Wat te doen op je eerste date?

Daten kan knap lastig zijn. Heb je een leuke date gescoord en ben je helemaal van iemand hoteldebotel? Dan weet je meestal niet precies wat je moet zeggen. Waarschijnlijk ben je vrij nerveus. Een leuke en inspirerende activiteit op de eerste date kan helpen om je wat meer rust te geven. In dit artikel geven we uitgebreide tips voor locaties en activiteiten voor een geslaagde eerste date. Je weet wat ze zeggen: een goede voorbereiding is het halve werk.

Gelijk gaan zoenen?

Kussen op de eerste date is niet altijd een goed idee. Doe dit in ieder geval niet aan het begin van de date. Dat is eigenlijk altijd een slecht idee en zorgt alleen maar voor een ongemakkelijke situatie. Heb je een leuke date achter de rug, maar weet je niet zeker of de ander gezoend wil worden? Kies dan voor een omhelzing: ook dat is intiem, laat je intenties zien, maar wat minder geforceerd. Je kunt desnoods ook kiezen voor een kus op de wang.

De locatie

De eerste date is een date waarop je zoveel mogelijk over elkaar te weten wilt komen. Het is eigenlijk een soort ‘sollicitatiegesprek’, maar dan voor relaties. Het is niet de bedoeling dat het zo geforceerd aanvoelt als een sollicitatiegesprek: eigenlijk ben je allebei tegelijkertijd aan het solliciteren. Kies voor een locatie waarop je elkaar veel en ongestoord kunt spreken, zoals in het park (op een zonnige dag) of een gezellig cafétje. Een lunchroom is ook geschikt.

Vermijd deze locaties

Op een eerste date wil je met zijn tweeën zijn. Vermijd een locatie als een luidruchtige bar, of een bioscoopzaal. De bioscoop is sowieso niet zo’n goed idee, omdat je hier nauwelijks met elkaar kunt praten. Het is ook beter locaties te vermijden waar de kans groot is dat je bekenden tegen het lijf loopt. Want wat je niet wilt tijdens je eerste date is gestoord worden.

Een openbare locatie is meestal beter

Als je elkaar nog niet of niet echt kent, is het beter te kiezen voor een openbare locatie. Dat is wat veiliger. Zeker als je elkaar online hebt ontmoet (en online kan iedereen zich als een ander voordoen), is het aan te raden voor een publieke locatie te kiezen. Vrouwen zullen hier zeker de voorkeur aan geven, sommige mannen ook. Spreek alleen bij je thuis af op je eerste date als je iemand al langer kent dan vandaag en je de andere persoon vertrouwt.

Samen in de stad

Er zijn verschillende dingen die je samen

in de (binnen)stad kunt doen, zoals:

 • Samen ontbijten

Beide ochtendmensen? Dan is vroeg je bed uit geen probleem. In tegendeel. Zo vaak zul je waarschijnlijk niet buitenshuis ontbijten, dus het is zeker leuk om uit te proberen. In een ontbijttentje kun je heerlijk ontspannen aan je dag (en je date) beginnen. Het gesprek komt vanzelf.

 • Samen lunchen of koffiedrinken kan natuurlijk ook

Samen koffiedrinken en er iets bij eten is een bekende – en succesvolle – formule voor een eerste date. Omdat je buitenshuis bent, ben je beiden in de positie het beste van jezelf te laten zien. In koffietentjes is het vaak gezellig, dus zal je sneller geneigd zijn flink met elkaar te praten.

 • Uit eten gaan

Samen dineren kan ook op een eerste date. Je zou kunnen zeggen dat dit gelijk “serieuzer” is dan samen lunchen of koffiedrinken, maar sommige mensen geven daar juist de voorkeur aan. Het ligt aan het type persoon die je op date neemt of samen dineren of lunchen meer geschikt is.

 • Zoek een park op (eventueel met koffie)

Wat ook leuk is om te doen, is eerst koffie of een broodje bestellen bij je favoriete tentje en dit vervolgens in het park op te oefenen. Er zijn natuurlijk wat haken en ogen verbonden aan deze eerste date: de zon moet schijnen en het moet niet te fris zijn buiten. Je kunt er zelfs voor kiezen samen te picknicken in het park, of je laat je date de stad waarin je woont zien.

Samen thuis

Wat kun je thuis doen op een eerste date? Meestal wacht je even met het mee naar huis nemen van je date, maar dat hoeft niet als je bijvoorbeeld met die persoon al veel langer

online gechat hebt. Misschien ben je via je vriendengroep met iemand in contact gekomen en hebben jullie al vaker tijd doorgebracht en wordt dit de eerste keer dat jullie met zijn tweeën zijn.

 • Kook de maaltijd gewoon zelf

Je kunt vóór je date koken, maar je kunt ook samen gaan koken. Dat is misschien wel leuker, want het schept meteen een band. Overigens hoef je niet per se samen een lekker diner te bereiden, je kunt ook bijvoorbeeld een taart, koekjes of andere zoetigheid bakken. Het allerleukste is natuurlijk die vervolgens lekker samen aan tafel op de bank oppeuzelen.

 • Thuis je favoriete serie of film kijken

Weet je toevallig dat jullie een passie delen voor dezelfde film, serie of hetzelfde genre? Dan kun je je date ook thuis uitnodigen om samen te gaan kijken. Dan niet zomaar één film of één aflevering: nee, je houdt gelijk een hele marathon. Ook leuk om dit te combineren met het bovenstaande: eerst samen in de keuken aan de slag en vervolgens samen lekker binge watchen.

 • Bordspelletjesavond houden

Bordspelletjes zijn hartstikke leuk, ook als je volwassen bent. Zeker met je date is het hartstikke leuk om gewoon een keer een bordspelletjesmarathon te houden. Je kunt dit ook perfect combineren met samen koken of series kijken. Waarom niet gewoon flink wat afwisselen?

De spanning opvoeren

De kans op een succesvolle eerste date is groter als je samen iets gaat doen waarbij je adrenaline geprikkeld wordt. Dit kan natuurlijk van alles zijn, maar denk eens aan het volgende:

 • Zoek de kermis op

Is er een kermis in de buurt? Bingo! Dit is je kans die reusachtige teddybeer voor haar te winnen. Op de kermis valt natuurlijk van alles te beleven: van de achtbaan tot de botsautootjes. Ook kun je ballen gooien, samen het o, zo spannende spookhuis in en genieten van een lekkere suikerspin of zak popcorn. Kortom: vervelen zul je je niet snel.

 • Samen een pub quiz doen

Pub quizen worden regelmatig in cafés gedaan. Leuk als jullie beide competitief zijn. Ook ontdek je meteen of jullie samen een goed team vormen of elkaar juist tegen de haren instrijken.

 • Bowlen

Ook bowlen is een hartstikke leuke activiteit. Wie houdt er nu niet van? Als je op het punt staat een strike of spare te gooien, neemt de spanning hoe dan ook toe. Behalve bowlen kun je ook kiezen voor een vergelijkbare activiteit als mini-golfen, paintballen of laser gamen.

 • Een escaperoom opzoeken

Een ander uitstekend idee voor een eerste date is samen een escaperoom opzoeken. Werk samen en los de puzzel op. Je ontdekt gelijk of jullie samen een goed team vormen en of jullie wel of niet tegen je verlies kunnen. Eén ding is zeker: de spanning zal zeker oplopen.

 • Stiekem iets doen dat verboden is

Soms is het leuk om de regels te overtreden. Je kunt aan van alles denken, zonder dat je meteen een misdaad hoeft te plegen. Je kunt bijvoorbeeld samen de spa van een hotel binnensluipen of een gebouw of een terrein binnengaan dat eigenlijk is afgesloten voor publiek.

Een bijzondere locatie opzoeken

Je kunt natuurlijk ook buitenshuis een locatie opzoeken waar jullie beiden graag naartoe

willen. Kies voor een recreatief en/of educatief uitje buiten de deur. Je kunt bijvoorbeeld naar:

 • Kinderboerderij of dierentuin

Fan van dieren? Dan kun je hier zeker je hart ophalen: in een kinderboerderij kun je heel dichtbij de dieren komen en ze vaak ook aanraken (als ze dat willen natuurlijk). Harstikke leuk als je beiden van dieren houdt. Laten zien dat je van dieren houdt en veel empathie hebt, doet het altijd goed bij je date. In de dierentuin kun je de dieren (meestal) niet aanraken, maar je bent er wel sneller een dag mee zoet dan op de kinderboerderij.

 • Samen naar een museum

Beiden liefhebber van kunst? Een bepaalde kunstenaar? Of juist een heel ander thema, waar een museum omheen is gebouwd? Plan dan eens een uitstapje. Je kunt hier gezellig samen met de trein naartoe. Er is meer dan genoeg tijd en mogelijkheid om te kletsen en elkaar beter te leren kennen, terwijl je ook ieder afzonderlijk kunt genieten van het aanbod in het museum.

 • Samen honden uitlaten

Hebben jullie beide honden, of zijn jullie allebei hondenliefhebber? Maak dan eens een uitgebreide wandeling met zijn of haar honden. Dat kan in het park, maar beter nog is het bos. Misschien is er in het bos ook wel een diervriendelijk eettentje te vinden om een hapje te eten.

 • Of ga samen sporten

Doen jullie allebei aan hardlopen? Of fitnessen jullie als fanatiekelingen? Doe dit dan eens samen: deel je passie, laat zien hoe goed je bent en ondersteun de ander. Samen sporten werkt ook heel goed tegen de verveling. Want laten we eerlijk zijn: sporten is lang niet altijd zo leuk.

 • Samen schilderen

Beide fan van kunst? Waarom dan niet allebei een doek opzetten en gewoon aan de slag. Jullie kunnen beide je fantasie de vrije loop laten. Maar wat ook een leuk idee is: elkaar schilderen.

Samen de stad uit

Je kunt er natuurlijk ook een dagje op uit. Het is aan te raden nooit met een complete vreemde in de auto te stappen, dus doe dit niet met een blind date, of iemand die je alleen via chatten op het internet kent. Er zijn heel wat dingen die je samen buiten de stad kunt doen:

 • Een dagje naar een vreemde stad

Is er een stad in Nederland, België, of misschien wel Duitsland die jullie allebei graag willen bekijken? Waarom dan niet tijdens de eerste date. Samen is leuker en alleen en door er een dag uitje van te maken, zul je gegarandeerd worden verrast. Kortom: het is een dag om niet te vergeten.

 • Of samen naar het strand

Naar het strand kan eigenlijk altijd. Een strandwandeling in de herfst kan heel verfrissend zijn, maar is misschien wat minder geschikt voor een eerste date. Naar het strand met je date doe je bij voorkeur in de lente of zomer, als de zon schijnt en het lekker warm is. Jullie kunnen een uitgebreide wandeling maken, wat eten in een strandtent en misschien een stukje zwemmen.

Dit doe je in ieder geval niet op je eerste date

Dan zijn er natuurlijk ook nog zaken die je tijdens je eerste date (en alle daaropvolgende dates) moet vermijden:

 • Geen interesse tonen

Als je met iemand op date gaat, geef je daarmee eigenlijk al aan dat je interesse hebt in die persoon. Interesse toon je door vragen te stellen. De ander vindt het ontzettend leuk als er persoonlijke vragen worden gesteld. Want hoe vaak sta je als persoon nu écht in de spotlights?

 • Niets over jezelf vertellen

Let op: je date zit er niet op te wachten als je alleen maar over jezelf vertelt en de ander niets vraagt. Maar je moet ook niet het tegenovergestelde doen en niet vertellen over jezelf. Je date wil graag een beter beeld krijgen van jou als persoon, dus geef je altijd uitgebreid antwoord op de vragen die je date je stelt. Deel ook vanuit jezelf dingen, bijvoorbeeld iets intiems. Iets delen wat verder niemand van je afweet, is een goede manier om het ijs te breken.

 • Te laat zijn

Door te laat te komen op je eerste date, laat je geen goede eerste indruk achter. Niet doen, tenzij je een goede reden hebt natuurlijk: omdat je bijvoorbeeld een omaatje hielp over te steken of een kat uit de boom haalde die er zelf niet meer uit kon komen. Als je te laat bent, geef je daarmee je date onbewust het idee dat die persoon niet zo belangrijk voor je is (of zal worden).

 • Je telefoon niet wegleggen

Af en toe op je telefoon kijken, is niet erg. Maar leg hem weg als je met je date in gesprek bent. Je onverdeelde aandacht moet op je date gericht zijn, niet dat stomme dingetje in je handen.

 • Drink of eet niet te veel

Hiermee geef je aan dat je geen controle over jezelf hebt en dat is niet aantrekkelijk, geloof ons.

 • Over je exen praten

 • Je droomkerel of -vrouw te uitgebreid bescheiden

Hiermee leg je heel veel druk op de schouders van je date: deze krijgt het idee dat hij of zij aan veel te hoge verwachtingen moet voldoen en dat werkt alleen maar ontmoedigend.

 • Opscheppen of té bescheiden zijn

 • Liegen – een leugenaar valt vroeg of laat door de mand

 • Niet kwetsbaar durven zijn

Partners vullen elkaar aan. Niet voor niets worden ze “wederhelften” genoemd. Door je kwetsbaar op te stellen, laat je zien dat de ander iets voor jou kan betekenen – en iets toevoegt aan wat je al bent. Het is onjuist te denken dat jezelf kwetsbaar tonen je zwak maakt.

Activiteiten voor op je eerste date: tips van YouTube

In onderstaande video vind je veel leuke

ideeën (do’s en don’ts) om op je eerste date te doen:

En als je nog geen date hebt?

Dan kan je er direct eentje regelen via de datingsites die wij als hoogste beoordelen. Neem eens een kijkje bij ons overzicht met aanraders:

Op jouw succes!