel, en opper je om als vrienden af te spreken. Maar zo simpel werkt het niet: in je hersenen is opgeslagen dat je de ander als potentiële romantische partner ziet. Je kunt niet zomaar omschakelen naar “vriend-modus”.

Afwijzing als onderdeel van succes

Opvallend genoeg is afgewezen worden heel leerzaam. Het maakt je op termijn juist een verstandiger en succesvoller mens. Als je de afwijzing ten minste maar op een goede manier verwerkt. Je leert meer over hoe mannen of vrouwen in elkaar zitten. Als anderen je zonder goede reden afwijzen, kan dat je zelfvertrouwen zelfs vergroten: “kijk maar, ik ben veel aardiger dan zij”. Je krijgt een beter beeld van het type man of vrouw dat je nu eigenlijk wel zoekt.

Omgaan met een afgezegde date: YouTube advies

Een vrouw die een date afzegt: hoe ga je ermee

om? In deze YouTube video krijg je uitgebreid advies:

Op jouw succes!