Inhoud van deze pagina:

Op zoek naar een geschikte gratis datingsite? Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet

Wat is nu eigenlijk precies een gratis datingsite? Een gratis datingsite is een datingsite die je gratis kunt gebruiken. Sommige datingsites zijn helemaal gratis – je krijgt in plaats van te betalen bijvoorbeeld advertenties te zien, – maar er zijn ook datingsites waar je behalve voor kun t betalen ook een gratis account kunt openen. Wat je met zo’n gratis account kunt, verschilt weer van site tot site. In dit artikel bespreken we de tien beste gratis te gebruiken datingsites.

De beste gratis datingsites uitgebreid onderzocht

Waarom zijn we eigenlijk op zoek gegaan naar gratis datingsites? Het antwoord is simpel: verschillende leden van onze redactie maakten al langer gebruik van datingsites en waren hier steeds veel geld voor kwijt. Daarom zijn we op zoek gegaan naar goede gratis alternatieven. Het is namelijk zoveel geld weg te gooien voor een site waarbij niet eens zeker is of je ooit wel een leuke date, laat staan een vaste relatie, zult scoren. Dus spelen we op safe.

Alvast het snelle antwoord uit het onderzoek

Laten we meteen kijken welke gratis datingsites het beste hebben gescoord:

Lexa is volgens ons de beste gratis te gebruiken datingsite van de hoogste kwaliteit

Onze nummer één gratis te gebruiken datingsite is Lexa. Voor Lexa betaal je normaal gesproken, maar je kunt er ook een gratis account bij openen. Het fijne van Lexa is dat deze datingsite ontzettend breed is en dat je er mensen uit alle groepen van de samenleving tegenkomt. Met Lexa kun je filteren en uitgebreid door profielen bladeren. Ook krijg je dagelijks een nieuwe selectie profielen voorgeschoteld. Er is hier genoeg te ontdekken.

>> Tip: hier kun je een gratis account maken bij Lexa

Richmeetbeautiful is de gratis datingsite met de meest originele insteek

Heb jij al gehoord van de datingsite Richmeetbeautiful? Deze datingsite is gratis te gebruiken voor vrouwen die op zoek zijn naar een “sugardaddy”. Dit wordt ook wel “Millionaire dating” genoemd. De site is ideaal voor het aangaan van spannende avonturen. Dit datingplatform is wereldwijd actief en is dé manier om vrijblijvend suikerrelaties aan te gaan. De profielen zijn heel compleet en overzichtelijk ingedeeld. Je kunt foto’s anonimiseren zoveel je zelf wilt.

Wat maakt ons geschikt als reviewers van gratis datingsites?

Gratis datingsites reviewen? Dat kunnen we prima. Dat heeft ermee te maken dat we ruime ervaring hebben met dit soort datingsites en precies weten waar we op moeten letten. De juiste gratis te gebruiken datingsites vinden, is voor ons een fluitje van een cent. Al ruime tijd zijn  we bezig met het reviewen van datingsites en we weten ook precies waar datingsites in het algemeen aan moeten voldoen. Met andere woorden: we weten waarover we schrijven.

Gratis datingsites met een kritische blik bekeken

Het is belangrijk dat je gratis datingsites met een kritische blik bekijkt, want lang niet alle sites zijn van even hoge kwaliteit. Wat kun je nu eigenlijk precies met een gratis dating site? Is het gratis account op een site waarvoor je normaal gesproken betaalt wel echt een aanwinst?

·         Kun je goed contacten leggen?

Niet alle gratis accounts bij datingsites maken het mogelijk persoonlijke berichten naar andere leden te sturen. Toch is dit wel precies wat je nodig hebt om met vrijgezellen in contact te komen.

·         Succesverhalen?

Succesverhalen van mensen die op een datingsite een relatie zijn begonnen, zijn vaak van toepassing op mensen die een betaald account hebben en geen gratis account. Vandaar dat je deze cijfers met een korreltje zout moet nemen als je een gratis account hebt. Op een site waar alle accounts gratis zijn, zijn deze slagingspercentages uiteraard wel betrouwbaar.

·         Gebruiksgemak van de site

Ook niet geheel onbelangrijk is hoe makkelijk de datingsite in gebruik is. Dit kun je weer op meerdere manieren meten: je kijkt naar hoe makkelijk het is om nieuwe profielen te ontdekken, hoezeer je je profiel kunt aankleden en of de matches die je voorgeschoteld krijgt wel echt aansluiten bij je zoekcriteria. Ook moet informatie makkelijk zijn terug te vinden.

·         De helpdesk

Wij verwachten ook van een online datingsite dat de helpdesk deugt en dat je kunt vinden wat je nodig hebt. De beste helpdesks van datingsites zijn te bereiken via mail, maar ook telefonisch. Soms is een helpdesk zelfs via livechat te bereiken. Contact opnemen moet bij voorkeur ook in de weekenddagen en in de avonden, zodat je niet lang hoeft te wachten op antwoord.

Gratis datingsites: sceptische eerste indruk

Denk je aan gratis datingsites, dan denk je eigenlijk vrijwel automatisch dat de kwaliteit niet veel goeds zal zijn. Het is in ieder geval een feit dat je met een gratis account op een website waar je normaal gesproken voor betaalt lang niet zoveel kunt als met een premium betaald account. Dan zijn er ook nog helemaal gratis te gebruiken datingsites. De vraag is hoe goed deze kunnen zijn als je er niets voor hoeft te betalen. Het antwoord: vaak verrassend goed.

Wat beloven gratis datingsites je zoal? Maar hoe zit het nu echt?

Gratis datingsites kunnen je allerlei beloftes maken, maar het is uiteindelijk de vraag of die beloftes ook echt staan als een huis. Zo zal een gratis datingsite je willen beloven dat deze net zo goed is, of misschien wel beter dan een datingsite waarvoor je moet betalen. Of dat ook echt zo is, moet natuurlijk blijken. Gratis kan inhouden een gratis account en aan een gratis account alleen heb je niet veel. Ook kan het betekenen dat je veel advertenties te zien krijgt.

Een gratis datingsite beoordeeld: deze criteria zijn van belang

Als je een gratis datingsite gaat beoordelen, zijn er verschillende dingen waarop je moet letten:

·         Hoe zit het met betaalde varianten?

Hiermee bedoelen we vooral het verschil in service dat je krijgt en diensten waar je gebruik van kunt maken als je een gratis account hebt op een datingsite waar je normaal gesproken voor moet betalen. Het kan zijn dat je maar een schijntje kunt met je gratis account en een betaald account nodig hebt om met singles in contact te komen. Gratis is dan ook echt niet veel.

·         Hoe verdient de datingsite zijn geld?

Als je gratis gebruik kunt maken van een datingsite betekent dit dat de datingsite op een andere manier aan inkomsten moet komen. Vaak gebeurt dat in de vorm van advertenties die jij als gratis lid te zien krijgt. Deze advertenties zijn vrij onschuldig. Veel kwalijker zou het zijn als de gratis datingsite geld verdient aan het doorverkopen van gegevens aan derden.

·         Hoe zit het met je matches?

Datingsites maken altijd gebruik van bepaalde matchingsmechanismes. Bij de ene site[OC1] [OC2] [OC3] [OC4]  – gratis of niet – zijn die mechanismes beter dan bij de andere. Soms lijken de matches wat willekeurig, terwijl er ook datingsites zijn waar je uitgebreide persoonlijkheidstesten moet invullen om te kijken welke profiel bij jou passen en welke niet. Hoe beter de matches die de datingsite je voorschotelen zijn, hoe groter de kans dat je een toekomstige partner ontmoet.

·         Een gebruiksvriendelijke datingsite

De beste datingsites, gratis of niet, zijn bijzonder gebruiksvriendelijk. Je kunt informatie makkelijk terugvinden, je kunt de helpdesk makkelijk bereiken – en krijgt vlug antwoord – en je browset gemakkelijk door het aanbod profielen. Kortom: de site voelt als een tweede huid.

Onze onderzoeksdata voor gratis datingsites

In het bijzonder kijken wij naar de volgende zaken bij het beoordelen van de kwaliteit van een datingsite:

·         Het verschil tussen een gratis en een betaald account

·         De mogelijkheden om berichten te sturen en te ontvangen

·         De mogelijkheden tot het vinden van goede matches

·         De service en kwaliteit van de helpdesk

·         Hinder die je ondervindt aan verborgen informatie – bijvoorbeeld het stilzwijgend overzetten van een gratis proefabonnement naar een betaald abonnement

·         De reviews die op internet over de datingsite in kwestie bekend zijn

·         Wat gerespecteerde organisaties als Radar, Kassa en de Consumentenbond over de datingsite gezegd hebben.

De tien allerbeste gratis datingsites

Zoals gezegd, bespreken we in dit artikel de tien beste gratis te gebruiken datingsites. Deze sites volgen hieronder. Elk van deze sites kunnen we persoonlijk aanbevelen, al zullen er best wat onderlinge verschillen tussen bestaan. Ons advies: lees je verder in bij elke site.

Gratis datingsite 1: Lexa is Nederlands grootste datingsite én gratis te gebruiken

We hebben het al verklapt: Lexa is onze favoriet. Dit is waarom:

·         Lexa is één van de allergrootste datingsites van Nederland, waar je heel veel verschillende profielen tegenkomt, met ook veel variatie in profielen

·         Op Lexa kom je met de dagelijkse selectie eenvoudig met heel veel profielen in contact

·         Browsen van profiel naar profiel is makkelijk

·         De Lexa website en app zijn makkelijk in gebruik

·         Eén van de grootste voordelen van Lexa is dat je deel kunt nemen aan offline events, waarin je online leden in levenden lijve kunt ontmoeten

·         Lexa is dus ook als handige app op mobiel en tablet te gebruiken

·         Profielen worden uitgebreid gecontroleerd door moderators – verdachte profielen zijn snel verwijderd

·         Met het gratis Lexa account is al veel mogelijk

·         Alle verstuurde data is ssl-versleuteld.

>> Tip: hier kun je een gratis account maken bij Lexa

Gratis datingsite 2: Richmeetbeautiful is helemaal gratis voor vrouwen

Zoals gezegd, is Richmeetbeautiful de gratis te gebruiken datingsite met de meest originele insteek.

·         Deze datingsite is helemaal gratis te gebruiken voor vrouwen

·         Veel aantrekkelijke leden actief

·         Speciaal voor millionaire dating en “sugar daddies”: een gat in de markt

·         Het datingplatform is wereldwijd actief

·         Je kunt foto’s makkelijk anonimiseren – dus je privacy blijft goed beschermd.

Gratis datingsite 3: HappyPancake brengt een succesvol gratis concept over uit Scandinavië

HappyPancake is een datingsite die zeker niet mag ontbreken in deze lijst.

·         HappyPancake is als succesformule komen aanwaaien uit Scandinavië

·         Het fijne van HappyPancake is dat deze datingsite gewoon helemaal gratis te gebruiken is

·         Het aanbod leden op deze gratis datingsite blijft groeien

·         Is in Scandinavië al meermaals in de prijzen gevallen

·         Alle data wordt versleuteld verstuurd en opgeslagen

·         Profielen van pannen koeken worden met de hand gecontroleerd

·         Het nadeeltje van HappyPancake is dat je reclames te zien krijgt van derden in ruil voor een volledig gratis account.

Gratis datingsite 4: Cupify heeft een onbetaald lidmaatschap met verrassend veel functies

Heb jij al van Cupify gehoord? Dit is wat deze datingsite te bieden heeft:

·         Het standaard en onbetaalde Cupify account geeft je al tot veel functies toegang – zo kun je al vrijblijvend berichten naar andere leden sturen

·         Alle profielen op Cupify worden uitgebreid op echtheid gecontroleerd

·         Profielen worden automatisch voor je geselecteerd op basis van je woonplaat en de provincie waarin je woont

·         Per week gemiddeld ruim 100 nieuwe leden om kennis mee te maken

·         Nadeel: bij Cupify ontbreekt het Veilig Daten Keurmerk nog.

Gratis datingsite 5: Knuz heeft een erg groot ledenbestand voor een gratis datingsite

Ook een geweldige datingsite om je bij aan te sluiten, is Knuz.

·         Knuz is in korte tijd tot één van de grootste gratis Nederlandse datingsites uitgegroeid

·         Ook te gebruiken als app voor Android en iOS

·         Knuz is een datingsite die 100% gratis is

·         Knuz geeft veel informatie prijs over het eigen ledenbestand – transparantie staat in een hoog vaandel

·         Nadeel: op Knuz vind je relatief weinig vrouwen – zo’n 39% is vrouw

Gratis datingsite 6: van alle gratis datingsites is Tinder het meest laagdrempelig

Je hebt ongetwijfeld weleens van de gratis datingsite en -app Tinder gehoord.

·         Wist je dat Tinder wereldwijd de allergrootste gratis datingapp is?

·         Inmiddels is Tinder goed voor in ieder geval 55 miljard matches

·         Bij Tinder heb je elke dag weer kans op het vinden van een nieuwe match – geen dag is hetzelfde

·         Tinder is niet alleen geschikt voor hetero, maar ook voor iedereen binnen de LGBTQ gemeenschap

·         Profielfoto’s moeten verplicht geverifieerd worden, zodat je altijd weet met wie je matcht

·         Een nadeel van Tinder is wel dat dit platform niet echt voor serieuze relaties geschikt is.

Gratis datingsite 7: Badoo werkt volgens hetzelfde handige principe als Tinder

Ook Badoo is een leuke datingsite die volledig gratis te gebruiken is.

·         Badoo is een grote datingsite waarop je heel veel leden tegenkomt.

·         Badoo werkt ongeveer via hetzelfde principe als Tinder

·          Je kunt je helemaal gratis registeren voor Badoo

·         Persoonlijk contact leggen is ook met een gratis account gewoon mogelijk

·         Speel het kennismakingsspel om elkaar en jezelf beter te leren kennen

·         Elk profiel is verplicht foto’s te plaatsen.

Gratis datingsite 8: ook Pepper is helemaal gratis te gebruiken

Pepper is een volgende datingsite met een unieke en leuke insteek.

·         Pepper focust heel erg op het gebruik va foto’s en beelden op profielen, veel meer dan tekst

·         Je komt bij Pepper heel veel veertigers, dertigers en twintigers tegen

·         Geschikte datingsite voor het vinden van een serieuze relatie

·         Ook als gratis datingsite te gebruiken

·         Ook te gebruiken op tablet en mobiel.

Gratis datingsite 9: Paiq is onder meer positief beoordeeld door Kassa en Radar

Ken jij de gratis datingsite Paiq al? Dit is wat Paiq de romantische single te bieden heeft:

·         Paiq is de enige gratis te gebruiken datingsite die de Website van het Jaar verkiezing voor dating heeft gewonnen

·         Deze prijs is maar liefst tweemaal gewonnen door Paiq

·         Kassa en Radar zijn over het algemeen erg te spreken over Paiq

·         De site is recentelijk helemaal vernieuwd en gehuld in een blits nieuw jasje

·         Er wordt op verschillende manieren gematcht, waardoor contact leggen vrij makkelijk is

·         Gebruik Paiq ook als app

·         Je privacy is bij Paiq ook goed beschermd.

Gratis datingsite 10: Singlesplace.nl heeft geen verborgen kosten

Tot slot willen we graag de datingsite Singlesplacr.nl met je delen. Dit is wat deze site te bieden heeft:

·         Je chat hier geheel zonder verborgen kosten

·         De site wordt door zowel Nederlanders als Belgen bezocht

·         Een datingsite met liefst ruim 30.000 actieve leden

·         Schrijf zelf een datingblog of lees die van anderen

·         Inclusief uitgebreide zoekfunctie voor het vinden van leuke leden.

De beste gratis datingsites besproken

Benieuwd naar de uitspraken die Radar, Kassa of de Consumentenbond over (gratis) datingsites hebben gedaan? Radar waarschuwt onder andere voor stalkers die je op Tinder nog weleens tegenkomt. Nepprofielen zijn nog relatief eenvoudig aan te maken, al moet je hiervoor wel bepaalde (foto)controles omzeilen. Sommige gratis datingapps worden nog altijd vooral gezien als middel om snel aan seks te komen, terwijl jij misschien heel serieus bent.

Hoe vermijd je vervelende ervaringen?

Toch zijn datingsites ook een hele goede manier om leuke dates te scoren, als je tenminste weet hoe je ze goed moet gebruiken. Allereerst moet je het profiel, de foto’s en woorden van de ander niet zomaar blind vertrouwen, maar kritisch blijven op wat je hoort. Je dient je foto’s zo zorgvuldig mogelijk uit te kiezen, zodat je de juiste indruk achterlaat. Wees helder en duidelijk over wat je precies van de ander verwacht en gedraag je bovenal met respect.

De beste keuzes nog eens in onze overzichtelijke vergelijker

Hieronder vind je nogmaals de best beoordeelde datingsites waar je in principe niets voor hoeft te betalen in onze handige vergelijker. Zoals je ziet, hebben we de optie ‘gratis’ alvast voor je aangevinkt, zodat je direct ziet welke in deze categorie het best beoordeeld zijn.

Gebruikte bronnen voor dit gratis datingsites onderzoek

De volgende bronnen zijn bekeken in dit artikel over gratis datingsites:

·         https://radar.avrotros.nl/hulp-tips/getest/item/radar-test-datingsites/.

Gratis datingsites uitzoeken: de logische vervolgstap

In dit artikel hebben we de allerbeste gratis datingsites besproken. Elk van deze datingsites heeft unieke voordelen. We raden je aan zelf op verdiepend onderzoek uit te gaan om te achterhalen welke gratis datingsite het beste aansluit bij je wensen. Veel succes bij het vinden van de voor jou ideale gratis datingsite en wie weet, op termijn, ook een vaste relatie.