Review & Ervaringen: FLOW

‘In je flow komen’ is een term die je de laatste tijd steeds vaker hoort. ‘Flow’ is een Engels woord voor stroom of doorstroming. Het betekent dat iets vloeiend en zonder moeite gaat. Het brengt je een gevoel van geluk en het stemt je positief. Het kan ook effect hebben op je liefdesleven en alle andere mensen (vrienden, collega’s) om je heen wanneer je in je flow bent. Met FLOW van Attraction Gym kun je je eerste stappen zetten om ook in je flow te komen. Maar… vinden wij dat ook? Wij kochten FLOW en onderwierpen de cursus aan onze test.

Zoekende naar mijn eigen flow in het leven

Ik ben blij dat mijn tienerjaren voorbij zijn. Ik was niet populair, droeg een bril en had veel last van jeugdpuistjes. Ik trok me echter ook weinig van aan van de mensen die wel populair waren. Ik deed gewoon mijn eigen ding en probeerde vooral mijn diploma te halen en aan verwachtingen te voldoen. Vriendjes had ik wel zo af en toe, maar ook daar voelde ik me niet echt mezelf bij. Wie was ik eigenlijk? En wat wilde ik uit het leven en de liefde?

Waarom dan FLOW reviewen?

Terugkijkend op mijn tienerjaren, maar zeker ook de periode daarna, vraag ik me af of een programma als FLOW me had kunnen helpen om sneller bij  mezelf te komen. Wij denken dat een goede connectie met een ander – welk soort connectie dan ook – namelijk begint bij jezelf. Met andere woorden: als je jezelf niet goed kent (je waarden, normen, grenzen, dromen, verlangens in het leven en de liefde), hoe kun je dan jezelf zijn en blijven als je anderen ontmoet?

Is FLOW dan dé ultieme oplossing voor iedereen?

FLOW – uit de handen van Daan de Ram en zijn team – is zeker niet geschikt voor elk soort probleem als het om zelfvertrouwen of zelfkennis gaat. Ga je een managementopleiding volgen, dan krijg je allerlei tests en momenten van feedback die je al veel over jezelf leren. Maar dat zegt niet altijd iets over jou als mens ten opzichte van romantische, vriendschappelijke of seksuele relaties. Het gaat dan vooral om jou en je kwaliteiten in professioneel opzicht. Dat is anders.

FLOW gaat juist wel op dat vriendschappelijke, romantische en seksuele in. Het ligt er dus helemaal aan wat jouw doel is (en of je je daar bewust van bent) in hoeverre FLOW je op het juiste pad brengt.

Hoe kan een programma je nou zelfverzekerd maken en relaties brengen?

Er gebeurt steeds meer online via je computer, tablet of mobiele telefoon. Je hebt overal apps die het mogelijk maken om aan een date te komen. Dan is de stap naar online coaching snel gemaakt, zelfs als het gaat om het leren hoe je iemand versiert. Op YouTube kun je immers ook leren hoe je een muurtje metselt of hoe je je het beste kunt presenteren. Het zijn allemaal vaardigheden.

Wat belooft FLOW voor je te doen?

Er zijn drie verschillende FLOW programma’s waar je uit kunt kiezen:

 1. Standaard FLOW – hierin leer je het systeem kennen, krijg je video’s met aanpak en is de leave-no-bro-behind  community inbegrepen
 2. PRO FLOW – met het systeem, de video’s en leave-no-bro-behind + ook nog eens allerlei opnames, handleidingen en samenvattingen als extra
 3. FLOW Fasttrack – hierbij krijg je FLOW standaard en PRO + een jaar lang begeleiding door een coach van Flow Attraction (je wordt wel gescreend voor deelname om te kijken of het voor jou wel nuttig is)

De criteria die wij hanteren bij pakketten als FLOW

Wat wij belangrijk vinden, is dat er altijd iets van persoonlijke begeleiding bij zit. Een tutorial opnemen en vertellen wat mensen moeten doen of waar ze in hun gedrag op moeten letten, is niet zo moeilijk. Er zijn kinderen die op YouTube al een kanaal hebben en vlogs maken.

Je moet als FLOW coach dan ook wel iets toe kunnen voegen aan het leven van een deelnemer. Als je bijvoorbeeld kijkt naar het leave-no-bro-behind idee, dan klinkt dat fantastisch, maar het moet dan ook zo zijn dat je een snelle reactie krijgt op het moment dat je daar behoefte aan hebt.

Hoe we FLOW onderzocht hebben

Wat voor ons de meeste toegevoegde waarde had, was de persoonlijke touch in dit hele programma. We geloven wel dat er honderden opnames zijn en dat je daarvan kunt leren wat je goed of fout kunt doen. Leren van een ander is echter iets heel anders dan zelf iets doen en dan een ingreep of feedback krijgen. Een-op-een coaching, coaching in groepsverband of een WhatsApp of Facebook groep waar je op kunt rekenen, is dan dit persoonlijke element.

Wat houdt FLOW precies in?

Het gaat er bij FLOW om dat je helemaal in je element komt en dicht bij jezelf blijft. Je laat je niet verleiden om iemand te zijn die je niet bent. Door in je kracht te blijven, trek je vanzelf de juiste mensen aan, of het nu om relaties, werk of jezelf gaat. Een groot deel van het programma gaat dus om acceptatie en hoe je vervolgens vanuit die houding actie onderneemt.

Wie heeft FLOW ontworpen?

Het systeem is voortgevloeid uit de persoonlijke – en niet altijd leuke – ervaringen van Daan de Ram en samen met een team heeft hij vervolgens invulling aan het programma gegeven. Heel veel voorbeelden uit zijn privéleven zijn al op de website en in blogartikelen te vinden als je het interessant vindt hoe iemand tot een coachprogramma komt.

Hoe ziet FLOW er verder uit?

FLOW staat voor Fun, Leiden, Opwekken van emoties en Waardebesef. De vier pijlers worden uitgewerkt in vijf delen en elk deel bestaat weer uit modules:

 1. Fun creëren
  1. De kunst van lol maken
  2. Vrouwen aanspreken op een charismatische en impactvolle manier
 2. Leiden als man
  1. Hoe je de baas bent in ieder gesprek (frame control)
  2. Hoe je het gesprek leidt naar seks, liefde en avontuur
  3. Omgaan met groepen
 3. Opwekken van emoties
  1. Hoe ze graag versierd wil worden
  2. Plagen en uitdagen
  3. Diepe connectie en haar verliefd maken
 4. Waardebesef
  1. Haar zich laten verkopen (kwalificeren)
  2. Mannelijkheid, de basis van aantrekkingskracht
  3. De sleutel tot charismatische lichaamstaal
  4. Je stem als je geheime wapen
 5. Meester alle situaties
  1. Hoe je haar een geweldige date bezorgt
  2. Overdag vrouwen versieren (day game)
  3. Succesvol een vrouw of meerdere vrouwen daten

Hoe we FLOW getest hebben en wat we ervan vinden

Na de aanschaf van het pakket – heel gemakkelijk online en snel toegankelijk – zijn we ons gaan verdiepen in de modules. We zijn toch wel nieuwsgierig wat FLOW nu werkelijk voor pakket is. De groep is in tweeën verdeeld:

 • De ene helft vindt wat ze zien en horen nuttig. Zij kunnen komend weekend de tips tijdens het uitgaan uitproberen.
 • De andere helft vindt het een hoop open deuren en weinig nieuws toevoegen aan wat ze al weten. Ik hoor persoonlijk niet tot die groep: Daan de Ram koppelt de ‘open deuren’ heel kundig aan het onderwerp: versieren. Dit vonden we zo goed omdat de verschillende filosofieën over mindset en persoonlijke ontwikkeling nu haarscherp toegepast worden op dating. Erg knap!

Kosten van FLOW

Je kunt bij FLOW uit drie pakketten kiezen:

 1. Standaard FLOW kost 327 euro als je in een keer betaalt en je kan ook in termijnen betalen, dan ben je vijf keer 70 euro kwijt
 2. PRO FLOW kost 397 euro als je in een keer het bedrag overboekt en in maandelijkse termijnen betaal je vijf keer 90 euro
 3. FLOW Fast-track – de prijs hiervan hoor je nadat je de gratis coach call achter de rug hebt en geschikt bevonden bent voor deelname

Hier vind je alle informatie en de actuele aanbieding.

Is FLOW de moeite waard om in te investeren?

Iedereen kan wel wat FLOW in zijn leven gebruiken, en deze videocursus voldoet glansrijk aan die vraag. We denken nog steeds dat groei – of dat nu om je werkzame leven of relaties gaat – meer natuurlijk mag verlopen, maar de videocursus doet een heel mooie duit in het zakje. De beelden die je te zien krijgt, vonden we erg verrassend en knap. De versier-voorbeelden met verborgen camera-beelden waren echt wel een goed voorbeeld dat we willen volgen. Er is in onze ogen een grote doelgroep die baat heeft bij FLOW.

Wat vinden wij van de onderdelen van FLOW?

Het persoonlijke verhaal van Daan de Ram als introductie voor FLOW

Je maakt kennis met iemand die zich kwetsbaar op durft te stellen en waarmee je je makkelijk kunt vergelijken. Hierdoor raak je vanzelf geïnteresseerd in wat hij te vertellen heeft.

Uitleg FLOW

De basis wordt goed toegelicht en je snapt aan het einde van de uitleg waar het om draait en wat je mag verwachten van het programma.

De modules

De inhoud in vijf delen en modules is interessant, al vinden we dat er soms veel algemene stellingen in voorkomen. Termen als ‘zonder kans op afwijzing’ en ‘de enige goede manier’ vinden we wel wat ver gaan. Als dat zo was, zou deze cursus wel een ander prijskaartje hebben. Het klinkt alsof je met het onder de knie hebben van een bepaald trucje nooit meer teleurgesteld kan worden in het leven of in de liefde.

Geheime cameraopnames

Deze vonden we briljant. Wat een gave voorbeelden! Hoewel we het nut van deze opnames wel in kunnen zien (rollenspellen worden op een gegeven moment saai en geven geen realistisch beeld meer), vragen we ons af of de personen die in beeld zijn wel blij zijn met deze geheime beelden. Als je het hebt over vier ethische manieren hanteren in de omgang met vrouwen (deel 3, module 7), denken we niet dat verborgen camerabeelden daarbij passen. Maar goed, voor onze educatie was het natuurlijk heel welkom.

Het leave-no-bro-behind systeem

Dit kan net die toegevoegde waarde bieden waar je op zit te wachten. Wel vragen wij ons af of een fijne vriendengroep dit niet ook kan bieden. Waarom zou je hiervoor betalen? Dan moet het wel echt iets nuttigs opleveren.

De overige onderdelen (Coaching Academy, De Modellen Tapes en VersierCinema) voegen volgens ons ook erg veel toe bovenop hetgeen je al in de voorgaande delen krijgt.

De voor- en nadelen van FLOW op een rijtje

Voordelen

 • Het grootste deel van het FLOW pakket kun je thuis doen. Je leest de boeken, bekijkt de video’s en steekt daar iets van op.
 • Het is fijn om van iemand die succes heeft geboekt zijn verhalen te horen en welke aanpak voor hem gewerkt heeft.

Nadelen

 • Er is niet een standaard aanpak die voor alle mannen werkt en er is ook geen standaard aanpak die voor alle vrouwen werkt. Je snijdt jezelf in de vingers als je dat denkt en vanuit die gedachte handelt.

Onze score per FLOW onderdeel

 • Modules – interessant en leerzaam. Blijf wel logisch nadenken en luisteren naar je eigen gevoel.
 • Videobeelden – heel knap gedaan. Voelt soms wat onhandig of onnatuurlijk, kan vervelende herinneringen oproepen en kan onrealistische verwachtingen scheppen voor de toekomst.
 • Leave-no-bro-behind community – dit element kan superhandig zijn als je zelf geen vrienden hebt of van een coach concrete tips wilt.
 • Bonusonderdelen – erg leuke en zinvolle bonussen die we met veel plezier bekeken hebben. Ja, je moet flirten niet als exacte wetenschap beschouwen. Neem het ook weer niet te serieus. Soms is het gewoon lekkere entertainment. En leerzaam is het sowieso ook.

Is FLOW uniek en zo ja of nee, waarom?

Nogal! Want waar veel andere datingcursussen op de oppervlakte blijven, gaat FLOW echt diep in op de houding die jij als man moet ontwikkelen in het leven: wees waardevol, in plaats te doen alsof met trucjes. FLOW is in die zin uniek dat er lef voor nodig is om je hele levensverhaal – voor de hele wereld te lezen, want ook in het Duits en Engels beschikbaar – op internet te zetten. Het vormt ook de basis voor het programma waar je je voor aan kunt melden.

FLOW is wat ons betreft anders – en zeker ook beter – dan andere programma’s, omdat het de langdurige relatiekant benadrukt of juist voor korte affaires instructies geeft. Dat het je werk en het leven in het algemeen een positieve impuls geeft, is in het programma zelf vooral een toevallige en gelukkige bijkomstigheid.

Waarom niet alles opzoeken via YouTube of andere gratis bronnen?

Attraction Gym heeft flink wat video’s op YouTube staan en deze kun je gratis bekijken, maar in FLOW zitten ook andere beelden. Daarnaast mis je de modules als je alleen maar gratis materiaal opzoekt en er is wel voor een bepaalde opbouw in deze modules gezorgd.

Voor wie FLOW dan geschikt?

Wij denken dat FLOW vooral bedoeld is voor mensen die in eerste instantie graag horen en zien hoe anderen te werk gaan. Daar kun je van leren als je echt geen idee hebt. Daarna kun je het zelf gaan toepassen – met of zonder hulptroepen aan je zijde – en je eigen vaardigheden gaandeweg verbeteren.

Kan iedereen FLOW kopen en volgen?

In principe staat niets je in de weg om het programma te kopen, je moet je alleen van te voren wel afvragen voor welke onderdelen je bereid bent het bedrag te betalen (en voor welke van de drie pakketten je wilt gaan). Ook is het handig als je je verwachtingen helder hebt van wat FLOW voor je kan doen. Er blind instappen en aan het einde de pot met goud bij de regenboog vinden zit er voor de meeste deelnemers niet in. Het is vallen en opstaan.

Stappenplan voor wie FLOW overweegt

Lees eerst goed door wat het pakket inhoudt, want het kan zijn dat je iets leest wat er niet staat en dat je daardoor iets verwacht wat je niet gaat krijgen. Verwacht niet dat je heel veel persoonlijke coaching krijgt, tenzij je ook een van de bootcamps gaat doen. Realiseer je ook dat je eigen vriendengroep (als je die hebt) jou door en door kent en je nooit zou adviseren om een techniek te gebruiken die niet bij jou past. Een programma kan dit minder goed of helemaal niet, maar FLOW bevat zoveel praktische informatie dat het wel degelijk een aanrader is, puur voor de waardevolle kennis en voorbeelden.

Hoe vaak wordt het inhoudelijke programma van FLOW bijgewerkt?

Het programma ligt eigenlijk vast en wellicht zie je na verloop van tijd nieuwe video’s die toegevoegd zijn aan het bestaande repertoire. Voor het grootste deel zal het programma echter vastliggen, zoals bijvoorbeeld de vijf delen met modules.

Samenvatting reviews en ervaringen van anderen

RecensentSamenvatting review
Het NLP collegeVolgens het NLP college zijn er vijf van vijf sterren uitgedeeld door Google reviews. Zelf zijn ze ook enthousiast, omdat je jezelf centraal stelt in dit programma.
De Dating ExpertVolgens deze reviewer heeft FLOW iets meer dan andere aanbieders van gelijke inhoud.
ScharrelplekVoor deze deelnemer was FLOW een keerpunt in zijn leven.

Hebben de Consumentenbond, Kassa of Radar ervaring met FLOW?

Op de website van Kassa is niks concreets terug te vinden over FLOW. Bij de Consumentenbond is er wel een test uitgevoerd om te kijken welke dating middelen (apps en websites) er zijn en hoe deze scoren, maar ook hier is er niks over FLOW te vinden. Als je het hebt over coaching heeft Radar wel een leuke, want – versieren, leven of welk onderwerp dan ook – hoe vind je een coach die bij jou past?

Bronnen:

Tabel met relevante alternatieven voor FLOW

So ChickenDe cursussen ‘Schijt, meer zelfvertrouwen, minder onzekerheid’ en ‘Plop, bruisen van energie’ voor algemene groei
De SuccesmentorVoor groei als je een eigen bedrijfje hebt
Bureau Moeilijke ZakenVoor een systematische aanpak van persoonlijke, zakelijke of familiegerelateerde problemen

Kortingscode te krijgen?

De kortingen die per pakket beschikbaar zijn, zijn al verwerkt in de totaalprijs. Je betaalt dus ietsje meer als je in termijnen wilt betalen. Verder is het nog zo dat elke uitbreiding van een pakket altijd meer oplevert dan de losse onderdelen waaruit het pakket bestaat.

Hier vind je alle informatie en de actuele aanbieding.

Conclusie: wel of geen gebruik maken van FLOW?

Flow is zeker iets wat meer mensen in hun leven kunnen gebruiken en misschien ben jij er ook eentje van. Of FLOW dan ook jouw ideale programma is? Zeker! Je wordt er absoluut een sterkere man van, vinden wij. Er ligt flink de nadruk op vrouwen benaderen en niet zozeer algemene flow in je leven bereiken, maar dat is niet erg want vrouwen versieren is gewoon hartstikke leuk. Je moet je dus herkennen in wat er in het programma met de delen en de modules beschreven staat en de manier van coaching prettig vinden.

ReviewFLOW
SamenvattingIs zeker nuttig, maar is ook zeer sterk gericht op vrouwen ‘strikken’. Coaching is vooral online door middel van video’s en via de community. Al met al een compleet en inhoudelijk sterk pakket.
Review doorRedactie
Beoordeling⭐⭐⭐⭐⭐

Hier vind je alle informatie en de actuele aanbieding.

Op jouw geluk!