Ervaringen met en review over e-Matching – echt voor hoger opgeleiden?

Wat is er meer in het leven dan de liefde? Is dat niet wat je op zijn minst wilt? Een maatje om je dag mee door te nemen, een persoon die er altijd is en waar je vrolijke en de mindere momenten van het leven mee kunt delen, een partner waar je heerlijk intiem mee kunt zijn… De warmte die een fijne relatie je kan geven, is onvoorwaardelijk en er staat altijd iemand aan jouw zijde. Vaak wil je met iemand samenzijn die, net als jij, hoger opgeleid is en e-Matching kan de eerste stap zijn.

Zoeken naar de ideale online date site – e-Matching een match?

Daten is niet voor iedereen even makkelijk. Je hebt een paar hele goede vrienden, maar verder gewoon de contacten niet. Je hebt het al druk genoeg met je werk en helemaal geen tijd om uitgebreid op zoek te gaan naar een partner. Of je hebt al een aantal serieuze relaties via de traditionele manier achter de rug en wilt nu online je kansen wagen. Online daten past prima bij alle andere activiteiten die je tegenwoordig online doet en e-Matching gaat voor vaste relaties.

Waarom e-Matching reviewen?

Bij veel online dating apps of websites gaat het om andere dingen dan vaste relaties. Het kan puur gaan om seks of gewoon een date voor een speciaal moment (die bruiloft waar je niet alleen naartoe wilt) en meer niet. e-Matching spreekt van ‘duurzame relaties’ en dat betekent dat je hier niet voor de vluchtige contacten hoeft te zijn. Is dan iedereen die zich aanmeldt bij e-Matching zuivere koek? Dat gaan we uitzoeken in deze review.

Kritisch bij een persoon, maar ook kritisch bij een datingsite

Als je je nog nooit bij een dating website of app ingeschreven hebt, ken je het principe misschien alleen van de televisie of vrienden. Je vult je profiel in en een hele slimme computer gaat dan aan de slag om te kijken welke profielen bij dat van jou passen. Je krijgt allerlei voorstellen en bij sommige apps swipe je dan van de ene naar de andere kant om aan te geven dat je het wel of juist niet iets vindt. Je bent dan wel heel snel in het oordelen, want je kent iemand nog niet eens echt.

Wat heb je dan aan datingsites als e-Matching?

Kijk, het liefst willen we allemaal de liefde van ons leven op de middelbare school leren kennen en daar een lang en gelukkig leven mee leiden. Hoe je het ook invult, wel of geen gezin, samen full time werken of de hele wereld rondreizen, een verstandshuwelijk of een echt liefdeshuwelijk; zo lang je beiden op hetzelfde niveau zit, is er met jullie keuze niks mis. Dit sprookje is echter voor de meesten niet weggelegd. En daarom zijn datingsites toch wel erg handig en steeds populairder geworden.

Wat belooft e-Matching en kan dat eigenlijk wel?

Bij e-Matching draait alles om het vinden van een passende relatie voor de langere termijn. Ze zijn er niet voor one night stands of andere toestanden. Bij je aanmelding zit een korte wachtfase, zodat de mensen achter de schermen bij e-Matching de tijd krijgen om je profiel te checken. Niemand kan dus op de website terecht zijn gekomen zonder goedkeuring van e-Matching. Dat voelt op een of andere manier goed en veilig. Verder is er een gratis variant en eentje met meer mogelijkheden waar je voor betaalt.

Wat zijn belangrijke elementen bij dating sites om op te letten?

Dat de hele boel betrouwbaar moet zijn, lijkt ons vanzelfsprekend. Maar wat is er nog van belang? Wij denken op de redactie aan:

 • Goed werkende website, dus zonder storingen, zonder haperingen en zonder dat er informatie verdwijnt
 • Relevante informatie voor zoekenden
 • Goede informatie over veilig daten als het na het online daten tot meer leidt
 • Bereikbaarheid van een helpdesk bij problemen of vragen
 • Kosten die in balans zijn met de resultaten van de dating site

e-Matching getest – dit leverde een lidmaatschap ons op

In het begin hebben we ons gratis aangemeld en even gewacht op de goedkeuring. Hoe lang dit duurt hangt een beetje af van het seizoen. Als je je net voor de feestdagen aanmeldt, kan het iets langer duren omdat er dan vaak een piek in het aantal aanmeldingen is. Blijkbaar willen we in de donkere dagen van het jaar meer romantisch gezelschap.

Daarna hebben we afgewacht wat de drie gratis contacten inhouden. Wie zijn het? Is het interessant genoeg om verder te gaan met e-Matching? En is het vooral ook verleidelijk genoeg om een abonnement af te sluiten? Wij vinden het vervelend om te moeten betalen voor het krijgen van contacten, maar snappen wel dat een middel als e-Matching niet gratis geleverd kan worden.

Na de eerste stapjes hebben we ons toch voorzichtig aangemeld met een abonnement. We zijn te nieuwsgierig naar wat het nog meer te bieden heeft en kijken uit naar alle opties die we erbij krijgen.

Wat is e-Matching kort door de bocht?

e-Matching biedt een online platform voor relatiezoekers en ze doen dit op basis van opleidingsniveau. Hoewel wij ons afvragen of je niet met iemand met een veel lagere (of geen) opleiding gelukkig zou kunnen zijn, realiseren wij ons dat veel mensen toch iets specifieker zoeken. e-Matching voldoet aan de wensen van deze mensen. Met een gratis aanmelding heb je een aantal beperkte mogelijkheden en met een betaalde registratie zijn alle functies geactiveerd.

Algemene info over e-Matching

Achter de website van e-Matching zit Focus Internet B.V. Dit bedrijf is gevestigd in Nijmegen en er is ook gewoon een inschrijving bij de Nederlandse Kamer van Koophandel. Je kunt e-Matching als een van de weinige dating sites via e-mail bereiken en er is ook een telefoonnummer waar je als (potentiële) klant terecht kunt met vragen of opmerkingen. Verder is e-Matching aangemeld bij Thuiswinkel Waarborg en dit houdt in dat veel voorwaarden of regelingen gestandaardiseerd zijn.

Wat voor uitstraling heeft e-Matching?

Als een van de weinige websites is e-Matching redelijk neutraal gevuld, dus je treft er geen schreeuwerige kleuren of allerlei icoontjes aan die om aandacht vragen. Het gaat er dan ook vooral om de profielen en daarvoor heb je de foto’s. In het startscherm op de website (dus niet binnen de app, die ziet er iets beknopter uit door de beschikbare ruimte) zie je profielen voorbij komen en je krijgt dan een grote foto met daaronder een paar kleinere fotootjes.

Naast de foto vind je de nickname, de leeftijd, de woonplaats en het beroep (of de branche waarin iemand werkzaam is). In een korte tekst van vier regels zie je een introductie die iemand zelf geschreven heeft. De enige iconen die je binnen e-Matching ziet, zijn sterren, een duimpje omhoog en een zwaaiend handje.

Om je zoekprofiel te vullen, dien je eerst je eigen profiel aangemaakt te hebben en daarna kun je bijvoorbeeld een regio aangeven, een leeftijdscategorie kiezen, het gewenste opleidingsniveau specificeren, maar ook aangeven of je moeite hebt met kinderen, roken of drinken. Dat met kinderen of kinderwens vinden wij wel een belangrijke, want bij bestaande relaties zien we het hier vaak mis gaan.

Onze testgegevens

Het profiel is vlot aan te maken en alleen als je jezelf niet goed kent, kan het soms lastig zijn om vragen te beantwoorden. Iets moeilijk is de beschrijving over jezelf, want dit is het eerste dat mensen zien (behalve de foto dan) en op basis hiervan vellen ze een oordeel of ze contact met je willen of niet. Wat ons betreft moet de meeste aandacht dan ook uitgaan naar realistische foto’s en het bedenken van een goede, maar niet overdreven tekst.

Onze ervaringen met e-Matching – zouden we het weer doen?

Over het algemeen geeft e-Matching veel mensen een veilig gevoel, omdat je er vanuit gaat dat hoger opgeleiden hetzelfde niveau als jij hebben. Je denkt hierdoor geen schorem tegen te komen of geen vervelende mensen op je pad te krijgen. Je leert al snel dat onprettige personen natuurlijk in elke laag van de bevolking zitten en dat opleidingsniveau niet per definitie iets hoeft te zeggen over fatsoenlijke manieren of een mooi karakter.

Ervaringen van Consumentenbond, Radar of Kassa met datingsite e-Matching

Volgens Radar is e-Matching een van de netste serieuze dating sites als het gaat om allerlei toeters en bellen die toegevoegd zijn aan de website, maar die niks te maken hebben met de mensen die er voor een relatie komen. Je treft er weinig koppelingen aan die nadelig kunnen zijn voor aangemelde profielen.

Bij de Consumentenbond zijn ze verbaasd hoeveel informatie er aan leden van dating sites gevraagd wordt. Blijkbaar blijft deze informatie niet altijd vertrouwelijk en kun je enig risico lopen als je te veel van jezelf prijs geeft.

Kassa krijgt meldingen van dating bureaus (het artikel gaat dus niet over dating websites of apps) en hier blijken ook nogal wat haken en ogen vast te zitten. Eigenlijk weet je in deze wereld nooit meer zeker of je geld goed besteed wordt of dat je betaalt voor dienstverlening die je niet krijgt. Ook bij dating bureaus is het dus oppassen geblazen.

Gebruikte bronnen voor ons onderzoek naar de kwaliteit van e-Matching

Kosten van e-Matching

Je hebt twee opties:

 1. Een gratis en passieve inschrijving – je meldt je aan, de medewerkers van e-Matching keuren je profiel met foto’s goed of niet en pas daarna is jouw profiel zichtbaar voor anderen. Je kunt echter niet actief reageren op andere profielen en reageert iemand op jouw profiel? Dan kun je maximaal vijf berichtjes per dag uitwisselen.
 2. De betaalde abonnementsvorm – je betaalt elke maand een bepaald bedrag op basis van de abonnementsduur die je van te voren selecteert. Iemand die al zeker weet dat hij zes maanden betaald lid wil blijven, is het goedkoopst uit. Dit zijn de prijzen:
  1. Voor zes maanden betaal je 90 euro
  2. Voor drie maanden rekenen ze 56 euro
  3. Een losse maand kost je 28 euro
  4. Per maand betalen en dit laten doorlopen kost 22 euro

De goedkoopste abonnementsvorm is dus die van een half jaar, want dan ben je omgerekend 15 euro per maand kwijt. Je betaalt het echter wel ineens, dus daar moet je rekening mee houden.

Is de betaalde versie van e-Matching het waard?

In het begin is de gratis variant misschien wel ok. Je bent nog niet heel actief op zoek en wacht een beetje af wat er komen gaat. Melden zich interessante kandidaten? Red je het dan met die vijf berichten die je kunt sturen? Of vallen de profielen tegen en vergeet je de website steeds vaker te bezoeken om te kijken wat er voor nieuws is?

Zodra je echter wel een interessante potentiële partner voorbij ziet komen, word je al snel enthousiast en dat is natuurlijk ook wat e-Matching wil. Je wilt dan namelijk graag gaan betalen voor de extra faciliteiten die ze bieden. Je kunt dan meer berichtjes sturen en ook zelf actief iemand benaderen in plaats van alleen maar afwachten.

Voor vijftien euro per maand vinden wij het vinden van de ware het wel waard, maar alles valt of staat met de hoeveelheid aanmeldingen en of hier iets voor je bij zit.

Onze mening over e-Matching als dating site voor hoger opgeleiden

Sobere uitstraling

Wij vinden het prima dat er niet te veel afleiding binnen de website is. Door het sober te houden, gaat al je aandacht uit naar de profielen. Dat is immers ook waar je voor komt.

Doel van e-Matching

Voor wat betreft het specifieke doel om hoger opgeleiden met elkaar in contact te brengen, zitten wij er een beetje dubbel in. Wij kunnen ons wel voorstellen dat er mensen zijn die de opleiding als harde eisen hebben. Zo zijn ze gegarandeerd van een bepaald niveau om mee te praten bijvoorbeeld. Aan de andere kant geloven wij dat echte liefde niet gebonden is aan opleidingsniveau. Je kunt misschien veel gelukkiger worden met iemand zonder opleiding, maar die zich wel keihard heeft moeten bewijzen en nu een goede baan heeft.

Prijzen voor e-Matching

Wanneer er voldoende interessante profielen zijn, is 15 euro per maand niet veel. Om het een maandje te proberen is 28 euro ook geen overdreven hoog bedrag. Wat we handig vinden bij e-Matching, is dat het deactiveren van je account ook meteen zorgt voor het stopzetten van de automatische incasso’s (als je hiervoor hebt gekozen). Dat is bij andere dating sites wel eens een veel gehoorde klacht.

Voor- en nadelen van e-Matching als dating site

Voordelen

 • Je kunt kiezen op niveau, beroep, regio en uitstraling (aan de hand van de foto’s).
 • Je krijgt door de persoonlijke introductie een gevoel of je wel of niet contact met iemand zou willen leggen.
 • Voor 15 euro per maand zijn er geen restricties aan je account bij e-Matching.
 • Slapende accounts worden na een vaste periode verwijderd, waardoor er geen ruis in de profielen is.

Nadelen

 • Als je geen abonnement kunt betalen, moet je heel veel geduld hebben.

Onze score voor e-Matching

Wij zouden e-Matching alleen aanraden als je het vinden van de ware liefde echt alleen maar van allerlei vaste variabelen wilt laten afhangen. Verder is de prijs voor de service ok. Het ligt rond dezelfde prijs als andere dating websites. Het onderscheidend vermogen ligt in de bereikbaarheid van de klantenservice van e-Matching. Je kunt ze bellen en mailen. De website zelf ziet er goed uit. De informatie is doeltreffend en beknopt. Wel moet je zelf goede vragen leren stellen om er achter te komen wat er nog meer achter iemand steekt. Je moet niet alles 100% geloven wat iemand over zichzelf schrijft, maar echt op onderzoek uitgaan of iemand een match voor het leven is.

Is e-Matching dan uniek in zijn soort?

Dating websites en apps zijn er inmiddels tientallen, maar ze focussen wel allemaal op iets bijzonders. De een richt zich op snelle dates, de ander op spannende contacten. e-Matching gaat het om het vinden van een vaste relatie en daarnaast gaat het bij hen dus om het opleidingsniveau. Als de voorselectie goed werkt, kun je er dus alleen maar hoger opgeleiden vinden.

Voor wie is e-Matching dus geschikt?

De datingsite is er voor iedereen met een hbo-opleiding of hoger. Ook moet je op zoek zijn naar een serieuze relatie en dus niet zomaar voor een lolletje een profiel aanmaken. Dan zorg je alleen maar voor teleurstellingen bij de andere partij. Je moet daarnaast kunnen betalen als je de betaalde variant van e-Matching wilt activeren. En je moet natuurlijk de tijd en middelen hebben om van online daten naar een echte date te gaan.

Samenvatting andere reviews

RecensentSamenvatting review
TrustpilotTrustpilot geeft 2,1 van 5 sterren en bijna 2 op de 3 mensen geeft maar een enkele ster. Klachten gaan over foto’s die af worden gekeurd, nepprofielen en teksten die door e-Matching af werden gekeurd.
DatingsitekiezenRobin de Boer geeft e-Matching 4,5 van 5 sterren. Robin heeft echter al een partner, dus we vragen ons af of ze de service echt heeft uitgetest. Verder vindt Robin de datingsite niet zo uniek als anderen.
TopdatingwebsitesHier krijgt e-Matching het cijver 7,7. De prijzen die hier gemeld worden zijn anders. De reviews eronder zijn echter overwegend  negatief. Klachten gaan over weinig leden, laag niveau, onterecht ingrijpen van e-Matching.

Oordeel: wel of geen profiel bij e-Matching aanmaken?

e-Matching heeft een duidelijk doel en als feedback gericht is op iets buiten dat doel, vinden we dat oneerlijk. Zo geeft e-Matching aan te staan voor serieuze, vaste relaties en gaat het bij deze dating site dus niet om het vinden van normale vriendschappen. Als dat je klacht is, is dat onterecht en moet je een ander platform vinden dat past bij vriendschappelijk contact.

Wel moeten we toegeven dat de klachten niet heel anders zijn dan bij andere dating sites. Het maakt blijkbaar niet uit hoeveel ingrijpen er is, want nepprofielen zijn aan de orde van de dag en met zoveel dating sites die actief zijn, mis je natuurlijk een gezamenlijke bron waar je op kunt bouwen. Iemand die in een rustige provincie woont en bij e-Matching zoekt, zal nooit die paar mensen vinden die bij Bumble of Happn zijn aangemeld.

ReviewE-Matching
SamenvattingLijkt een goede website voor doelgerichte relatiezoekers, maar laat veel te wensen over.
Review doorRedactie
Beoordeling4 van 5 sterren

Op jouw succes!