Review & Ervaringen: RelatieBaas

Relaties zijn voor de een heel makkelijk, voor de ander een drama. Het krijgen van een relatie of het goed houden van een relatie die nog pril is, kan je kopzorgen bezorgen. Voor er ook maar een vuiltje aan de lucht is, maak jij je misschien al zorgen of dit nu eindelijk een keer voor de lange termijn is. Het kan je onzeker maken en dat komt er vaak als relatiestress uit op de meest onhandige momenten. RelatieBaas wil je helpen hier iets aan te doen. Maar wat vinden wij ervan? We bekeken deze cursus kritisch…

Van korte relaties en one night stands naar een relatie voor het leven

Lange tijd vond ik het prima om aan helemaal niemand vast te zetten en me nergens voor te hoeven verantwoorden. Ik leefde mijn eigen leven en hoefde met niemand rekening te houden. Mijn korte relaties wisten dit vanaf dag een. Ik was bezig met carrière maken en daar kon ik op dat moment niemand bij gebruiken die me afleidde van mijn doel.

Toen de vrouw van een van mijn beste vrienden ziek werd (ja, hij zag al wel op jongere leeftijd het nut van een vaste partner in), draaide ik bij. Ik zag bij hen een band waar ik jaloers op was. Zelfs in tijden van ellende en ziekte waren ze er onvoorwaardelijk voor elkaar. Hij was er gewoon, om te praten, met kleine attenties, om – hoe ellendig de ziekte ook was – een lach op haar gezicht te toveren, haar te verrassen, maar ook gewoon mee te voelen. Hij was sterk en zorgzaam tegelijk.

Ze leeft gelukkig nog steeds en het drama is weer uit hun leven, maar wat voelde ik me een bevoorrecht mens om hun liefde voor elkaar te mogen meemaken op misschien wel het ergste moment in hun relatie. Ik zie op een afstandje dat het hen sterker heeft gemaakt en dat de band nog intenser is. Voor het eerst in mijn leven voelde ik het gemis van deze unieke band tussen twee mensen. Maar dat besef leidt natuurlijk niet meteen tot die vaste relatie vinden… Dus Relatiebaas was niet eens zo’n gek idee voor mij om te volgen. Maar ja, deze cursus zou ook zomaar vies tegen kunnen vallen.

Waarom we RelatieBaas reviewen?

Hoe graag ik ook een vaste relatie wilde (en alle voordelen die daarbij hoorden), ik was natuurlijk anders doordat ik mijn carrière altijd voorop had gesteld. Ik wist hoe ik klanten kon scoren, de prospect moest overtuigen en dan de bonus kon berekenen, maar niet hoe ik langdurig in mensen moest investeren. Deze vaardigheden moest ik ontwikkelen en dat ging niet zo snel als ik wilde.

Een online programma volgen voor het krijgen van een relatie? Dat kan toch niet waar zijn

Ja, je zou denken dat een relatiecoach alleen in levende lijve hulp kan bieden en voor velen is live coaching misschien het beste middel. Het ligt volgens ons een beetje aan je geschiedenis hoe diep het probleem zit en waar het bij jou specifiek aan schort bij het aangaan en houden van liefdesrelaties. Heb je verkeerde verwachtingen? Is de eerste stap zetten het probleem? Of weet je gewoon niet wat het eigenlijk betekent om een vaste relatie aan te gaan?

Toch kan het voorbeeld van iemand anders en het onderzoek dat zij al gedaan hebben, helpen om je eigen beeld van een relatie hebben scherper op het vizier te krijgen.

Is RelatieBaas dan de oplossing?

Het is niet automatisch voor iedereen die zonder relatie zit de oplossing. Verre van zelfs, want als je al wat ervaring hebt en een paar serieuze relaties achter de rug hebt, dan hebben die ervaringen je al leermomenten opgeleverd. Heb je ook al samengewoond met iemand? Dan is dat weer een levenservaring die je op geen enkele andere manier kunt opdoen, ook niet via een online cursus. ‘Leren over, lezen over, luisteren naar en kijken naar’ is dus zeker niet hetzelfde als lijfelijk ondervinden.

Wat mag je dan van RelatieBaas verwachten?

Met de video’s en handleidingen die beschreven worden, kun je wel zien hoe anderen bepaalde kennis omzetten in gedrag. Je leert wat je beter wel en niet kunt doen, waar vrouwen gevoelig voor kunnen zijn en welke aspecten een relatie maken of breken. De modules zijn zo opgezet, dat je stap voor stap meegenomen wordt in de belangrijkste factoren in betekenisvolle relaties.

Wat is van belang bij relatieadvies?

We keken in ons onderzoek naar de volgende aspecten:

 • Balans tussen theorie en praktijk – lezen over is leuk, maar hoe ziet het er in de werkelijkheid uit als je de kennis toepast?
 • Hoe compleet is de cursus?
 • Hoe lang duurt de cursus?
 • Zijn er verschillende instapniveaus, zodat de cursus voor meerdere doelgroepen geschikt is?
 • Hoe hoog is het waarheidsgehalte van de theorie die besproken wordt? (Zijn er bijvoorbeeld wetenschappelijke bronnen ter onderbouwing?)
 • Hoe persoonlijk is de coachrol voor jouw relatie?

Hoe we RelatieBaas vervolgens aan een test onderworpen hebben

We zijn met de RelatieBaas in zee gegaan om te kijken of de vaardigheden die ik wel al had aangevuld of omgebogen konden worden tot iets dat me op persoonlijk vlak in plaats van professioneel gezien zou helpen. Ik hoefde andere vaardigheden niet perse af te leren, het ging mij er meer om wat ik al kende en hoe ik dat op een ander gebied kon gebruiken en wat ik nog echt miste.

Wat houdt de RelatieBaas precies in?

Met het pakket heb je toegang tot virtuele lessen. Het gaat om 7 modules en maximaal 7 items als bonusmateriaal. Je kiest zelf uit drie pakketten. Hierover krijg je verderop in de review meer informatie. De modules omvatten bijna dertig uur aan digitaal materiaal in de vorm van reeds opgenomen video’s, teksten met handleidingen en je krijgt er ook nog oefeningen bij die je zelf in de praktijk kunt uitvoeren. Je kiest zelf welke oefening voor jou het meest van toegevoegde waarde is.

Hier vind je alle informatie en de actuele aanbieding.

Wie zit er achter de RelatieBaas?

Daan de Ram heeft samen met een aantal collega’s gewerkt aan de RelatieBaas. Hij had al digitale programma’s waarmee je andere doelen kunt bereiken (FLOW, Attraction Gym en Charisma God bijvoorbeeld), maar bij dit pakket gaat het echt om langdurige relaties en hoe je daar invulling aan geeft.

Hoe ziet het programma van RelatieBaas er na de aanschaf uit?

Je begint met een stukje achtergrondinformatie over hoe iets kan ontwikkelen van date naar vaste relatie. Daarna wordt er een model met je gedeeld over wat de vier kernvlakken van het relatiemodel zijn. Deze kernvlakken zijn niet moeilijk te begrijpen, het gaat om passie, samenleven, communicatie en liefde. Je kunt er nog over twisten of alle drie de factoren in de buitenste ring (passie, communicatie en samenleven) per definitie nodig zijn voor liefde, maar dat is een discussie voor later.

Aanmelden en toegang krijgen tot RelatieBaas

Het proces verloopt gelukkig heel simpel en als je kinderen had gehad die regelmatig met de iPad speelden, hadden zij het pakket ook kunnen aanschaffen. (Misschien komen die kinderen er wel nadat je je partner via RelatieBaas voor altijd aan je hebt weten te binden… wie weet…) Het is net als bij andere webwinkels: je plaatst een product in het winkelmandje en betaalt met iDeal of een ander betaalmiddel. Daarna ontvang je de toegangslink en kun je al het materiaal bekijken.

Onze ervaringen met RelatieBaas?

Eerlijk: we vonden RelatieBaas een ware masterclass. Alle aspecten van een goede relatie kwamen aan bod, maar niet alleen oppervlakkige dingen kwamen aan bod: er werd om de haverklap bewezen onderzoek bij gehaald over wat wel en niet goed is. De trainers, Mathijs en Daan, waren heel boeiend om naar te luisteren. Hun grootste verrassing was toch wel: een relatie is geen sprookje. Dit is een grote valkuil die we met de samenleving gecreëerd hebben en daar moeten we snel vanaf. Dit was reuze interessant om naar te luisteren. Heerlijk diepgaande masterclass dus!

Waar we een beetje moeite mee hebben is het feit dat beweerd wordt dat een relatie of liefde een vaardigheid is. Verliefdheid of passie is iets dat je voelt en je kunt dat gevoel nooit met het trainen van een bepaalde vaardigheid uitlokken, versterken of kweken. Bij de twee andere pijlers (samenleven en communiceren) klopt het wel dat hier vaardigheden aan te pas komen en dat je hieraan kunt werken.

Kosten

Je kunt kiezen uit drie pakketten bij de RelatieBaas:

 • De Lite versie: deze kost je 200 euro wanneer je in een keer betaalt, of bij betaling in termijnen betaal je drie maanden lang 75 euro
 • De Pro versie: dit pakket kost 397 euro (eenmalig) of drie maandelijkse termijnbedragen van 145 euro
 • De Elite versie: het meest uitgebreide pakket kost 1000 euro bij betaling ineens of 220 euro bij betaling in vijf termijnen

Is RelatieBaas het geld – 200, 397 of 1000 euro – waard?

Pfoeh… voor 1000 euro kun je heel wat hulp inschakelen in de vorm van een echte coach bijvoorbeeld. Een uur coaching kost gemiddeld zo’n 50 tot 75 euro per uur, dus reken maar uit. Voor dit bedrag zou je bijna 15 individuele sessies met een coach kunnen boeken om je bij bepaalde problemen met vrouwen te helpen.

Heb je daarmee ook voorbeelden uit de praktijk zoals RelatieBaas die biedt? Nee, dat moeten we toegeven. Een coach gaat vooral in op jou;  jouw verleden, jouw verlangens, jouw verwachtingen en doelen in het leven en hoe je deze kunt bereiken. Voor een deel van de mannen is deze manier van behandelen misschien wel nodig voordat ze met de RelatieBaas aan de slag gaan.

Hier vind je alle informatie en de actuele aanbieding.

Welke inhoud heeft het pakket van de RelatieBaas?

De beschikbare modules:

 1. van eerste date naar relatie
 2. de liefde – autonomie versus nodig hebben
 3. het samenleven – afstemming versus onbegrip
 4. de passie – variatie versus voorspelbaarheid
 5. communicatie – begrip versus winnen
 6. vrouwen doorgronden
 7. veel voorkomende relatieproblemen

Bonusmateriaal:

 • fantastische seks
 • de communicatie kraker
 • open relaties
 • scharrel management
 • de WhatsApp-gids
 • 3 coaching webinars met Daan de Ram

Inhoud RelatieBaas per prijs:

Lite versie / 200 euro  Pro versie / 397 euroElite versie / 1000 euro
Modules: van eerste date naar relatie de liefde – autonomie versus nodig hebbenhet samenleven – afstemming versus onbegripde passie – variatie versus voorspelbaarheidcommunicatie – begrip versus winnen  Alles van de Lite versie   Plus module: vrouwen doorgrondenveel voorkomende relatieproblemen   Plus: al het bonusmateriaal Plus: specifieke opdrachten en oefeningen  Alles van de Lite en Pro versie   Plus: 2 individuele coach calls met coach Daan de Ram

De positieve en negatieve aspecten van RelatieBaas

Voordelen

 • Je kunt de cursus lekker vanuit je eigen vertrouwde omgeving doen.
 • Je kunt het op elk moment raadplegen en je blijft toegang houden. (Sommige programma’s stoppen namelijk na een jaar met toegang tot het materiaal, of je moet opnieuw een abonnement afsluiten en blijven betalen.)
 • Je krijgt voorbeelden van anderen te zien die je op ideeën kunnen brengen hoe je eigen relatie vorm te geven.

Nadelen

 • Wat je te zien krijgt, hoeft echter niet altijd voor jou te werken. Je moet dus voorzichtig zijn met automatisch aannemen dat adviezen bij iedereen werken (of dit nou over jou of de dame in kwestie gaat).
 • 1000 euro vinden wij wel een erg hoog bedrag ten opzichte van de 400 euro en het enige dat je hierbij meer krijgt, is de twee coach calls. Voor 600 euro kun je heel wat leuks doen.

Onze score per onderdeel van RelatieBaas

De grove theorie achter deze cursus (met de vier pijlers) vinden we interessant en erg volledig. Er zijn geen cursussen te vinden die uitgebreider zijn en waarbij je een betere kapstok hebt voor wat er daarna behandeld wordt.

De prijs voor het Lite en Pro pakket vinden we oké, want je krijgt dan ook echt een heel diepgaande, boeiende masterclass. We zien echter niet echt in hoe de extra 600 euro de twee coach calls (en wat die opleveren) rechtvaardigen.

Is het pakket actueel? We denken van wel en dat is alleen al te zien aan het percentage scheidingen dat het CBS jaarlijks prijsgeeft en de technologie die zich ontwikkelt. Waarom zouden er dating apps zijn als er geen vraag is naar het vinden van de ware liefde in het leven?

Het bijzondere van Relatiebaas is dat het zo volledig is: het gaan in op alle aspecten van een relatie: communicatie, samenleven, passie en praktische zaken. Bij andere cursussen is het vaak erg gericht op seks en dat vinden we ergens wel jammer. Seks is zeker een onderdeel van een goede relatie met je partner, maar het krijgt in Relatiebaas een gelijkwaardige rol, samen met de andere pijlers.

Waarom geen gebruik maken van gratis bronnen op internet als het om relaties gaat?

Je kunt magazines en boeken lezen of naar een relatietherapeut gaan, maar soms wil je gewoon iets handzamers waar je de deur niet voor uithoeft. Je kunt dan voor een LOI cursus kiezen en leren hoe je een interieur het beste inricht, of je pakt iets waar je de rest van je leven wat aan hebt en investeert in je relaties.

Voor wie is de RelatieBaas het meest geschikt?

Wie nog nooit een serieuze relatie heeft gehad – of überhaupt een relatie heeft gehad – kan door de inhoud van deze cursus afgeschrikt worden. Er is heel veel informatie over vrouwen, de psychologie achter relaties en welke trucjes er zijn om een relatie te laten slagen. Dit kan je overdonderen, waardoor je misschien dichtklapt en het niet eens wil proberen.

Wij denken dat het wel erg zinvol is voor mensen die al wat ervaring hebben met relaties. Een paar korte of langere relaties die niet het gewenste resultaat opleverden, kunnen een aanleiding zijn om je wat verder te verdiepen in de materie die RelatieBaas aanbiedt. Dus: heb je nog nooit een relatie gehad? Volg deze cursus dan niet. Heb je wel al relaties gehad, dan is dit goud, want je gaat heel veel dingen herkennen. Je hebt dan al een kapstokje.

Waar begin je mee?

Het start allemaal met interesse. Wil je weten waar het eerder misging? Wat lag er bij jezelf en wat lag er bij de ander? Ben je je bewust van je eigen tekortkomingen en vaardigheden en wil je daaraan werken? Deze basishouding helpt je om alles wat je bij RelatieBaas leert te plaatsen bij wat je zelf al hebt meegemaakt in de liefde. Het maakt het mogelijk om te ontdekken waar het jou nog aan ontbreekt en het leert je ook grenzen te stellen en deze duidelijk te communiceren.

Hier vind je alle informatie en de actuele aanbieding.

Is er een stappenplan om te excelleren in relaties?

Eigenlijk gaat het er bij elke relatie – vriendschaps-, liefdes-, broer-zus-, ouder-, of de band met je werkgever – over verwachtingen en de match tussen jouw verwachting en die van de andere partij. Kun je groeien in het leven? Zeker te weten. Kun je een expert worden in relaties? Als het goed is ben je straks tevreden met die ene partner in je leven en word je samen oud met haar.

Wat wel duidelijk is, is dat relaties niet vanzelf goed gaan. Het blijft draaien om geven en nemen en samen plezier maken. Een liefdesrelatie moet ook gewoon fun zijn en – terugkomend op de intro van deze review – je moet er voor de ander (willen) zijn als het even tegenzit in het leven.

Samenvatting andere reviews

RecensentSamenvatting review
Het NLP collegeGeeft drie relatiecursussen waarvan RelatieBaas er eentje is. Er wordt gesproken over een masterclass in romantiek, psychologie en communicatie.
De ReviewbaasScore: 9,2 van 10 Het laagst scoort de support en het hoogst scoren kunde en betrouwbaarheid.
Zelfvertrouwen TipsDeze review gaat over alle producten van Daan de Ram. Over RelatieBaas wordt vermeld dat het niet alleen over serieuze relaties gaat, maar ook over het oplossen van relatieproblemen.

Ervaringen van RelatieBaas bekend bij Kassa, Consumentenbond of Radar?

Bij de Consumentenbond is wel iets te vinden over hoe je een date krijgt via een website of app, maar niet over hoe je relaties goed houdt. Kassa gaat in op relaties op de werkvloer en wat de voor- en nadelen hiervan kunnen zijn. Bij Radar staat een artikel over relatiedips en wat je zelf kunt doen om dit te voorkomen of uit de dip te komen. Communiceren en passie (twee van de vier pijlers van Daan de Ram) komen in dit artikel terug.

Bronnen:

Conclusie: wel of niet je langdurige relatie aangaan/verbeteren met de RelatieBaas?

Wij zijn ervan overtuigd dat je met deze kennis je relatie-skills verbetert. Met de RelatieBaas kun je bepaalde inzichten opdoen en leren van ervaringen die anderen met je delen. Bepaalde inhoud van RelatieBaas heeft mijn ogen open doen gaan.

ReviewRelatieBaas
SamenvattingDeze cursus kan absoluut helpen om je relatie te starten of te verbeteren. Het is diepgaand, praktisch en heel boeiend verteld.
Review doorRedactie
Beoordeling⭐⭐⭐⭐⭐

Hier vind je alle informatie en de actuele aanbieding.

Op jouw geluk!