Review en onze ervaringen met Bumble – mensen in je eigen omgeving ontmoeten

Bumble lijkt een soort mix te zijn van een dating app, LinkedIn en Facebook. Je kunt er namelijk contacten leggen om een relatie te starten, een nieuwe baan te vinden of je vriendenkring mee uit te breiden. Dit maakt Bumble direct anders dan andere dating websites of apps. En het allerbelangrijkste is dat vrouwen er het initiatief mogen nemen. 

Beginnen met de Bumble app

Nieuwe initiatieven als het om het leggen van contacten gaat, vinden wij altijd interessant. Met allerlei ontwikkelaars die apps steeds fraaier maken en steeds meer functies toebedelen, was het wachten op een app die je hele netwerk en niet alleen je liefdesleven kan beïnvloeden. Een app die je hele sociale leven – liefde, vriendschap en werkrelaties – kan regelen, vinden we daarom helemaal zo gek nog niet. Andere apps bakenen het misschien wel iets te veel af en missen daardoor het totaalplaatje.

Waarom Bumble reviewen?

Juist omdat Bumble anders is, vinden wij het boeiend om te kijken waar ze overeenkomsten met anderen vertonen en waar de opvallende verschillen inzitten. Bumble is op drie onderdelen anders: vrouwen krijgen voorrang, het gaat niet alleen om liefdesrelaties en het gaat om mensen in je directe omgeving ontmoeten. Zoek je een vriend, nieuwe baan of relatie voor de lange termijn, dan is alles wat zich in de app meldt in de omgeving waar jouw leven afspeelt. Dat vinden we uniek.

Waarom opletten bij apps – welke soort het ook is

Een website of app maken is tegenwoordig geen hogere wiskunde meer en dat betekent dat iedereen met een idee iets kan lanceren en klanten aan zich wil binden. Hoe harder je schreeuwt, hoe meer reclame je maakt en hoe positiever de reviews zijn, hoe meer inkomsten je kunt genereren door mensen voor het installeren van de app of de inhoud te laten betalen. Zijn ze allemaal zuivere koek? Dat niet per definitie. Daarom let je op bij elke app die je installeert.

Is Bumble wel zo anders dan?

Bumble lijkt op Happn, maar het is anders in de zin dat Happn vooral op liefdesrelaties gericht is en Bumble een veel breder plan trekt. Bij Bumble kun je ook aan een nieuwe werkgever komen of gewoon je groep vrienden uitbreiden. Daarnaast vinden wij het heel fris ogen door de kleuren en formats die gebruikt worden in de app.

Waar staat Bumble voor?

Wat Bumble – behalve het leggen van contacten met anderen via hun platform – belooft, is dat er een intensievere screening dan bij andere (dating) websites gebeurt. Ze noemen dit de profielverificatie op basis van foto’s. Rare praktijken, zoals mensen die een foto van anderen pakken en hiermee online proberen te scoren, kunnen zo voorkomen worden. Bumble stelt namelijk meer eisen dan een enkele foto en dat maakt het stelen van digitale beelden en deze gebruiken lastiger.

Waar letten we op bij digitale platformen als Bumble?

Als het om meer dan alleen vaste liefdesrelaties vinden gaat, vinden we de volgende aspecten van waarde:

  • Welke informatie wordt verzameld van deelnemers aan Bumble?
  • Hoe wordt deze informatie gecheckt op waarheid? (zodat nepprofielen worden beperkt)
  • Hoe makkelijk werkt de app?
  • Wat kost het om de app te gebruiken?
  • Is alle informatie voor relaties, vrienden en werkgevers in te zien? Of is informatie per doelgroep gescheiden/door jou geselecteerd?
  • Nodigt de app uit tot dagelijks gebruik en is er voor nuttige lay-out gezorgd?

Hoe we Bumble aan een test onderworpen hebben

Het begon allemaal met onze aanmelding bij Bumble. Je maakt je account aan en moet dan een verificatieproces doorlopen. Al met al geen abracadabra, maar ook niet binnen vijf minuten geregeld. Daarna konden we via een link het account bevestigen en activeren, waardoor je in een menu met minimale informatie komt dat je moet delen. Als je oprecht wilt werken met Bumble, ga je hier eerlijk te werk en voer je gegevens in die waardevol zijn voor beide partijen.

In het kort: wat kun je met Bumble?

Met andere dating apps kun je ook romantische of vriendschappelijke relaties aangaan. Je maakt een account aan en zoekt zelf naar interessante mensen of zoekt op basis van de locatie die de app registreert naar mensen binnen je directe omgeving. Met Bumble ga je nog een stapje verder, want de app laat je niet alleen naar partners of vrienden zoeken, maar ook naar een baan op zoek gaan. Dat maakt Bumble wel zeker anders dan anderen en uitvoeriger in hun doelen.

Het tweede dat Bumble uniek maakt, is het feit dat ze de vrouw een grotere rol geven bij aanvang. Wat je hieronder moet laten vallen, is dat mannen dus bijvoorbeeld niet kunnen reageren op een dame die ze recentelijk tegen zijn gekomen, maar dat de vrouw als eerste reageert. Het is dus altijd aan de vrouw om het contact te initiëren en voort te zetten of er goedkeuring voor te geven. Het ideaal hierachter is wellicht goed, maar bij de uitvoering blijkt het wel regelmatig teleur te stellen bij mannen.

Info over Bumble

Bumble is opgesplitst in drie eenheden: Bumble Date, Bumble Bizz en Bumble BFF. Elk van de eenheden heeft een specifiek doel, zoals hiervoor al toegelicht is. Verder wil Bumble door de vrouw aan het roer van haar zakelijke, vriendschappelijke of romantische netwerk te zetten ervoor zorgen dat de digitale wereld veiliger voor haar wordt. Je kunt dus niet lastig gevallen worden door mannen waar je niet op zit te wachten. Jij maakt als vrouw altijd de eerste stap.

Hoe ziet Bumble eruit?

De kleuren zijn vrolijk, de mogelijkheden duidelijk en je weet door de melding in je telefoon heel snel wanneer je een match met iemand bent. Dan begint het proces aan de vrouwelijke kant van wel of niet reageren. Door de iconen zie je ook heel snel waar het bij de kandidaat die een match is om draait, dus of het een vriendelijk, relationeel of zakelijk verzoek is om contact te leggen. Bij je foto staat overigens altijd je naam, leeftijd en beroep.

Onze ervaringen met Bumble – app met resultaat?

Zoals we al eerder zeiden, zijn we zeer te spreken over het originele uitgangspunt van de app. Wij vinden het prima dat de vrouwen initiatief mogen nemen en een grote rol krijgen bij het accepteren van vriendschapsverzoeken en dergelijke. De app ziet er verder goed uit en je hebt snel door waar je op moet klikken om iets binnen de app gedaan te krijgen.

Wat we minder vinden (als man zijnde) is het aantal reacties en de manier van reageren. In de omgeving ontbreekt het blijkbaar aan veel andere, vrouwelijke Bumble gebruikers. Het duurde dan ook een hele poos voordat er een match was. Die match nam vervolgens niet de tijd om binnen 24 uur te reageren en dan komt de verrassing: jij moet als man dan betalen om haar uitstel te geven om alsnog te kunnen reageren op jullie match. Hm, het verdienmodel wordt ineens helder.

Ervaringen van Consumentenbond, Radar en Kassa met Bumble

Volgens de Consumentenbond is het triest gesteld met allerlei platforms waar je je persoonlijke gegevens achterlaat. Vaker dan ooit worden je gegevens gestolen door hackers en moet je al je wachtwoorden (zeker als je een enkel wachtwoord voor meerdere accounts gebruikt) wijzigen. Ook bij Radar vragen ze aandacht voor jouw privacy en de gevaren die op de loer liggen als je zomaar overal accounts aanmaakt en niet alleen je persoonlijke, maar ook je financiële gegevens invult.

Kassa heeft een artikel over Happn, dat in principe hetzelfde te werk gaat als Bumble. Ook hier werken ze op basis van locatie. Wat vaak blijkt, is dat het aan laten van je locatievoorziening er echter voor zorgt dat de batterij van je telefoon veel sneller leeg is. Je moet dus altijd een lader of iets bij je hebben om tussentijds je telefoon weer op te laden.

Gebruikte bronnen

Kosten van Bumble’s app

Je kunt een gratis account bij Bumble openen, maar als je echt iets zinnigs wilt doen, moet je op premium overstappen en voor een premium account ga je betalen. Ook kan de man extra betalen om de vrouw meer reactietijd te geven. Dat schiet bij veel mannen in het verkeerde keelgat, tenzij ze helemaal hotel de botel zijn door de (pikante) foto die iemand heeft geplaatst. Het premium account geeft je toegang tot meer functionaliteiten, maar altijd moet de vrouw de eerste stap zetten.

Is Bumble jouw geld waard?

Als man zijnde heb je liever niet Bumble denken wij op de redactie. Het lijkt er vaker op uit te draaien dat je extra moet betalen om ook maar een enkel contact te krijgen, dan dat er een balans over en weer tussen geïnteresseerden is. Dat maakt Bumble al snel een vervelende en kostbare app.

Voor vrouwen die gewend zijn initiatief te tonen, kan Bumble ideaal zijn. Het probleem zit hem er echter in dat veel vrouwen toch wat traditioneler zijn dan ze zich voordoen. Ze willen graag dat de man de eerste zet maakt en daar gaat het bij deze app dan helemaal mis.

Wat vinden wij van Bumble en de kansen die het biedt?

Uitstraling en werking

De app van Bumble ziet er goed uit en is logisch ingericht. Je snapt al snel waar je moet klikken en swipen en dat voelt heel intuïtief aan. De looks zijn fris en vrolijk, maar het draait natuurlijk als eerste om de foto’s en matches.

Verschillende doelen

De combo van een app voor je professionele netwerk en liefdes- of vriendschapsrelaties vinden we innovatief en heten we welkom. Het voegt wat behoeften samen die we nergens anders zien.

Hoofdrol voor de vrouw

We vinden het prima dat de vrouw als eerste aan zet is, maar dan moeten ze daarna wel ook het heft in hand blijven nemen. Gebeurt dit niet, dan lijkt het al snel alsof er een spelletje gespeeld wordt en daar passen we voor.

Welke voor- en nadelen kleven er aan Bumble?

Voordelen

  • Prachtige combinatie van een app voor werk, liefde en vriendschap en een manier om op die vlakken je contacten uit te breiden.
  • De app zit goed in elkaar, is doorontwikkeld en voldoet aan de huidige eisen.

Nadelen

  • Je gegevens zijn niet altijd even veilig. Wij adviseren dan ook om voor dit account een apart wachtwoord aan te maken dat geen gelijkenissen vertoont met andere wachtwoorden. (zoals je geboortedatum, lievelingskleur of eerste hond die makkelijk te achterhalen zijn)
  • Het ligt heel erg aan je locatie hoeveel Bumble contacten er in jouw omgeving zijn. Het kan dus erg tegenvallen als je al je hoop op deze app hebt gezet, betaalt en vervolgens nooit een match hebt.

Voor wie is Bumble dan wel geschikt?

Wij zouden Bumble eerder gebruiken als je naar het buitenland (en dan wel naar een grote stad) gaat. Hier tref je veel meer abonnees aan en is je kans op een match groter. Vanaf het Friese platteland bekeken zijn je kansen echt heel klein. Verder moet je bereid zijn om als man een afwachtende houding te hebben en moet je als vrouw wel het initiatief blijven nemen. Een andere aanpak is voor alle partijen een grote teleurstelling.

Hoe vaak wordt Bumble van upgrades voorzien?

De app is al geruime tijd actief en wat vooral verandert, is het aantal leden binnen de Bumble community. Dat is natuurlijk ook waar het om draait, want met maar weinig deelnemers is de kans op een match minimaal. Dan haken je leden al snel af.

Wat zeggen anderen over Bumble?

Helaas moeten we constateren dat Bumble er mooier uitziet dan dat het ook iets concreets oplevert. Het visuele plaatje is aantrekkelijk en misschien wel veel mooier dan het werkelijk is. De presentatie en het doel zijn dan ook helder, maar de uitvoering laat te wensen over. Ondanks het verificatieproces met foto’s twijfelen we aan de hoeveelheid echte profielen. Dat je als man moet betalen voor een reactie van een match (als deze niet snel genoeg reageert) vinden we onzinnig. Daar zou een dating app (of baan of vriendschap app) niet om moeten draaien.

Samenvatting andere reviews

RecensentSamenvatting review
https://nl.trustpilot.com/review/bumble.comOp Trustpilot scoort Bumble een 1,4 van 5 sterren. Maar 10% van de reviews zijn een voldoende en de rest is niet tevreden over de werking van de app.
Top Dating WebsitesHier krijgt Bumble het cijfer 6,8, maar alle toelichtingen onder de review zijn eigenlijk vooral negatief. Er wordt melding gemaakt van nepprofielen.
DatingwebsitesBij Dating Websites krijgt Bumble 2 van 5 sterren. Dat is nog steeds niet best en ook hier worden diverse klachten over de app gedeeld.

Afsluiting: Bumble wel of niet kiezen om diverse soorten contacten te leggen?

Je zult aan de toon van onze review al wel merken dat je op moet passen met deze app. Het hoeft niet per definitie een slechte ervaring op te leveren voor de vrouw die de app installeert, maar voor de mannen mondt het vaak uit in een frustratie en onvrede. Als je tijd en geld investeert in dit soort apps, kun je misschien maar beter weer gewoon naar het café gaan of in de sportschool je contacten leggen. Zelfs een blind date via vrienden klinkt nog beter dan Bumble.

ReviewBumble
SamenvattingDe app ziet er mooi uit, het idee erachter is goed, maar de werking is beneden peil en zorgt vooral voor negatieve ervaringen.
Review doorRedactie
BeoordelingCijfer 2 van 10

Op jouw geluk!