Hoe schrijf je een goede bio voor datingsites & datingapps

Wat vul je in bij de bio (biografie) op een datingsite? Voor veel mannen en vrouwen is dit best een uitdaging, want jezelf goed omschrijven: dat is verrassend moeilijk. Je wilt eerlijk zijn, maar ook niet té eerlijk. Je wilt jezelf er goed opzetten, maar je wilt ook weer niet overkomen als arrogant. Kortom: hoe pak je het nu precies aan? Een goede biografie schrijven, daar gaan wij je in dit artikel mee helpen. We hebben namelijk alle antwoorden voor je.

Schrijf geen doorsnee profieltekst

Veel profielteksten lijken sterk op elkaar. Hoe vaak lees je immers niet dat een persoon “gezellig avondjes uitgaat met vrienden”, maar “ook prima thuis op de bank een serie” kan kijken. Dat is zo doorsnee dat het nietszeggend is geworden. Andere profielteksten zeggen alleen maar iets over iemands opleiding of beroep. Het zijn droge opsommingen van feitjes. Een profieltekst moet iets zeggen over wie jij bent als persoon. Je karakter moet duidelijk worden.

Vertel ook eens iets grappigs over jezelf

Het is zeker belangrijk dat je op je profiel vertelt wat je studeert of wat voor werk je doet en welke hobby’s je hebt. Maar onthoud dat de meeste mensen heel veel profielen achter elkaar bekijken. Als je alleen maar droge informatie geeft, val je niet op en word je ook niet onthouden. Deel bijvoorbeeld ook eens iets grappigs als “bang voor clowns”, “vreselijk slecht in koken”. Of “Op mijn achttiende de auto van mijn vader in de prak gereden”, om maar iets te noemen.

Zorg voor een ijsbreker

Bovenstaande voorbeelden zijn echte ijsbrekers. Dit zijn dingen waarmee je een gesprek begint. Als je zelf een bericht wilt sturen aan iemand, wat is dat het eerste wat je doet? Waarschijnlijk zijn of haar profiel bekijken en iets zoeken ter inspiratie om over te schrijven? Als je een grappige uitspraak, of onhandig feitje over jezelf toevoegt in je biografie, is de kans heel groot dat je juist hierop door anderen wordt aangesproken in een persoonlijk bericht.

Contrast is belangrijk

De beste gesprekken gaan over van alles en nog wat. Na afloop heb je vaak geen flauw idee meer wat je nu precies gezegd hebt. Je weet alleen nog dat je het ontzettend naar je zin had. Contrast is belangrijk: vertel behalve wat je bereikt hebt, ook wat er allemaal is misgegaan. Bijvoorbeeld: “Na lang oefenen toch in één keer mijn rijbewijs gehaald. Maar binnen één week alsnog de auto in de prak gereden.” Deel serieuze dingen, maar ook grappige dingen.

Steekwoorden zijn zo geweldig niet

Mensen hebben vaak de neiging in steekwoorden over zichzelf te spreken. Dat is niet altijd een goed idee. Het is namelijk wat saai en afstandelijk. Het werkt veel beter om een kort verhaaltje over jezelf te schrijven (compleet met inleiding, middenstuk en slot). Je vertelt niet je levensverhaal, maar een leuke anekdote van jezelf over iets wat je hebt meegemaakt: een ervaring die jou maakt tot je bent. Vertel het zoals je het je vrienden in de kroeg vertelt.

Plaats een uitnodiging in je bio

Wil je reacties van anderen krijgen? Het verstandigste dat je dan kunt doen, is een open uitnodiging in je bio plaatsen. Bijvoorbeeld: “stuur gerust een berichtje als je net als ik van fitness hou”. Of: “Ik zie je gewaagde openingszin graag tegemoet”. Als jij laat zien dat je wel openstaat voor ondernemende datingapp bezoekers, dan is de kans groter dat je ook wordt aangeschreven.

Durf jij radicaal eerlijk te zijn?

Wat ook nog weleens wil werken, is radicaal eerlijk zijn. Gewoon puur en keihard jezelf zijn, dat getuigt pas echt van lef. Reken er maar op dat je heel veel mensen zult afschrikken, maar die mensen passen dan toch niet bij je. Met wat geluk trek je ook precies die mensen aan die het dekseltje op jouw potje vormen. Door super eerlijk te zijn, kun je het kaf van het koren scheiden.

Term “serieuze relatie” toevoegen of niet?

Ongeacht het feit of je nu wel of niet naar een serieuze relatie op zoek bent, het is beter dit niet expliciet zo te benoemen. Je kunt beter zeggen dat je niet op zoek bent naar one-night stands. Hiermee geef je aan dat het contact bij jou niet alleen om seks draait, maar leg je ook geen druk op iemands schouders dat het meteen allemaal serieus huisje-boompje-beestje moet zijn.

De juiste indeling voor een profieltekst

Een profieltekst is een soort korte marketingtekst, waarin je geen product, maar jezelf mooi aanprijst. Het doel van de tekst is natuurlijk niet jezelf te verkopen, maar er wel voor te zorgen dat je likes krijgt en dat mensen je leuk genoeg vinden om een bericht naar je te sturen.

Wat staat er in een profieltekst?

Een profieltekst bestaat

uit het volgende:

  • Een goede eerste zin (een soort titel) waarmee je de aandacht van elke bezoeker weet te trekken, bijvoorbeeld “welkom toekomstige partner!”, of “Hé daar, vriendelijke pottenkijker!”

  • Het volgende stadium is het benoemen en beschrijven van het product. In dit geval ben jij dat zelf. Je laat zien wie je bent, waar je voor staat en wat je wil bereiken. Je gebruikt een korte, maar krachtige omschrijving van jezelf, bij voorkeur in de vorm van een anekdote.

  • Nu laat je zien wat je van de ander wil. Je bent op zoek naar een leuke man of vrouw – een date – en dat wil je laten merken ook. Maak duidelijk dat jij de ideale persoon bent om aan te schrijven of om mee in contact te komen. Jij staat garant voor plezier.

  • Geef de bezoeker een opdracht: laat zien wat je van de ander wil – een leuk gesprek. Nodig de ander contact met je op te nemen en je een leuk bericht te sturen. Of nodig als man een vrouw uit tot het geven van een origineel antwoord op jouw eerste bericht.

Maak eerst gebruik van Word

Een programma als Word is superhandig als je eerst een proefversie wil maken van een serieuze brief. Maar ook als je een profieltekst wil schrijven, wordt het aangeraden dit eerst in Word te doen. Waarom? Op een datingsite is het tekstvak aan de onhandig kleine kant. Je verliest al snel het overzicht. In Word hou je overzicht en kun je controleren op grammatica en spelling.

Positiviteit is ook belangrijk

Het is van groot belang dat je in een profieltekst positief over jezelf bent. Want als jij jezelf al niet hoog hebt zitten, maar zou een ander dan wel positief over je denken? Als positief bent – niet alleen over jezelf, maar in het algemeen, – dan slaat die positiviteit ook over op anderen. Je wilt iedereen die je profiel bezoekt een goed gevoel bezorgen. Want kun jij anderen een goed gevoel bezorgen, zullen mensen eerder antwoorden op je berichten.

Een te lange biografie is ook weer niet goed

Je kunt vaak flink uitweiden op de bio van een datingsite of -app, maar de vraag is of je dat echt zou willen. Als je met minder woorden net zoveel kunt zeggen als met meer, is het een aanrader om voor minder woorden te kiezen. Zie je profieltekst als een gedicht (zonder dat je per se hoeft te rijmen). De beste gedichten hebben geen woord teveel: elk woord is raak.

Een bio schrijven voor datingapps: YouTube advies

AttractionGymTV heeft heel veel praktische tips en voorbeelden voor het optimaal inrichten van je profiel op datingsites en -apps:

Probeer het direct in een datingsite of -app

Op jouw succes!