Hoe gedraagt een verliefde man zich?

Mannen en vrouwen hebben één ding gemeen: ze kunnen hun verliefdheid meestal niet goed verbergen. Ontdekken hoe een verliefde man zich gedraagt? Wij gaan er in dit artikel uitgebreid op in. We vertellen je de ins en outs van verliefde mannen en laten je precies weten hoe hij zich verraadt. Wist je dat er verschillende subtypen van verliefde mannen?

Stoïcijns, overdreven mannelijk of juist aanhankelijk

Er zijn drie manieren waarop mannen hun verliefdheid kunnen uiten:

 • De stoïcijnse man

Deze laat niet graag merken dat hij verliefd is, omdat hij dat wat ongemakkelijk vindt. Je zult het bijna niet merken dat de stoïcijnse man verliefd op je is, al zal deze man wel extra goed zijn best voor je doen en luisteren naar wat je te vertellen hebt. Merk je dat een man extra attent is voor jou en minder voor de andere vrouwen in zijn omgeving? Dan is dat een hint.

 • De Hulk-man

Sommige verliefde mannen vinden het nodig zich op hun meest mannelijk te tonen. Ze rollen nog net hun mouwen niet op om je te laten zien hoe ze sterk ze wel niet zijn. Als je iets nodig hebt, zullen ze het je willen geven, ook als je niet expliciet om hulp hebt gevraagd. De Hulk-man wil graag laten zien dat hij technisch is, sterk en dat je op hebt kunt bouwen. Hij zal alleen voor jou de “extra mijl” afleggen en je met praktische hulp in het zonnetje zetten.

 • De aanhankelijke man

Sommige mannen zijn ineens veel aanhankelijker (en gevoeliger lijkt het) als ze verliefd op je zijn. Ze vinden het niet erg zich kwetsbaar bij je opstellen en zijn het liefst zoveel mogelijk bij je in de buurt. Ook vertellen ze misschien dingen over zichzelf die ze aan niemand anders verteld hebben. De aanhankelijke man vindt het ook niet erg de dingen te doen zoals jij ze wil.

Je ziet het in hun ogen

Verliefde mannen zijn als betoverd door je: ze staren je veel te lang aan, ook al weten ze dat ze dat eigenlijk niet zouden moeten doen. Ze willen hun blik wel losrukken, maar dat lukt ze niet. Als jij doorhebt dat er naar je gekeken wordt, zal de verliefde man opschrikken en zich vlug afwenden. Grote kans dat zijn volgende blik op de grond gericht is en dat hij zich voor je afwendt.

Initiatief tonen: spreek hem eens aan

Als je merkt dat een man zich anders gedraagt in je omgeving, maak dan eens zelf het eerste contact van hem. Dit kan van alles zijn, al stel je een persoonlijke vraag of vraag je hoe het met die persoon gaat. De volgende keer dat je hem aanspreekt, zal hij al minder nerveus lijken.

Wat als de man verlegen is?

Verlegen mannen hebben zo hun charme, maar het kan de zaken ook ingewikkeld maken. Juist een verlegen man geef je een steuntje in de rug door hem zo nu en dan aan te spreken. Je hoeft hem niet zelf mee uit te vragen, maar je geeft hem hiermee wel het zelfvertrouwen jou mee uit te vragen. Probeer de verlegen man in ieder geval niet te veel te plagen of uit de tent te lokken.

Het belang van lichaamstaal

Lichaamstaal zegt heel veel over of een man wel of niet verliefd op je is. Een verliefde man

heeft wel controle over de woorden die hij gebruikt, maar veel minder over de houding die hij aanneemt.

 • Puppyogen

Een man die verliefd op je is, zal op een ontwapenende manier naar je kijken, een beetje als een puppy. Zijn pupillen zullen zich verwijden. Hij zal onbewust wat glimlachen. Meestal kijkt de verliefde man langdurig naar je, maar wendt hij zich af zodra hij merkt dat jij naar hem kijkt. De blik die hij geeft, als hij merkt dat jij hem aankijkt, is niet opzij, maar naar onderen gericht.

 • Van ogen naar mond en terug

Ben je in gesprek met een man die verliefd op je is? Die zal wat geschrokken (alsof hij zich betrapt voelt) naar je kijken. Hij zal jou in eerste instantie in de ogen kijken en vervolgens zal zijn blik naar onderen, naar jouw lippen gaan. Vervolgens gaat zijn blik terug naar jouw ogen.

Een verliefde man is onzeker

We hebben het al verklapt: de verliefde man is onzeker over zichzelf. Hij voelt zich betrapt en is doodsbang dat jij precies doorhebt wat hij voor je voelt. De verliefde man zal proberen indruk op je te maken, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Zijn bewegingen zullen misschien wat gehaast lijken: in zijn hoofd probeert hij koortsachtig iets te bedenken om jou te charmeren.

Overige kenmerken mannelijke verliefdheid

Ook aan onderstaand gedrag kun je

een verliefde man herkennen:

 • Hij probeert zich aan je te spiegelen (neemt dezelfde lichaamshouding aan als jij, spreekt op dezelfde manier)

 • Hij beweegt snel en onrustig

 • Hij zal veel aan zijn hoofd of gezicht zitten

 • Hij is onhandiger dan normaal

 • Zijn lichaamstaal is wat gesloten (onthoud: zijn grote geheim – dat hij verliefd op je is – probeert hij te verbergen)

 • Een verliefde man leunt in jouw richting en zal zo dicht mogelijk bij je willen zijn.

Aanrakingen zijn ook een teken

Een man die verliefd op je is, zal je graag willen aanraken, of het nu je arm of je schouder is. Ben jij de enige die hij knuffels geeft, dan is dat een teken aan de wand. Een verliefde man zal de vrouw op wie hij verliefd is graag willen aanraken en vermaken: hij zal proberen haar aan het lachten te krijgen. De wens een vrouw aan te raken verraadt natuurlijk ook seksuele interesse. Let er wel op dat niet elke man het lef heeft om je aan te raken, zelfs al zouden ze willen.

Jij krijgt alle aandacht

Een verliefde man heeft hoe dan ook al zijn aandacht op je gericht. Jij bent de enige die er op dat moment toe doet. Als jij er niet bent, is dat een enorme domper voor hem. Ben je er wel, dan zal hij meteen met je in gesprek willen raken en laten zien dat hij er (voor jou) is. De verliefde man is er overigens één die altijd precies luistert naar wat jij te vertellen hebt.

Hij maakt op alle mogelijke manieren contact

Een verliefde man (die niet superverlegen is) zal op alle mogelijke manieren contact met je willen maken. Dat betekent dus ook buiten werk (of andere gelegenheid waarbij je hem normaal gesproken ziet) om. Een verliefde man zal graag en vaak met je willen afspreken en het contact proberen uit te rekken. Hij is geïnteresseerd in wat je zegt en stelt verdiepende vragen.

Jaloezie speelt ook een rol

Een verliefde man is hoe dan ook snel jaloers. Als hij ziet dat je een leuk gesprek hebt met een andere man, zal hij proberen hiertussen te komen en de aandacht op hem te vestigen. Die jaloezie kan hem een beetje doen overkomen als een puber, maar het komt voort uit onzekerheid.

Jij bent onderdeel van zijn plannen

Als een man verliefd op je is, zal hij je onderdeel van zijn leven en zijn plannen willen maken. Hij zal je aan de mensen dichtbij hem voor willen stellen. Ook zal hij je misschien uitnodigen iets met hem te ondernemen, zoals het uitoefenen van een hobby. Het ontmoeten van zijn familie en vrienden is een teken aan de muur: als hij je graag voorstelt, ben je een blijvertje.

De verliefde man is opofferingsgezind

Dat betekent dat hij graag dingen voor en met je doet, die jij leuk vindt, ook al vindt hij ze zelf misschien verschrikkelijk. Hij vindt het belangrijker dat jij het naar je zin hebt en gelukkig bent, dan dat hij zelf een activiteit doet waar hij warm van wordt. Hij wordt er warm van jou te zien stralen.

Mannen communiceren over informatie

Als mannen een gesprek voeren, wisselen ze het liefst informatie uit. Vrouwen betrekken ook altijd gevoelens in een gesprek en zullen hier eerder op focussen. Dat doet een man bij jou misschien ook wel, maar als het een gesprek is tussen mannen onderling, zal het vooral om “harde data” gaan. Als jij veel berichtjes van hem krijgt, waarin hij data met je deelt, dan is dat een goed teken. Nee, hij is geen computer, maar vindt het gewoon leuk veel met je te praten.

Over de toekomst praten

Zoals gezegd, betrekt een verliefde man je graag in zijn toekomst. In zijn stoutste dromen deelt hij die toekomst met jou. Praat hij vaak over “wij” of “ons”, in plaats van “ik, ik, ik,” dan weet je zeker dat hij veel om je geeft en koste wat kost dicht bij je in de buurt wil blijven.

Het gedrag van een verliefde man: deze YouTube video geeft uitleg

Alles weten over het Mannenbrein? Daarvoor kijk je natuurlijk naar het YouTube kanaal met dezelfde naam. Onderstaande link verwijst je naar een video waarin verliefde mannengedrag besproken wordt:

Maak nu een man verliefd

Het beste is natuurlijk om praktijkervaring te krijgen. Onderstaande datingsites raden we hiertoe aan:

Op jouw succes!